Inlagda rädisor

Inlagda eller picklade rädisor med ättika, socker, senapsfrön och pepparrot. Du kan lägga in dem hela eller i skivor - tänk inlagd gurka.

Inlagda rädisor är gott till det mesta som inlagd gurka passar till - som att skiva på mackan, servera till stek, köttbullar, potatissallad, surkål, rostbiff, vegobiffar, på buffé, till grillat, grytor, leverpastej, paté osv. 

Vill du ha lång hållbarhet (flera månader mörkt och svalt typ jordkällare) och ej förvarar i kyl för att äta inom några veckor - så är det viktigt att du steriliserar burken samt att ättikslagen täcker rädisorna. Täcker inte lagen kan du blanda mer ättikslag och koka upp samt hälla över. Det gör inget om det blir ättikslag över - den kan du hälla ut. Vill du lägga in fler än en burk rädisor så är det alltså bara att blanda mer ättikslag (samt hackad pepporrot). 

1 burk (1 liter) inlagda rädisor

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 1 knippe rädisor - ca 200 gram
  • 30 gram färsk pepparrot
  • Inläggningslag: 1/2 dl ättika 12%
  • 1 dl ekologiskt strösocker eller rörsocker
  • 1,5 dl vatten
  • 1/2 msk blandade senapsfrön
  • 2 kryddnejlikor
  • 3 svartpepparkorn
  • 2 tsk salt

Tillagning

  1. Rensa och skär bort blomfäste samt ev fula delar på rädisorna. Skölj dem noga i en stor bunke vatten.
  2. Blanda ättika, socker, vatten, senapsfrön, nejlikor, peppar och salt i en kastrull. Koka upp.
  3. Skala pepparroten. Skär den i små tärningar eller riv den grovt.
  4. Du kan koka in rädisorna hela, skurna i halvor eller i skivor.
  5. Koka hela rädisor i 10 minuter i ättikslagen. Halvor fem minuter och skivor i 2-3 minuter.
  6. Lägg över de heta rädisorna i en väl rengjord burk (helst körd i diskmaskinen). Toppa med pepparroten, häll på den heta lagen och sätt på lock. Låt svalna.
  7. Rädisorna kan ätas direkt och då är de knaprigast. Sedan blir de mjukare men goda efter tid. Rädisorna håller sig svalt och mörkt flera månader. Öppnad burk kan förvaras minst några veckor i kylen.

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Grilla egna hamburgare

Massor med recept på hemgjorda hamburgare. Tips på hur du grillar eller lagar dem så de blir är saftiga och goda. Vilka tillbehör passar till? Baka egna hamburgerbröd, gör egen dressing och fritera hemmagjorda pommes. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer