Koktider för ägg

Hur du kokar ägg. Här hittar du koktider för löskokta, medelkokta och hårdkokta ägg samt tips hur du bäst kokar ägg utan att de spricker med mera.

Ägg är riktigt nyttiga och innehåller det mesta man behöver. Köp helst svenska ägg och gärna Krav-märkta.

4 kokta ägg

  • Förberedelse: 1 min
  • Tillagning: 8 min
  • Klart på: 9 min

Ingredienser

  • 4 ägg L/M

Tillagning

  1. Du kan koka ägg på två vis. Koka upp i kallt vatten eller lägga dem i kokande vatten.
  2. I KALLT VATTEN: Lägg äggen i en kastrull och täck med kallt vatten. Sätt på lock och koka upp på max värme. Börja ta tiden när det börjar bubbla: Löskokta ägg: 3-5 minuter. Mjukkokta ägg med fast vita och mjuk gula: 6 minuter. Hårdkokta ägg: 7-10 minuter.
  3. I KOKANDE VATTEN: Löskokta ägg: 5-7 minuter. Krämig gula - medel eller mjukkokta ägg med fast vita och mjuk gula: 8 minuter. Hårdkokta ägg: 9-12 minuter. Tips för att inte ägget ska spricka: picka gärna hål i varje ända eller tjocka änden på varje ägg. Låt dem stå framme 30 minuter rumsvärme. Sänk ner halva ägget några sekunder innan du sänker ner hela ägget.
  4. Koka på lite över medelvärme utan lock i det antal minuter som anges ovan.
  5. Häll av vattnet. Låt äggen svalna något. Du kan spola eller lägga äggen i kallt vatten så svalnar de snabbare och ägget slutar också att tillagas så att du kan vara säker på att att du får ditt ägg som du vill.
  6. TIPS: Löskokta ägg blir bäst om de får ligga till sig lite utan kallt vatten så att värmen utjämnas i ägget - då får du en rinnande gula och en halvfast vita.
Löskokta M/L ägg med lös gula - lagda i kokande vatten och kokta från 5 till 7 minuter. Och min favorit 8 minuter - mittemellan löskokt och hårdkokt med krämig äggula.
Löskokta M/L ägg med lös gula - lagda i kokande vatten och kokta från 5 till 7 minuter. Och min favorit 8 minuter - mittemellan löskokt och hårdkokt med krämig äggula.
Hårdkokta M/L ägg som får fast gula. Lagda i kokande vatten och kokta från 8 till 10 minuter och uppåt.
Hårdkokta M/L ägg som får fast gula. Lagda i kokande vatten och kokta från 8 till 10 minuter och uppåt.
8 minuters ägg M/L är min favorit med krämig äggula och mittemellan löskokt och hårdkokt. Läggs i kokande vatten och kokas 8 minuter.
8 minuters ägg M/L är min favorit med krämig äggula och mittemellan löskokt och hårdkokt. Läggs i kokande vatten och kokas 8 minuter.
Ett kokt ägg i äggkopp till frukost med knäckemacka med kaviar på.
Ett kokt ägg i äggkopp till frukost med knäckemacka med kaviar på.

I kallt vatten eller kokande vatten

  • Du kan koka ägg genom att lägga äggen i kallt vatten och koka upp.
  • Eller först koka upp vatten och lägga äggen i kokande vatten.

Koktid kan variera

  • Koktiden beror på hur stora äggen är, hur färska de är samt vilken spis man har.
  • Jag utgick från ägg M/L. Räkna med någon minut extra för större ägg storlek XL som ex. stora frukostägg. Eller någon minut mindre för små ägg storlek S.

Minska risken för spruckna ägg

  • Koka äggen genom att lägga i kallt vatten och koka upp.
  • Ta fram äggen så att de får rumstemperatur innan du ska koka dem så är risken att de spricker mindre. Förslag är 30 minuter innan.
  • Lägger du äggen från kylskåpet direkt i kokande vatten så bör du picka dem - annars spricker de. Gör hål i den tjocka änden av ägget där luftfickan vanligtvis finns eller varje ände med en äggpickare eller knivsudd.

Från kallt vatten på olika spisar

Väljer du att lägga äggen i kallt vatten och koka upp så påverkas koktiden av hur snabbt vattnet kokar upp.

  • Med moderna spisar som induktionsspisar går det snabbt och då kan själva tillagningstiden från att det börjar koka öka.
  • En gammal spis kan behöv längre tid att koka upp - men ägget börjar ju stelna innan det kokar - så ägget kan vara nästan färdigkokt när du börjar ta tiden och måste därför kortas ned.

Färgade ägg

Du kan också koka ägg så de får färg till påsk.

Knep för lättskalade ägg

  • Färska ägg är mer svårskalade än äldre ägg.
  • Jag tycker de kokta äggen blir lättare att skala om du spräcker skalet lite och lägger äggen i kallt vatten så vatten tränger in i hinnan runt äggets skal.

Förvaring

Ska du spara kokta ägg så håller de mycket längre om de förvaras med skal i kylen - upp till en vecka - förutsatt skalet är helt. Skalar du dem så bör du äta dem inom kort.

Kan förberedas

  • Ägg kan kokas i god tid och kylas av i kallt vatten samt förvaras i kylen oskalade någon vecka.
  • Jag brukar koka en omgång ägg på en gång - då 8-9 minuter - medel - till hårdkokta - och så har jag kokt ägg med skal i kylen till mackor, utflykt, tillbehör och sallad eller bara vill ha ett ägg med flingsalt på.
  • Du kan även förbereda kokt ägg till rätter som äggsås, ägghalvor eller till spenatsoppa.
  • Läs min artikel om ägg och allt gott man kan laga med dem.

Kokt ägg i äggkopp med kaviar och ostmacka till frukost.
Kokt ägg i äggkopp med kaviar och ostmacka till frukost.

Resultatet från mitt äggkokartest med kravmärkta L/M ägg lagda i kokande vatten.
Resultatet från mitt äggkokartest med kravmärkta L/M ägg lagda i kokande vatten.

Koktider för ägg storlek M/L

Här koktider för ägg i storlek M/L. Räkna med någon minut extra för ägg storlek XL som ex. stora frukostägg. Eller någon minut mindre för små ägg storlek S.

Tillagningssätt Löskokt Krämig gula Hårdkokt
Ägg M/L som kokas upp i kallt vatten 3-5 minuter 6 minuter 7-10 minuter
Ägg M/L som läggs i kokande vatten 5-7 minuter 8 minuter 9-12 minuter
E-mail
Medel: 3.6 (54 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 71 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-02-06