Tomatsill

Tomatsill - en krämig sill med gräddfil och majonnäs smaksatt med tomatpuré och lök.

Lägg in sillfiléer av inläggningssill i en kall smakrik sås av gräddfil, majonnäs, lök och tomat.

4 portioner tomatsill

  • Förberedelse: 6 tim
  • Tillagning: 12 tim 30 min
  • Klart på: 18 tim 30 min

Ingredienser

  • 1 burk inläggningssill på 420 gram
  • 0,5 dl ättiksprit 12%
  • 1,5 dl vatten
  • 2 dl strösocker
  • 0,5 tsk grovt krossad vitpeppar
  • 2 tsk grovt krossad kryddpeppar
  • 1 lagerblad
  • 5 kryddnejlikor
  • SMAKSÄTTNING: 3 msk gräddfil
  • 1 msk majonnäs
  • 2 msk olivolja eller rapsolja
  • 0,5 hackad gul lök
  • 4 msk tomatpuré
  • 1 krm nymalen svartpeppar

Tillagning

  1. Mät upp ättika, socker och vatten i en kastrull. Tillsätt krossad kryddpeppar, krossad vitpeppar, lagerblad samt kryddnejlikor och koka upp.
  2. Rör om så att sockret löser sig.
  3. Sätt ättikslagen åt sidan att svalna och kallna.
  4. Häll av och skölj sillen.
  5. Skär eller klipp sillen i lagom bitar - förslagsvis någon cm breda.
  6. Lägg sillen i rosfri skål, två rena glasburkar med lock eller en skål eller kärl i keramik. Fyll på med lag.
  7. Låt sillen stå i kylen i minst 5 timmar gärna 1-2 dygn för bästa smak.
  8. SMAKSÄTTNING: Plocka upp sillen från lagen - ta ej med kryddningen. Lägg i en skål.
  9. Skala och hacka löken.
  10. Fräs löken mjuk några minuter i olivoljan.
  11. Tillsätt tomatpuré, rör om och fräs i någon minut.
  12. Ta av från värmen och låt svalna.
  13. Blanda i lök och tomatpure med sillen samt tillsätt gräddfil och majonnäs. Smaka av med nymalen svartpeppar.
  14. Lägg upp sillen i en glasburk med lock.
  15. Låt tomatsillen stå någon dag i kylen för att få god smak.
  16. Tomatsillen håller någon vecka i kylen.
Ingredienserna till lagen av tomatsillen.
Ingredienserna till lagen av tomatsillen: ättika, kryddpeppar, vitpeppar, lagerblad, kryddnejlika, vatten och socker.
Smaksättning av den inlagda sillen till tomatsill.
Ingredienser till smaksättningen av sillen så den blir tomatsill: hackad gul lök, majonnäs, gräddfil, olivolja, tomatpuré och svartpeppar.
Låt gärna sillen stå någon dag i kylen att få smak
Låt gärna sillen stå någon dag i kylen att få smak.

Framförhållning

Sillen är lätt att laga men du får ha lite framförhållning då den helst ska stå och dra åt sig smakerna i kylen över natten.

Snabbvariant

Har du bråttom så kan du ta redan inlagd 5-minuterssill och vända runt i smaksättningen med lök, tomatpuré osv samt låta stå någon timme i kylen.

Val av sill

  • Räkna en burk inläggningssill på 420 gram vilket motsvarar 190 gram avrunnen saltsillfilé utan skinn.
  • Använder du färsk sill så ska du följa detta recept på Inlagd sill eller strömming. Smaksätt sedan med samma kalla sås som nedan.
  • Använder du 5 minuters sill så är den redan inlagd. Då hoppar du över inläggningen med ättika osv i nedan recept och plockar upp sillen samt smaksätter med den kalla tomat- och gräddfilssåsen. Låt stå och få smak några timmar i kylen.

Varianter

Annat som passar i tomatsillen att smaksätta med är förslagsvis:

  • Mer smak av 1/2 klyfta vitlök; 1 finhackad stjälkselleri och/eller 1/4 fint tärnad paprika.
  • Mer tomat som 1 färsk tärnad tomat; 2 skållade hackade tomater;
  • Mer lök som 1/2 dl strimlad salladslök eller 1 dm strimlad purjolök.
  • Örter som 1/2 dl hackad färsk koriander; dill, oregano, basilika eller gräslök.
  • Chili som några droppar tabasco och/eller 1/2 färsk röd chilifrukt.

Inlagd sill i krämig och smakrik tomatsås som passar till jul, påsk, midsommar, sillbord eller smörgåsbord.
Inlagd sill i krämig och smakrik tomatsås som passar till jul, påsk, midsommar, sillbord eller smörgåsbord.

E-mail
Medel: 4.3 (15 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 97 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-03-31