Inlagd picklad kålrabbi
Inlagd eller picklad kålrabbi smaksatt med lime och lagerblad.
Knaprig, sötsur och god till det mesta.
Tillagning
- Blanda ättika, socker, vatten, lagerblad och salt i en kastrull. Koka upp.
- Rensa och skär bort skalet på kålrabbin.
- Skär kålrabbin i tärningar eller dela och skär i skivor.
- Skölj lime och skär i skivor.
- Tillsätt kålrabbin och lime till ättikslagen och koka upp.
- Skeda upp kålrabbin i en väl rengjord burk. Packa ihop den lite. Toppa med den heta lagen och sätt på lock. Låt svalna.
- Kålrabbin kan ätas när den svalnat men får gärna stå något dygn och marinera i kylen eller svalt och mörkt.
- Kålrabbin håller sig svalt och mörkt flera månader. Öppnad burk kan förvaras minst några veckor i kylen.
Serveringsförslag
- Passar som inlagd gurka eller picklade grönsaker passar till.
- Exempelvis att servera till buffé eller tillbehör till rätter som stek, köttbullar, potatissallad, surkål, rostbiff, vegobiffar, på buffé, till grillat, grytor, leverpastej eller paté med mera.
Hållbarhet
Vill du ha lång hållbarhet på kålrabbin - säg att du vill spara den i flera månader - ska du förvara den mörkt och svalt i förslagsvis jordkällare eller svalen. Då är det även viktigt att du steriliserar burken samt att ättikslagen täcker kålrabbin helt.
Mängd lag
Täcker inte lagen kan du blanda mer ättikslag och koka upp samt hälla över. Det gör inget om det blir ättikslag över - den kan du hälla ut.
Varianter
- Du kan tärna eller skiva kålrabbin.
- Byt ut lime mot citron.
Smaksättning
- Tillsätt 30 gram färsk skalad skivad ingefära eller pepparrot.
- Tillsätt kryddor som 3 kryddnejlikor; 1 tsk senapsfrön och/eller en kanelstång.
Uppskattat näringsvärde per portion: 24 kcal