Kavring grovt mörkt bröd

Kavring är ett grovt bröd med skållad rågmjöl och smak av kummin, anis och fänkål. Hembakt kavring blir inte lika mörk som köpt kavring som är färgad. Vill du ha mörk kavring kan du tillsätta 1 tsk koloritsoja (eller efter tycke) i degen.
Kavring passar att skiva i tunna skivor och servera med pålägg som smör till sill, ost, förrätter, lax, smörgåstårtor, landgångar mm.

3 kavringar grovt mörkt bröd

  • Förberedelse: 17 tim
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 18 tim

Ingredienser

  • Skållning dag 1: 8 dl vatten
  • 8 dl grovt rågmjöl
  • 1 msk mald kummin
  • 1 msk mald anis
  • 1 msk mald fänkål
  • Dag 2: 50 gram smör
  • 4 dl vatten
  • 50 g jäst
  • 1 msk salt
  • 1 msk ättiksprit
  • 1,5 dl mörk sirap
  • 12 dl grovt rågmjöl
  • 1 liter vetemjöl special

Tillagning

  1. Dag 1 - skållning: Mal kryddor och mät upp vatten i en gryta. Koka upp vatten och kryddor.
  2. Häll över rågmjölet i en bunke och rör om. Eller rör i mjölet i kastrullen om den är stor nog. Blanda väl.
  3. Täck över degen och ställ över natten i rumstemperatur. Eller i minst 12 timmar.
  4. Dag 2: Smält smör i en kastrull. Tillsätt vattnet. Värm till fingervarmt 37 grader.
  5. Smula ner jästen i en stor degbunke. Häll det ljumma vattnet med smöret över jästen och rör om så att jästen löser sig.
  6. Blanda i det skållade rågmjölet och rör i övrig ingredienser som salt, ättika, sirap och grovt rågmjöl. Blanda till en ganska lös deg och låt jäsa under bakduk i ca 4 timmar.
  7. Tillsätt sedan 1 liter av vetemjölet (spara resten till utbaket) och blanda och knåda degen till kavringen väl i ca 5-10 minuter.
  8. Låt jäsa under bakduk i en timme till.
  9. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela den i tre delar.
  10. Forma tre limpor och lägg i tre smorda och mjölade avlånga brödformar, ca 1,5 litersformar.
  11. Låt kavringarna jäsa under bakduk ytterligare 30 minuter.
  12. Sätt under tiden ugnen på 225 grader.
  13. Ställ formarna på ett galler och täck över med ett bakplåtspapper och täck med en plåt om du vill ha fasta och platta kantiga kavringar.
  14. Sätt in och grädda i nedre delen av ugnen och sänk värmen till 175 grader. Grädda i ca en timme.
  15. Ta ut bröden och stjälp upp dem på galler. Pensla ev. kavringarna med smält smör.
  16. Förvara helst kavringarna inlindade i bakduk i kylen. Det går såklart bra att ha i plastpåse med. Kavringarna går också utmärkt att frysa.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer