Basilikasill
Tillagning
- Mixa skalad vitlök, pinjenötter, riven parmesan, soltorkade tomater och basilika i en mixer. Eller mixa i en smal och hög skål med stavmixer.
- Tillsätt och rör i crème fraiche och majonnäs.
- Häll av sillen och skär den i bitar. Spara eventuellt lite av lagen och häll ner i såsen för önskad tjocklek och smak på såsen.
- Vänd sillen i basilikasåsen samt tillsätt peppar.
- Lägg upp sillen i en eller två burkar och låt stå minst 6 timmar att få smak i kylen. Gärna över natten eller något dygn.
Serveringsförslag
- Basilikasillen passar som vanlig sill på påskbord, julbord, till midsommar och smörgåsbord.
- Eller servera som sillmacka garnerad med hackad färsk basilika, persilja och soltorkade tomater på grovt rågbröd. Kokt skivat ägg och strimlad rödlök kan man också ha på då.
Varianter
- Istället för färsk basilika kan du ta 20 gram fryst hackad basilika.
- Byt basilika, parmesan, vitlök och pinjenötter mot några msk fin pesto.
- En enklare variant är basilikasill med citron och vitlök.
Uppskattat näringsvärde per portion: 88 kcal