Sill och strömming

Recept med sill och strömming som är samma art. Grovt förenklat kan man säga att de skiljer sig i storlek samt ursprung. Strömming är ofta är något mindre fet och fiskas norr om Kalmarsund och sill något fetare i söder.

Ska du lägga in sill eller strömming så läs mer här.

Viktigt vad gäller hållbarhet på inlagd sill och strömming: Clostridium botulinum är en baktiere som kan finnas på rå fisk och därefter bilda gift genom sporer. Sporerna tål att kokas samt kan bilda giftet utan syre men inte i salt, söt och sur miljö. Därför måste sillen saltas och sedan läggas i tillräckligt (under 4,5 ph) ättika, socker och salt.

Fryser du färsk sill eller strömming, saltar in den samt sedan lägger in i ättika samt steriliserar burkar samt lock så är det ingern fara att lägga in sill själv helt från början. Då håller oöppnad inlagd sill i klar lag (alltså ej med majonnäs och liknande) flera månader mörkt och svalt.

Sill och strömming kan du äta med gott samvete då det finns gott om denna fisk - grönt ljus alltså från WWF och Naturskyddsföreningen. Nackdelen är miljögifter.

Sillen på burk, saltsill, inläggningssill samt fem-minuters sill är ofta fiskad i Västerhavet, Nordhavet, kring Island - se förpackningen för ursprung. Den innehåller ej höga halter dioxinhalter men sill, strömming och andra feta fiskar från Östersjön innehåller höga halter dioxiner och PCB. Dessa bör barn och kvinnor i fertil ålder inte äta oftare än 2-3 gånger per år. Övriga konsumenter bör inte äta fisk från Östersjön oftare än en gång per vecka (källa Livsmedelsverket).

Men sill och strömming innehåller också nyttigheter såklart som fleromättat och nyttigt fett bland annat Omega-3 fettsyror, vidare A- och D-vitamin samt kalcium, fosfor, selen och järn.

Sillens dag firas den 6 juni.

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate i vin och drycker. Läs mer.

Pages