Krämig flädersill

Introduktion och förberedelse för inläggning

Flädersill eller fläderströmming i krämig sås med flädersaft, kesella, majonnäs och citron. Här med fem-minuterssill så det är bara att blanda ihop sillbitar med lag och sås samt låta stå någon dag att få smak.

En god sill som passar till julbord, påsk, midsommar, smörgåsbord, sillbord och brunch. Även god på sillmacka - ex. som på bilden på rostat knäckebröd med smör, skivat kokt ägg och hackad persilja. Blir en lyxig vardagsmidag eller helglunch med en kall öl och kanske en nubbe till. Alkoholfrik Gingerbeer passar också till.

Du kan göra sillen med egen flädersaft eller köpt saft. I stället för kesella kan man prova med creme fraiche eller gräddfil. Citron kan bytas mot lime. Kan garneras med hackad persilja eller gräslök. Andra förslag är torkade eller färska (noga sköljda) fläderblommor, hackat kokt ägg och finrivet citronskal.

Läs mer här om du vill använda egen inlagd sill istället för fem-minuterssill.

4 portioner, en liten burk

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 dag
  • Klart på: 1 dag 10 min

Ingredienser

  • 1 pkt 5-minuters sill - 420 gram med spad och 210 gram sill
  • 1 msk citronsaft (pressad citron)
  • 2 msk fläderblomssaft (koncentrerad)
  • 1 dl kesella
  • 2 msk majonnäs
  • 1/2 krm salt
  • 1/2 krm svartpeppar
  • Garnering (valfritt): 2 msk hackad persilja eller gräslök

Tillagning

  1. Sila av lagen från sillen i en skål.
  2. Tillsätt pressad citron, flädersaft, kesella, majonnäs, salt och peppar. Blanda till en sås.
  3. Klipp eller skär sillen i lagom bitar och blanda med såsen i skålen. Använd en ren skärbräda, kniv och plasthandskar när du hanterar sillen.
  4. Täck över och förvara sillen i kylen att få smak - förslagsvis i minst ett dygn innan servering.
  5. Servering: lägg upp sillen på fat, keramik-krus, skål eller glasburk. Garnera gärna med hackad gräslök eller persilja.
E-mail
Medel: 5 (5 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-18

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.