Brantevikssill

Brantevikssill är inlagd sill eller strömming med lök, dill, kryddpeppar, citronpeppar och ättika. Håller en vecka i kylen minst.

Brantevikssill passar till midsommar, jul, påsk eller som lunch med kokt potatis. Namnet sägs komma från en dam som lagade sillen i Brantevik på Österlen i Skåne på 70-talet och då hade citronpeppar (som då var en ny krydda) i lagen. Vanligt är att ha hela filéer till Brantevikssill. Det går såklart också bra att skära dem i bitar.

10 portioner

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 2 dagar 12 tim
  • Klart på: 2 dagar 12 tim 20 min

Ingredienser

  • 1 kg färsk sill- eller strömmingsfilé
  • 1,25 dl ättika 12%
  • 7 dl vatten
  • 0,75 dl vanligt salt
  • Lag 2: 5 dl socker
  • 2 rödlökar
  • 2 gula lökar
  • 1,5 msk hel vitpeppar
  • 1,5 msk hel kryddpeppar
  • 1 msk citronpeppar
  • 2 lagerblad
  • 2 dl hackad dill
  • 1 tsk salt
  • 1 dl ättiksprit 12%
  • Garnering: 1 hackad rödlök, dill eller purjolök

Tillagning

  1. Skölj filéerna väl och dra av skinnet.
  2. Lägg dem i ett durkslag och låt rinna av.
  3. Blanda samman lag 1 i en skål (helst keramik, plast eller glas) och lägg i samt vänd runt i filéerna. Se till att de ligger under lagen. Lägg ev. i en lite tallrik och ställ något tyngre på så att fisken ligger i lätt press.
  4. Ställ i kylen över natten eller minst 12 timmar.
  5. Förbered lag 2: skala och finhacka röd och gul lök. Lägg på en tallrik. Krossa pepparkornen grovt. Smula lagerblad grovt. Skölj och hacka dillen.
  6. Häll av sillfiléerna i ett durkslag. Klassiskt är att behålla sillfiléerna hela men om de är stora och du vill underlätta vid servering - på ex. sillbord med flera sorters sill - så kan du klippa eller skära dem i ca 2-3 cm bitar.
  7. Varva sillen med lök, peppar, lagerblad, dill, salt samt ättika i några lager i en glasburk eller täck över med plast i en skål (helst keramik, plast eller glas).
  8. Ställ Brantevikssillen i kylen i två dygn innan servering.
  9. Förslag vid servering är att hälla av lagen och lägga upp sillen på fat samt garnera med hackad dill och hackad eller strimlad rödlök.
E-mail
Medel: 3.9 (7 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer