Inlagda rädisor

Inlagda eller picklade rädisor med ättika, socker, senapsfrön och pepparrot. Du kan lägga in dem hela eller i skivor - tänk inlagd gurka.

Inlagda rädisor är gott till det mesta som inlagd gurka passar till - som att skiva på mackan, servera till stek, köttbullar, potatissallad, surkål, rostbiff, vegobiffar, på buffé, till grillat, grytor, leverpastej, paté osv.

Vill du ha lång hållbarhet (flera månader mörkt och svalt typ jordkällare) och ej förvarar i kyl för att äta inom några veckor - så är det viktigt att du steriliserar burken samt att ättikslagen täcker rädisorna. Täcker inte lagen kan du blanda mer ättikslag och koka upp samt hälla över. Det gör inget om det blir ättikslag över - den kan du hälla ut. Vill du lägga in fler än en burk rädisor så är det alltså bara att blanda mer ättikslag (samt hackad pepporrot).

1 burk (1 liter) inlagda rädisor

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 1 knippe rädisor - ca 200 gram
  • 30 gram färsk pepparrot
  • Inläggningslag: 1/2 dl ättika 12%
  • 1 dl ekologiskt strösocker eller rörsocker
  • 1,5 dl vatten
  • 1/2 msk blandade senapsfrön
  • 2 kryddnejlikor
  • 3 svartpepparkorn
  • 2 tsk salt

Tillagning

  1. Rensa och skär bort blomfäste samt ev fula delar på rädisorna. Skölj dem noga i en stor bunke vatten.
  2. Blanda ättika, socker, vatten, senapsfrön, nejlikor, peppar och salt i en kastrull. Koka upp.
  3. Skala pepparroten. Skär den i små tärningar eller riv den grovt.
  4. Du kan koka in rädisorna hela, skurna i halvor eller i skivor.
  5. Koka hela rädisor i 10 minuter i ättikslagen. Halvor fem minuter och skivor i 2-3 minuter.
  6. Lägg över de heta rädisorna i en väl rengjord burk (helst körd i diskmaskinen). Toppa med pepparroten, häll på den heta lagen och sätt på lock. Låt svalna.
  7. Rädisorna kan ätas direkt och då är de knaprigast. Sedan blir de mjukare men goda efter tid. Rädisorna håller sig svalt och mörkt flera månader. Öppnad burk kan förvaras minst några veckor i kylen.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2017-10-28

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid.

Läs mer

Njut av svenska äpplen

Njut av årets rikliga svenska äppelskörd. Här hittar du mina bästa tips som att baka en äppelpaj, gör en sallad, laga en stek med äpplen, pressa egen råsaft - äppeljuice eller preppa ett äppelmos att ha i vinter.

Läs mer

Pajrecept för alla smaker

Pajer är sociala, har tålamod i kylen och gillar lunchraster. Dessutom kan man fylla dem med vad som helst.

Läs mer

Koka egen sylt och marmelad

Mina bästa tips och recept för dig som vill koka din egen sylt, marmelad eller gelé. Spara sommaren på burk.

Läs mer

Hembakta piroger

Nybakta och hemmabakta piroger går åt som smör i solsken på knytis, kalas, skiva eller ta med på utflykt och på stranden. Fyll med köttfärs eller ost och skinka eller annan fyllning.

Läs mer

Recept

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer