Tomatsill
Tomatsill - en krämig sill med gräddfil och majonnäs smaksatt med tomatpuré och lök.
Lägg in sillfiléer av inläggningssill i en kall smakrik sås av gräddfil, majonnäs, lök och tomat.
Tillagning
- Mät upp ättika, socker och vatten i en kastrull. Tillsätt krossad kryddpeppar, krossad vitpeppar, lagerblad samt kryddnejlikor och koka upp.
- Rör om så att sockret löser sig.
- Sätt ättikslagen åt sidan att svalna och kallna.
- Häll av och skölj sillen.
- Skär eller klipp sillen i lagom bitar - förslagsvis någon cm breda.
- Lägg sillen i rosfri skål, två rena glasburkar med lock eller en skål eller kärl i keramik. Fyll på med lag.
- Låt sillen stå i kylen i minst 5 timmar gärna 1-2 dygn för bästa smak.
- SMAKSÄTTNING: Plocka upp sillen från lagen - ta ej med kryddningen. Lägg i en skål.
- Skala och hacka löken.
- Fräs löken mjuk några minuter i olivoljan.
- Tillsätt tomatpuré, rör om och fräs i någon minut.
- Ta av från värmen och låt svalna.
- Blanda i lök och tomatpure med sillen samt tillsätt gräddfil och majonnäs. Smaka av med nymalen svartpeppar.
- Lägg upp sillen i en glasburk med lock.
- Låt tomatsillen stå någon dag i kylen för att få god smak.
- Tomatsillen håller någon vecka i kylen.
Framförhållning
Sillen är lätt att laga men du får ha lite framförhållning då den helst ska stå och dra åt sig smakerna i kylen över natten.
Snabbvariant
Har du bråttom så kan du ta redan inlagd 5-minuterssill och vända runt i smaksättningen med lök, tomatpuré osv samt låta stå någon timme i kylen.
Val av sill
- Räkna en burk inläggningssill på 420 gram vilket motsvarar 190 gram avrunnen saltsillfilé utan skinn.
- Använder du färsk sill så ska du följa detta recept på Inlagd sill eller strömming. Smaksätt sedan med samma kalla sås som nedan.
- Använder du 5 minuters sill så är den redan inlagd. Då hoppar du över inläggningen med ättika osv i nedan recept och plockar upp sillen samt smaksätter med den kalla tomat- och gräddfilssåsen. Låt stå och få smak några timmar i kylen.
Varianter
Annat som passar i tomatsillen att smaksätta med är förslagsvis:
- Mer smak av 1/2 klyfta vitlök; 1 finhackad stjälkselleri och/eller 1/4 fint tärnad paprika.
- Mer tomat som 1 färsk tärnad tomat; 2 skållade hackade tomater;
- Mer lök som 1/2 dl strimlad salladslök eller 1 dm strimlad purjolök.
- Örter som 1/2 dl hackad färsk koriander; dill, oregano, basilika eller gräslök.
- Chili som några droppar tabasco och/eller 1/2 färsk röd chilifrukt.
Uppskattat näringsvärde per portion: 97 kcal