Inlagda rädisor
Inlagda eller picklade rädisor med ättika, socker, senapsfrön och pepparrot. Du kan lägga in dem hela eller i skivor - tänk inlagd gurka.
Serveringsförslag
Inlagda rädisor är gott till det mesta som inlagd gurka passar till - som att skiva på mackan, servera till stek, köttbullar, potatissallad, surkål, rostbiff, vegobiffar, på buffé, till grillat, grytor, leverpastej, paté, buffé med mera.
Tillagning
- Rensa och skär bort blomfäste samt ev fula delar på rädisorna. Skölj dem noga i en stor bunke vatten.
- Blanda ättika, socker, vatten, senapsfrön, nejlikor, peppar och salt i en kastrull. Koka upp.
- Skala pepparroten. Skär den i små tärningar eller riv den grovt.
- Du kan koka in rädisorna hela, skurna i halvor eller i skivor.
- Koka hela rädisor i 10 minuter i ättikslagen. Halvor fem minuter och skivor i 2-3 minuter.
- Lägg över de heta rädisorna i en väl rengjord burk (helst körd i diskmaskinen). Toppa med pepparroten, häll på den heta lagen och sätt på lock. Låt svalna.
- Rädisorna kan ätas direkt och då är de knaprigast. Sedan blir de mjukare men goda efter tid. Rädisorna håller sig svalt och mörkt flera månader. Öppnad burk kan förvaras minst några veckor i kylen.
Hållbarhet
Vill du ha lång hållbarhet (flera månader mörkt och svalt typ jordkällare) och ej förvarar i kyl för att äta inom några veckor - så är det viktigt att du steriliserar burken samt att ättikslagen täcker rädisorna.
Justera med lag så det täcker
Täcker inte lagen kan du blanda mer ättikslag och koka upp samt hälla över. Det gör inget om det blir ättikslag över - den kan du hälla ut.
Vill du lägga in mer än en liten burk rädisor så är det alltså bara att blanda mer ättikslag (samt hackad pepparrot).
Du kan dubbla receptet till en stor burk på en liter om du önskar som på bilden.
Uppskattat näringsvärde per portion: 24 kcal