Basilikasill
Tillagning
- Mixa skalad vitlök, pinjenötter, riven parmesan, soltorkade tomater och basilika i en mixer. Eller mixa i en smal och hög skål med stavmixer.
- Tillsätt och rör i crème fraiche och majonnäs.
- Häll av sillen och skär den i bitar. Spara eventuellt lite av lagen och häll ner i såsen för önskad tjocklek och smak på såsen.
- Vänd sillen i basilikasåsen samt tillsätt peppar.
- Lägg upp sillen i en eller två burkar och låt stå minst 6 timmar att få smak i kylen. Gärna över natten eller något dygn.
Serveringsförslag
- Basilikasillen passar som vanlig sill på påskbord, julbord, till midsommar och smörgåsbord.
- Eller servera som sillmacka garnerad med hackad färsk basilika, persilja och soltorkade tomater på grovt rågbröd. Kokt skivat ägg och strimlad rödlök kan man också ha på då.
Varianter
- Istället för färsk basilika kan du ta 20 gram fryst hackad basilika.
- Byt basilika, parmesan, vitlök och pinjenötter mot några msk fin pesto.
- En enklare variant är basilikasill med citron och vitlök.

Basilikasillen passar att servera som en sillmacka garnerad med hackad färsk basilika, persilja och soltorkade tomater på grovt rågbröd. Men också som vanlig sill på påskbord, julbord, till midsommar och smörgåsbord.
Uppskattat näringsvärde per portion: 88 kcal