Brantevikssill

Introduktion och förberedelse

Brantevikssill är inlagd sill eller strömming med lök, dill, kryddpeppar, citronpeppar och ättika.

Namnet sägs komma från en dam som lagade sillen i Brantevik på Österlen i Skåne på 70-talet och då hade citronpeppar - som då var en nyhet på kryddhyllan - i inläggningen.

Serveringsförslag

Brantevikssill passar till midsommar, jul, påsk eller som lunch med kokt potatis.

Med färsk sill

  • Jag gjorde sillen på färsk sillfilé med skinn.
  • Valfritt är att ha hela filéer till Brantevikssill. Det går såklart också bra att skära sillen i bitar som jag gjorde på bilden.
  • Det finns även frysta sillfiléer med skinn du kan förslagsvis tina över natten i kylen.

Med inläggningssill

Du kan också göra Brantevikssill på inläggningssill på burk. Räkna då med 600-700 gram inläggningssill-filéer utan skinn.

Hoppa då över första lagen och lägg in enligt receptet där du varvar sillen med socker, kryddpeppar, lök, citronpeppar osv.

Framförhållning

Sillen ska helst stå och dra några dagar i kylen så förbered den gärna i god tid.

Hållbarhet

Håller en vecka i kylen minst.

10 portioner Brantevikssill

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 2 dagar 12 tim
  • Klart på: 2 dagar 12 tim 20 min

Ingredienser

  • 1 kg färsk sill- eller strömmingsfilé eller tinade filéer med skinn; eller 600-700 gram inläggningssill
  • LAG 1: 1,25 dl ättika 12%
  • 7 dl vatten
  • 0,75 dl vanligt salt
  • INLÄGGNING: 5 dl socker
  • 2 rödlökar
  • 2 gula lökar
  • 1,5 msk hel vitpeppar
  • 1,5 msk hel kryddpeppar
  • 1 msk citronpeppar
  • 2 lagerblad
  • 2 dl hackad dill
  • 1 tsk salt
  • 1 dl ättiksprit 12%
  • GARNERING: 1/2 dl hackad rödlök, 1/2 dl hackad dill och/eller purjolök

Tillagning

  1. Skölj filéerna väl och dra av skinnet.
  2. Lägg dem i ett durkslag och låt rinna av.
  3. Blanda samman lag 1 i en skål (helst keramik, plast eller glas) och lägg i samt vänd runt i filéerna. Se till att de ligger under lagen. Lägg ev. i en lite tallrik och ställ något tyngre på så att fisken ligger i lätt press.
  4. Ställ i kylen över natten eller minst 12 timmar.
  5. FÖRBERED INLÄGGNING: Skala och finhacka röd och gul lök. Lägg på en tallrik. Krossa pepparkornen grovt. Smula lagerblad grovt. Skölj och hacka dillen.
  6. Häll av sillfiléerna i ett durkslag.
  7. Klassiskt är att behålla sillfiléerna hela men om de är stora och du vill underlätta vid servering - på ex. sillbord med flera sorters sill - så kan du klippa eller skära dem i ca 2-3 cm bitar.
  8. Varva sillen med lök, peppar, lagerblad, dill, salt samt skeda över ättika i några lager i en glasburk eller täck över med plast i en skål (helst keramik, plast eller glas). OBS det ska ej vara någon vätska vid inläggningen.
  9. Ställ Brantevikssillen i kylen i minst två dygn innan servering.
  10. Du kan servera sillen direkt från den burk du la in sillen i. Eller ta upp och lägga på fat eller en djup tallrik samt garnera med hackad dill och finhackad eller strimlad rödlök.
E-mail
Medel: 3.8 (26 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 104 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-12-17