Basilikasill

Introduktion och förberedelse för inläggning

Basilikasill är inlagd 5-minuterssill i krämig sås smaksatt med parmesan, soltorkade tomater och vitlök blandad med crème fraiche eller gräddfil samt majonnäs.

Italienska smaker möter svensk sill i god kombination. Rätt lik en pestosill eller örtsill.

Basilikasillen passar som vanlig sill på påskbord, julbord, till midsommar och smörgåsbord.

Eller servera som sillmacka garnerad med hackad färsk basilika, persilja och soltorkade tomater på grovt rågbröd. Kokt skivat ägg och strimlad rödlök kan man också ha på då.

Istället för färsk basilika kan du ta ett paket på 30 gram med fryst hackad basilika.

1 burk ca 4-6 portioner basilikasill

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 6 tim
  • Klart på: 6 tim 10 min

Ingredienser

  • 1 pkt 5 minuters-sill på 420 gram.
  • ca 20 blad färsk basilika, en kruka eller 30 gram fryst hackad basilika
  • 6 soltorkade tomater
  • 2 msk pinjenötter
  • 2 klyftor vitlök
  • 50 gram riven parmesan eller grana padano
  • 2 dl crème fraiche eller gräddfil
  • 4 msk majonnäs
  • 1/2 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Mixa skalad vitlök, pinjenötter, riven parmesan, soltorkade tomater och basilika i en mixer. Eller mixa i en smal och hög skål med stavmixer.
  2. Tillsätt och rör i crème fraiche och majonnäs.
  3. Häll av sillen och skär den i bitar. Spara eventuellt lite av lagen och häll ner i såsen för önskad tjocklek och smak på såsen.
  4. Vänd sillen i basilikasåsen samt tillsätt peppar.
  5. Lägg upp sillen i en eller två burkar och låt stå minst 6 timmar att få smak. Gärna över natten eller något dygn.
E-mail
Medel: 0 (0 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-15

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.