Inlagd stekt strömming

Klassisk panerad, stekt och inlagd strömming. Strömmingen smaksätts med dillsmör, paneras i ströbröd, stekts i smör och läggs in i ättikslag med kryddpeppar och lök. Serveras kall till sillbord, påsk, julbord eller bara på knäckebröd.

En fördel att lägga in strömming och sill i ättika är att benen löses upp av syran till viss del. Du kan använda färska strömmingsflundror eller fryst tinad strömming eller sill.

Tänk på att du ej bör äta strömming mer än några gånger per år om den är fiskad i Östersjön - kolla med Livsmedelsverket för mer information.

Hållbarhet på julbord:

Äter du av strömmingen och har den framme på julordet då och då utan kylning några timmar i taget så räkna några dagar.

Hållbarhet - orörd med lock:

Om du ej har fingrar eller på annat sätt kontaminerar lagen, lägger in i steriliserade burkar, skålar, formar eller krus; samt att strömmingen är täckt med ättiksl

ag och försluten lufttätt så håller strömmingen flera veckor förvarad i kylskåp under +4 grader. Har du den flera gånger och flera timmar på julbord så kan du sätta den på ett fat med is runt eller hålla den kall på annat sätt. Genom att koka upp lagen med grönsaker som löken så steriliseras lagen och sillen håller längre.

Variationer:

Slantade morötter samt lagerblad passar också inläggningen - koka med i lagen. Vidare kan man ha i skivad rödlök och purjolök. Skivat äpple passar också.

Vidare kan man steka urvattnad saltsill - det är inte riktigt samma sak men är gott det med. Tänk då på att den ska vattnas ur så den ej smakar så mycket salt.

8 portioner inlagd stekt strömming

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 1 dag
  • Klart på: 1 dag 30 min

Ingredienser

  • 600 gram strömmingsfiléer, färska eller tinade frysta
  • 2 msk smör
  • 1 dl hackad persilja
  • 1 dl hackad dill
  • 0,5 dl ströbröd
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 tsk salt vitpeppar
  • 4 msk smör till stekning
  • 0,5 dl matolja till stekning
  • Ättikslag: 1 dl ättiksprit 12%
  • 2 dl socker
  • 3 dl vatten
  • 1 rödlök eller gul lök i skivor
  • 6 kryddpepparkorn
  • 1 tsk salt

Tillagning

  1. Blanda alla ingredienser till lagen - ättika, socker, vatten, kryddpeppar, rödlök samt salt i en kastrull och låt den få ett uppkok.
  2. Låt lagen svalna.
  3. Dags att steka strömmingen: hacka persilja och dill och blanda med smöret.
  4. Blanda ströbröd, mjöl, salt och peppar på ett fat.
  5. Lägg ihop strömmingarna två och två med skinnsidorna ut och en klick grönt kryddsmör emellan.
  6. Vänd flundrorna i ströbrödsblandningen.
  7. Stek strömmingsflundrorna bruna på båda sidor några minuter i smör och olja.
  8. Lägg över strömmingen i ett djupt fat med lock, form med lock, glasburkar, keramikkruka typ Höganäs med lock och häll ättikslagen över så att det täcker strömming. Lägg gärna en tyngd så att strömmingen ligger under lagen. Använd helst ej rostfritt som reagerar med syran.
  9. Låt den inlagda strömmingen stå i kylen till nästa dag då den stekta inlagda strömmingen är redo att serveras. Hållbarhet se ovan.
  10. Servera gärna strömmingen med skivad gul lök som du blandat med några krm salt samt några msk lag från strömmingen. Låt marinera ca en kvart och servera till strömmingen.
E-mail
Medel: 3.7 (12 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate i vin och drycker. Läs mer.

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer