Brantevikssill

Brantevikssill är inlagd sill eller strömming med lök, dill, kryddpeppar, citronpeppar och ättika. Håller en vecka i kylen minst.

Brantevikssill passar till midsommar, jul, påsk eller som lunch med kokt potatis. Namnet sägs komma från en dam som lagade sillen i Brantevik på Österlen i Skåne på 70-talet och då hade citronpeppar (som då var en ny krydda) i lagen. Vanligt är att ha hela filéer till Brantevikssill. Det går såklart också bra att skära dem i bitar.

10 portioner

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 2 dagar 12 tim
  • Klart på: 2 dagar 12 tim 20 min

Ingredienser

  • 1 kg färsk sill- eller strömmingsfilé
  • 1,25 dl ättika 12%
  • 7 dl vatten
  • 0,75 dl vanligt salt
  • Lag 2: 5 dl socker
  • 2 rödlökar
  • 2 gula lökar
  • 1,5 msk hel vitpeppar
  • 1,5 msk hel kryddpeppar
  • 1 msk citronpeppar
  • 2 lagerblad
  • 2 dl hackad dill
  • 1 tsk salt
  • 1 dl ättiksprit 12%
  • Garnering: 1 hackad rödlök, dill eller purjolök

Tillagning

  1. Skölj filéerna väl och dra av skinnet.
  2. Lägg dem i ett durkslag och låt rinna av.
  3. Blanda samman lag 1 i en skål (helst keramik, plast eller glas) och lägg i samt vänd runt i filéerna. Se till att de ligger under lagen. Lägg ev. i en lite tallrik och ställ något tyngre på så att fisken ligger i lätt press.
  4. Ställ i kylen över natten eller minst 12 timmar.
  5. Förbered lag 2: skala och finhacka röd och gul lök. Lägg på en tallrik. Krossa pepparkornen grovt. Smula lagerblad grovt. Skölj och hacka dillen.
  6. Häll av sillfiléerna i ett durkslag. Klassiskt är att behålla sillfiléerna hela men om de är stora och du vill underlätta vid servering - på ex. sillbord med flera sorters sill - så kan du klippa eller skära dem i ca 2-3 cm bitar.
  7. Varva sillen med lök, peppar, lagerblad, dill, salt samt ättika i några lager i en glasburk eller täck över med plast i en skål (helst keramik, plast eller glas).
  8. Ställ Brantevikssillen i kylen i två dygn innan servering.
  9. Förslag vid servering är att hälla av lagen och lägga upp sillen på fat samt garnera med hackad dill och hackad eller strimlad rödlök.
E-mail
Medel: 4.1 (14 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer