Brantevikssill

Introduktion och förberedelse

Brantevikssill är inlagd sill eller strömming med lök, dill, kryddpeppar, citronpeppar och ättika.

Namnet sägs komma från en dam som lagade sillen i Brantevik på Österlen i Skåne på 70-talet och då hade citronpeppar (som då var en ny krydda) i lagen.

Serveringsförslag

Brantevikssill passar till midsommar, jul, påsk eller som lunch med kokt potatis.

Varianter

Valfritt är att ha hela filéer till Brantevikssill. Det går såklart också bra att skära sillen i bitar som jag gjorde på bilden. 

  • Du kan köpa frysta sillfiléer med skinn och tina dem. 
  • Istället för färsk eller tina fryst sillfilé kan du ta inläggningssill på burk - hoppa då över första lagen och lägg in i den andra lagen med citronpeppar osv. 

Hållbarhet

Håller en vecka i kylen minst.

10 portioner Brantevikssill

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 2 dagar 12 tim
  • Klart på: 2 dagar 12 tim 20 min

Ingredienser

  • 1 kg färsk sill- eller strömmingsfilé
  • LAG 1: 1,25 dl ättika 12%
  • 7 dl vatten
  • 0,75 dl vanligt salt
  • LAG 2: 5 dl socker
  • 2 rödlökar
  • 2 gula lökar
  • 1,5 msk hel vitpeppar
  • 1,5 msk hel kryddpeppar
  • 1 msk citronpeppar
  • 2 lagerblad
  • 2 dl hackad dill
  • 1 tsk salt
  • 1 dl ättiksprit 12%
  • GARNERING: 1/2 dl hackad rödlök, 1/2 dl hackad dill och/eller purjolök

Tillagning

  1. Skölj filéerna väl och dra av skinnet.
  2. Lägg dem i ett durkslag och låt rinna av.
  3. Blanda samman lag 1 i en skål (helst keramik, plast eller glas) och lägg i samt vänd runt i filéerna. Se till att de ligger under lagen. Lägg ev. i en lite tallrik och ställ något tyngre på så att fisken ligger i lätt press.
  4. Ställ i kylen över natten eller minst 12 timmar.
  5. FÖRBERED LAG 2: skala och finhacka röd och gul lök. Lägg på en tallrik. Krossa pepparkornen grovt. Smula lagerblad grovt. Skölj och hacka dillen.
  6. Häll av sillfiléerna i ett durkslag. Klassiskt är att behålla sillfiléerna hela men om de är stora och du vill underlätta vid servering - på ex. sillbord med flera sorters sill - så kan du klippa eller skära dem i ca 2-3 cm bitar.
  7. Varva sillen med lök, peppar, lagerblad, dill, salt samt ättika i några lager i en glasburk eller täck över med plast i en skål (helst keramik, plast eller glas).
  8. Ställ Brantevikssillen i kylen i två dygn innan servering.
  9. Förslag vid servering är att hälla av lagen och lägga upp sillen på fat samt garnera med hackad dill och hackad eller strimlad rödlök.
E-mail
Medel: 4 (20 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 104 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-11-20