Koktider för ägg

Hur du kokar ägg med koktider för löskokta, medelkokta och hårdkokta ägg. Du kan koka ägg genom att lägga äggen i kallt vatten och koka upp; eller lägga äggen i direkt i kokande vatten.

Det finns inget exakt facit på hur man kokar ägg. Det beror lite på hur stora äggen är, hur färska de är samt vilken spis man har.

Ta gärna fram äggen så att de får rumstemperatur innan innan du ska koka dem så är risken att de spricker mindre. Förslag är 30 minuter innan.

Ägg är riktigt nyttiga och innehåller det mesta man behöver. Köp helst svenska ägg och gärna Krav-märkta.

Läs min artikel om ägg och allt gott man kan laga med dem. Du kan också koka ägg så de får färg till påsk.

Större ägg tar någon minut extra

Räkna med någon minut extra för större ägg som frukostägg. Och omvänt för ovanligt små ägg.

Direkt från kyl till kokande vatten

Lägger du äggen från kylskåpet direkt i kokande vatten så bör du picka dem - annars spricker de. Gör hål i den smala änden av ägget eller varje ände med en äggpickare eller knivsudd.

Om du kokar äggen från kallt vatten:

Väljer du att koka äggen från kallt vatten så påverkas koktiden av hur snabbt vattnet kokar upp. Med moderna ex. induktionsspisar går det mycket snabbt och då kan själva koktiden nedan faktiskt öka något.

En gammal spis kanske behöver många minuter att koka upp - men ägget börjar ju stelna långt innan kokpunkten - så ägget kan vara nästan färdigkokt när du börjar ta tiden.

Koktider för ägg:

Tillagningssätt Löskokt Krämig gula Hårdkokt
Ägg som kokas upp i kallt vatten 2-3 minuter 5-6 minuter 8-9 minuter
Ägg som läggs i sjudande/kokande vatten 4-5 minuter 8-9 minuter 10-11 minuter

Knep för lättskalade ägg:

Jag tycker äggen blir lättare att skala om du knäcker skalet lite och lägger äggen i kallt vatten så vatten tränger in i hinnan runt äggets skal. Färska ägg är mer svårskalade än äldre ägg.

Förvaring:

Ska du spara äggen eller vill förbereda kokta ägg till utflykt eller en annan rätt ex. äggsås eller ägghalvor till spenatsoppa - så går det utmärkt några dagar innan men förvara dem hårdkokta med skal i kylen - skala dem när de ska ätas eller användas.

Så fort du skalar dem så försämras hållbarheten och de bör ätas direkt eller inom kort.

4 kokta ägg

  • Förberedelse: 1 min
  • Tillagning: 8 min
  • Klart på: 9 min

Ingredienser

  • 4 ägg

Tillagning

  1. Du kan koka ägg på två vis. Koka upp i kallt vatten eller lägga dem i kokande vatten.
  2. I KALLT VATTEN: Lägg äggen i en kastrull och täck med kallt vatten. Sätt på lock och koka upp på max värme. Börja ta tiden: Löskokta ägg: 2-3 minuter. Mjukkokta ägg med fast vita och mjuk gula: 5-6 minuter. Hårdkokta ägg: 8 minuter.
  3. I SJUDANDE ELLER KOKANDE VATTEN: Picka hål i varje ända eller en ända på varje ägg. Sänk ev. ner halva ägget några sekunder innan du sänker ner hela ägget (annars kan ägget spricka även om du pickat det). Löskokta ägg: 4 minuter. Krämig gula - medel eller mjukkokta ägg med fast vita och mjuk gula: 6 minuter. Hårdkokta ägg: 10 minuter.
  4. När vattnet kokat upp låter du det koka på låg värme i det antal minuter som anges ovan.
  5. Häll av vattnet. Låt äggen svalna. Du kan spola eller lägga äggen i kallt vatten så svalnar de snabbare och ägget slutar också att tillagas så att du kan vara säker på att att du får ditt ägg som du vill. Undantaget är löskokta ägg som blir bäst om de får ligga till sig lite utan kallt vatten så att värmen utjämnas i ägget, då får du en rinnande gula och en halvfast vita.
E-mail
Medel: 4.4 (8 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-02

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid.

Läs mer

Njut av svenska äpplen

Njut av årets rikliga svenska äppelskörd. Här hittar du mina bästa tips som att baka en äppelpaj, gör en sallad, laga en stek med äpplen, pressa egen råsaft - äppeljuice eller preppa ett äppelmos att ha i vinter.

Läs mer

Pajrecept för alla smaker

Pajer är sociala, har tålamod i kylen och gillar lunchraster. Dessutom kan man fylla dem med vad som helst.

Läs mer

Koka egen sylt och marmelad

Mina bästa tips och recept för dig som vill koka din egen sylt, marmelad eller gelé. Spara sommaren på burk.

Läs mer

Hembakta piroger

Nybakta och hemmabakta piroger går åt som smör i solsken på knytis, kalas, skiva eller ta med på utflykt och på stranden. Fyll med köttfärs eller ost och skinka eller annan fyllning.

Läs mer

Recept

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer