Inlagda rädisor

Inlagda eller picklade rädisor med ättika, socker, senapsfrön och pepparrot. Du kan lägga in dem hela eller i skivor - tänk inlagd gurka.

Inlagda rädisor är gott till det mesta som inlagd gurka passar till - som att skiva på mackan, servera till stek, köttbullar, potatissallad, surkål, rostbiff, vegobiffar, på buffé, till grillat, grytor, leverpastej, paté osv. 

Vill du ha lång hållbarhet (flera månader mörkt och svalt typ jordkällare) och ej förvarar i kyl för att äta inom några veckor - så är det viktigt att du steriliserar burken samt att ättikslagen täcker rädisorna. Täcker inte lagen kan du blanda mer ättikslag och koka upp samt hälla över. Det gör inget om det blir ättikslag över - den kan du hälla ut. Vill du lägga in fler än en burk rädisor så är det alltså bara att blanda mer ättikslag (samt hackad pepporrot). 

1 burk (1 liter) inlagda rädisor

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 1 knippe rädisor - ca 200 gram
  • 30 gram färsk pepparrot
  • Inläggningslag: 1/2 dl ättika 12%
  • 1 dl ekologiskt strösocker eller rörsocker
  • 1,5 dl vatten
  • 1/2 msk blandade senapsfrön
  • 2 kryddnejlikor
  • 3 svartpepparkorn
  • 2 tsk salt

Tillagning

  1. Rensa och skär bort blomfäste samt ev fula delar på rädisorna. Skölj dem noga i en stor bunke vatten.
  2. Blanda ättika, socker, vatten, senapsfrön, nejlikor, peppar och salt i en kastrull. Koka upp.
  3. Skala pepparroten. Skär den i små tärningar eller riv den grovt.
  4. Du kan koka in rädisorna hela, skurna i halvor eller i skivor.
  5. Koka hela rädisor i 10 minuter i ättikslagen. Halvor fem minuter och skivor i 2-3 minuter.
  6. Lägg över de heta rädisorna i en väl rengjord burk (helst körd i diskmaskinen). Toppa med pepparroten, häll på den heta lagen och sätt på lock. Låt svalna.
  7. Rädisorna kan ätas direkt och då är de knaprigast. Sedan blir de mjukare men goda efter tid. Rädisorna håller sig svalt och mörkt flera månader. Öppnad burk kan förvaras minst några veckor i kylen.

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Här kan du läsa hur man lagar en massa olika recept jag gjort. Helt gratis. Jag är utbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan, har en dryckesutbildning, medlem i Gastronomiska akademiens vänner, Chaine, Slowfood, Äkta vara och Sveriges Matskribenters Förening.

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Vad ska du äta på sportlovet?

På sportlovet gillar många att sporta, äta gott och ha kul. Maten ska gå snabbt, enkelt samt passa hela familjen - som Korv Stroganoff. Den får gärna ha gott om extra energi så du orkar i backen. Här är lite tips på rätter jag själv tycker passar.

Läs mer

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - 13 februari 2018 - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer