Inlagd stekt strömming

Klassisk panerad, stekt och inlagd strömming.

Strömmingen paneras i ströbröd, steks i smör och läggs in i ättikslag med kryddpeppar, lagerblad och lök.

8 portioner inlagd stekt strömming

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 1 dag
  • Klart på: 1 dag 30 min

Ingredienser

  • 600 gram strömmingsfiléer, färska eller tinade frysta
  • 2 msk smör
  • 1 dl hackad persilja
  • 1 dl hackad dill
  • 0,5 dl ströbröd
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 tsk salt vitpeppar
  • 4 msk smör till stekning
  • 0,5 dl matolja till stekning
  • Ättikslag: 1 dl ättiksprit 12%
  • 2 dl socker
  • 3 dl vatten
  • 1 rödlök eller gul lök i skivor
  • 6 kryddpepparkorn
  • 1 tsk salt

Tillagning

  1. Blanda alla ingredienser till lagen - ättika, socker, vatten, kryddpeppar, rödlök samt salt i en kastrull och låt den få ett uppkok.
  2. Låt lagen svalna.
  3. Dags att steka strömmingen: hacka persilja och dill och blanda med smöret.
  4. Blanda ströbröd, mjöl, salt och peppar på ett fat.
  5. Lägg ihop strömmingarna två och två med skinnsidorna ut och en klick grönt kryddsmör emellan.
  6. Vänd flundrorna i ströbrödsblandningen.
  7. Stek strömmingsflundrorna bruna på båda sidor några minuter i smör och olja.
  8. Lägg över strömmingen i ett djupt fat med lock, form med lock, glasburkar, keramikkruka typ Höganäs med lock och häll ättikslagen över så att det täcker strömming. Lägg gärna en tyngd så att strömmingen ligger under lagen. Använd helst ej rostfritt som reagerar med syran.
  9. Låt den inlagda strömmingen stå i kylen till nästa dag då den stekta inlagda strömmingen är redo att serveras. Hållbarhet se ovan.
  10. Servera gärna strömmingen med skivad gul lök som du blandat med några krm salt samt några msk lag från strömmingen. Låt marinera ca en kvart och servera till strömmingen.
Stekt inlagd strömming på fat med lök och lagerblad
Lägg in stekt panerad strömming i ättikslag, lagerblad och kryddpeppar samt toppa med skivad lök.

Serveringsförslag

  • Serveras kall till sillbord, smörgåsbord, påsk, midsommar eller julbord.
  • Även mycket god som smörgås på kavring, fillimpa eller på ljust eller vanligt knäckebröd med smör.

Benen försvinner

En fördel att lägga in strömming och sill i ättika är att benen löses upp av syran till viss del.

Val av strömming

Du kan använda färska strömmingsflundror eller fryst tinad strömming eller sill.

Tänk på att du ej bör äta strömming mer än några gånger per år om den är fiskad i Östersjön - kolla med Livsmedelsverket för mer information.

Hållbarhet på julbord

Äter du av strömmingen och har den framme på julordet då och då utan kylning några timmar i taget så räkna några dagar.

Hållbarhet - orörd med lock

Om du ej har fingrar eller på annat sätt kontaminerar lagen, lägger in i steriliserade burkar, skålar, formar eller krus; samt att strömmingen är täckt med ättiksl

ag och försluten lufttätt så håller strömmingen flera veckor förvarad i kylskåp under +4 grader. Har du den flera gånger och flera timmar på julbord så kan du sätta den på ett fat med is runt eller hålla den kall på annat sätt. Genom att koka upp lagen med grönsaker som löken så steriliseras lagen och sillen håller längre.

Variationer

  • Slantade morötter samt lagerblad passar också inläggningen - koka med i lagen. Vidare kan man ha i skivad rödlök och purjolök. Skivat äpple passar också.
  • Vidare kan man steka urvattnad saltsill - det är inte riktigt samma sak men är gott det med. Tänk då på att den ska vattnas ur så den ej smakar så mycket salt.
E-mail
Medel: 3.6 (29 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 311 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-01-25