Inlagd picklad kålrabbi

Introduktion och förberedelse

Inlagd eller picklad kålrabbi smaksatt med lime och lagerblad.

Knaprig, sötsur och god till det mesta.

Passar som inlagd gurka eller picklade grönsaker passar till.

Exempelvis att servera till buffé eller tillbehör till rätter som stek, köttbullar, potatissallad, surkål, rostbiff, vegobiffar, på buffé, till grillat, grytor, leverpastej eller paté med mera.

Du kan tärna eller skiva kålrabbin.

Vill du ha lång hållbarhet på kålrabbin - säg att du vill spara den i flera månader - ska du förvara den mörkt och svalt i förslagsvis jordkällare eller svalen. Då är det även viktigt att du steriliserar burken samt att ättikslagen täcker kålrabbin helt.

Täcker inte lagen kan du blanda mer ättikslag och koka upp samt hälla över. Det gör inget om det blir ättikslag över - den kan du hälla ut.

Inlagd picklad kålrabbi i burk
Inlagd picklad kålrabbi i glasburk. Läggs in i ättikslag. Smaksättning som skivad lime och lagerblad är valfritt men gott.

Varianter

Annan smaksättning som passar med kålrabbin jag kan komma på är:

  • Tillsätt 30 gram färsk skalad skivad ingefära eller pepparrot.
  • Byt ut lime mot citron.
  • Tillsätt kryddor som 3 kryddnejlikor; 1 tsk senapsfrön och/eller en kanelstång.

1 burk på en liter picklad inlagd kålrabbi

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 1 dag
  • Klart på: 1 dag 15 min

Ingredienser

  • 1 stor kålrabbi, 230 gram skalad kålrabbi
  • 1/2 ekologisk lime
  • Inläggningslag: 1 dl ättika 12%
  • 2 dl ekologiskt strösocker eller rörsocker
  • 3 dl vatten
  • 2 krm salt
  • 2 lagerblad

Tillagning

  1. Blanda ättika, socker, vatten, lagerblad och salt i en kastrull. Koka upp.
  2. Rensa och skär bort skalet på kålrabbin.
  3. Skär kålrabbin i tärningar eller dela och skär i skivor.
  4. Skölj lime och skär i skivor.
  5. Tillsätt kålrabbin och lime till ättikslagen och koka upp.
  6. Skeda upp kålrabbin i en väl rengjord burk. Packa ihop den lite. Toppa med den heta lagen och sätt på lock. Låt svalna.
  7. Kålrabbin kan ätas när den svalnat men får gärna stå något dygn och marinera i kylen eller svalt och mörkt.
  8. Kålrabbin håller sig svalt och mörkt flera månader. Öppnad burk kan förvaras minst några veckor i kylen.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 24 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02