Tomatsill
Introduktion och förberedelse
Tomatsill - en krämig sill med gräddfil och majonnäs smaksatt med tomatpuré.
Lägg in sillfiléer av inläggningssill i en kall sås av gräddfil, majonnäs, lök och tomat.
Framförhållning
Sillen är lätt att laga men du får ha lite framförhållning då den ska stå och dra åt sig smakerna i kylen minst några timmar och helst några dygn totalt.
Val av sill
- Räkna en burk inläggningssill på 420 gram vilket motsvarar 190 gram avrunnen saltsillfilé utan skinn.
- Använder du färsk sill så ska du följa detta recept på Inlagd sill eller strömming. Smaksätt sedan med samma kalla sås som nedan.
- Använder du 5 minuters sill så är den redan inlagd. Den är det bara att hälla av lagen och lägga in i smaksättningen - den kalla tomat- och gräddfilssåsen samt sedan låta stå och få smak några timmar i kylen.
Tillagning
- Mät upp ättika, socker och vatten i en kastrull. Tillsätt krossad kryddpeppar, krossad vitpeppar, lagerblad samt kryddnejlikor och koka upp.
- Rör om så att sockret löser sig.
- Sätt ättikslagen åt sidan att svalna och kallna.
- Häll av och skölj sillen.
- Skär eller klipp sillen i lagom bitar - förslagsvis någon cm breda.
- Lägg sillen i rosfri skål, två rena glasburkar med lock eller en skål eller kärl i keramik. Fyll på med lag.
- Låt sillen stå i kylen i minst 5 timmar gärna 1-2 dygn för bästa smak.
- SMAKSÄTT TOMATSILLEN: Häll av lagen och skär sillen i bitar och lägg i en skål.
- Skala och hacka löken.
- Fräs löken mjuk några minuter i olivoljan.
- Tillsätt tomatpurén, rör om och fräs i någon minut.
- Ta av från värmen och låt svalna.
- Blanda i lök och tomatpure med sillen samt tillsätt gräddfil och majonnäs. Smaka av med lite vit- eller svartpeppar.
- Lägg upp sillen i en glasburk med lock.
- Tomatsillen är klar att servera men låt den några stå några timmar eller någon dag i kylen för att få mer smak.
Uppskattat näringsvärde per portion: 97 kcal