Inlagda rädisor

Inlagda eller picklade rädisor med ättika, socker, senapsfrön och pepparrot. Du kan lägga in dem hela eller i skivor - tänk inlagd gurka.

Inlagda rädisor är gott till det mesta som inlagd gurka passar till - som att skiva på mackan, servera till stek, köttbullar, potatissallad, surkål, rostbiff, vegobiffar, på buffé, till grillat, grytor, leverpastej, paté osv. 

Vill du ha lång hållbarhet (flera månader mörkt och svalt typ jordkällare) och ej förvarar i kyl för att äta inom några veckor - så är det viktigt att du steriliserar burken samt att ättikslagen täcker rädisorna. Täcker inte lagen kan du blanda mer ättikslag och koka upp samt hälla över. Det gör inget om det blir ättikslag över - den kan du hälla ut. Vill du lägga in fler än en burk rädisor så är det alltså bara att blanda mer ättikslag (samt hackad pepporrot). 

1 burk (1 liter) inlagda rädisor

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 1 knippe rädisor - ca 200 gram
  • 30 gram färsk pepparrot
  • Inläggningslag: 1/2 dl ättika 12%
  • 1 dl ekologiskt strösocker eller rörsocker
  • 1,5 dl vatten
  • 1/2 msk blandade senapsfrön
  • 2 kryddnejlikor
  • 3 svartpepparkorn
  • 2 tsk salt

Tillagning

  1. Rensa och skär bort blomfäste samt ev fula delar på rädisorna. Skölj dem noga i en stor bunke vatten.
  2. Blanda ättika, socker, vatten, senapsfrön, nejlikor, peppar och salt i en kastrull. Koka upp.
  3. Skala pepparroten. Skär den i små tärningar eller riv den grovt.
  4. Du kan koka in rädisorna hela, skurna i halvor eller i skivor.
  5. Koka hela rädisor i 10 minuter i ättikslagen. Halvor fem minuter och skivor i 2-3 minuter.
  6. Lägg över de heta rädisorna i en väl rengjord burk (helst körd i diskmaskinen). Toppa med pepparroten, häll på den heta lagen och sätt på lock. Låt svalna.
  7. Rädisorna kan ätas direkt och då är de knaprigast. Sedan blir de mjukare men goda efter tid. Rädisorna håller sig svalt och mörkt flera månader. Öppnad burk kan förvaras minst några veckor i kylen.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Glöggdoft i luften

Dags att bjuda till glöggfest. Här hittar du tips på hemgjord glögg, tilltugg och bästa köpeglöggen.

Läs mer

Tips på julöl 2017

Vid juletid hamnar vinet under granen. På julbordet står istället julöl, snaps och i vissa fall mumma. Här hittar du tips på årets utbud och smaktyper. 

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Laga smarrigaste Stroganoffen

Korv Stroganoff med falukorv är mångas favorit. För dig som tröttnat på falukorven finns det fler varianter av Stroganoff - med biff, hetare korv, vegetarisk samt med mer grönsaker.

Läs mer