Inlagd potatis

Inlagd potatis i ättikslag smaksatt med lök, vitlök, senapsfrön, nejlika, lagerblad och kummin.

1,5 liter inlagd potatis

  • Förberedelse: 35 min
  • Tillagning: 1 dag
  • Klart på: 1 dag 35 min

Ingredienser

  • 900 gram skalad fast potatis, ca 1 kg oskalad
  • 2 dl ättika, 12%
  • 4 dl strösocker
  • 6 dl vatten
  • 1/2 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 tsk senapsfrö, valfri sort eller blanda
  • 4 nejlikor
  • 1 krm kummin
  • 2 lagerblad

Tillagning

  1. Skala och skiva potatisen i ca 7 mm tjocklek.
  2. Koka potatisen nästan mjuk i ca 10 minuter.
  3. Mät upp ättika, socker och vatten samt koka upp med lök, vitlök och kryddor.
  4. Häll av potatisen och fördela i rena glasburkar som tål värme med tättslutande lock.
  5. Häll över den varma ättikslagen. Fördela över lök, vitlök och kryddor i burkarna. Tryck ner potatisen försiktigt och fyll upp med lag.
  6. Sätt på lock direkt.
  7. Låt svalna och ställ sedan i kylen minst ett dygn att få smak.
  8. Håller minst några månader i kylen.
För att lägga in potatisen behöver du ättika, socker, vatten, gul lök, vitlök, senapsfrö, kummin, lagerblad, nejlikor och så potatis förstås.
För att lägga in potatisen behöver du ättika, socker, vatten, gul lök, vitlök, senapsfrö, kummin, lagerblad, nejlikor och så potatis förstås.
Skala och skiva potatisen i ca 7 mm tjocklek.
Skala och skiva potatisen i ca 7 mm tjocklek.
Mät upp ättika, socker och vatten samt koka upp med lök, vitlök och kryddor.
Mät upp ättika, socker och vatten samt koka upp med lök, vitlök och kryddor.
Koka potatisen nästan mjuk i 10 minuter.
Koka potatisen nästan mjuk i 10 minuter.
Fördela potatisen i glasburkar som tål värme med tättslutande lock.
Fördela potatisen i glasburkar som tål värme med tättslutande lock.
Fördela lagen, lök och kryddorna i burkarna. Tryck ner potatisen försiktigt och fyll upp med lag.
Fördela lagen, lök och kryddorna i burkarna. Tryck ner potatisen försiktigt och fyll upp med lag.
Låt stå något dygn att få smak.
Låt stå något dygn att få smak.
Servera som sötsurt tillbehör till sallad, sillsmörgås, sillbord, julbord, påskbord, midsommar med mera.
Servera som sötsurt tillbehör till sallad, sillsmörgås, sillbord, julbord, påskbord, midsommar med mera.

Serveringsförslag

En slags picklad potatis som är god som sötsurt tillbehör, till grönsallad och till salladsfat, tillsätt till potatissallad som smaksättning, lägg på sillmacka eller servera på sillbord, julbord, midsommar, påsk och på buffé.

Varianter

  • Gul lök kan bytas mot purjolök.
  • Vitlök och kryddor som kummin, nejlikor, lagerblad och senapsfrön är valfritt.
  • Andra grönsaker som passar i är morot, kålrot, rotselleri, palsternacka osv. Skär i små bitar och koka upp med lagen.
  • Annan smaksättning som passar är några små bitar pepparrot, dillfrön, svartpeppar, kryddpeppar eller spiskummin.
E-mail
Medel: 5 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 55 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-10-13