Koktider för ägg

Introduktion och förberedelse

Hur du kokar ägg. Här hittar du koktider för löskokta, medelkokta och hårdkokta ägg samt tips hur du bäst kokar ägg utan att de spricker med mera.

Ägg är riktigt nyttiga och innehåller det mesta man behöver.

Köp helst svenska ägg och gärna Krav-märkta.

I kallt vatten eller kokande vatten

Du kan koka ägg genom att lägga äggen i kallt vatten och koka upp; eller lägga äggen i direkt i kokande vatten.

Koktid kan variera

  • Det finns inget exakt facit på hur man kokar ägg. Det beror lite på hur stora äggen är, hur färska de är samt vilken spis man har.
  • Räkna med någon minut extra för större ägg som frukostägg. Och omvänt för ovanligt små ägg.

Minska risken för spruckna ägg

  • Koka äggen genom att lägga i kallt vatten och koka upp.
  • Ta gärna fram äggen så att de får rumstemperatur innan du ska koka dem så är risken att de spricker mindre. Förslag är 30 minuter innan.
  • Lägger du äggen från kylskåpet direkt i kokande vatten så bör du picka dem - annars spricker de. Gör hål i den tjocka änden av ägget där luftfickan vanligtvis finns eller varje ände med en äggpickare eller knivsudd.

Från kallt vatten på olika spisar

Väljer du att lägga äggen i kallt vatten och koka upp så påverkas koktiden av hur snabbt vattnet kokar upp.

  • Med moderna spisar som induktionsspisar går det snabbt och då kan själva tillagningstiden från att det börjar koka öka.
  • En gammal spis kan behöv längre tid att koka upp - men ägget börjar ju stelna innan det kokar - så ägget kan vara nästan färdigkokt när du börjar ta tiden och måste därför kortas ned.

Färgade ägg

Du kan också koka ägg så de får färg till påsk.

Knep för lättskalade ägg

Färska ägg är mer svårskalade än äldre ägg.

Jag tycker de kokta äggen blir lättare att skala om du spräcker skalet lite och lägger äggen i kallt vatten så vatten tränger in i hinnan runt äggets skal.

Förvaring

Ska du spara kokta ägg så håller de mycket längre om de förvaras med skal i kylen - upp till en vecka - förutsatt skalet är helt. Skalar du dem så bör du äta dem inom kort.

Kan förberedas

Jag brukar koka en omgång ägg på en gång - då 8-9 minuter - medel - till hårdkokta - och så har jag kokt ägg med skal i kylen till mackor, utflykt, tillbehör och sallad eller bara vill ha ett ägg med flingsalt på.

Du kan även förbereda kokt ägg till rätter som äggsås, ägghalvor eller till spenatsoppa.

Läs min artikel om ägg och allt gott man kan laga med dem.

Kokt ägg i äggkopp med kaviar och ostmacka till frukost.
Kokt ägg i äggkopp med kaviar och ostmacka till frukost.

Koktider för ägg

Tillagningssätt Löskokt Krämig gula Hårdkokt
Ägg som kokas upp i kallt vatten 2-3 minuter 5-6 minuter 8-9 minuter
Ägg som läggs i sjudande/kokande vatten 4-5 minuter 8-9 minuter 10-11 minuter

4 kokta ägg

  • Förberedelse: 1 min
  • Tillagning: 8 min
  • Klart på: 9 min

Ingredienser

  • 4 ägg

Tillagning

  1. Du kan koka ägg på två vis. Koka upp i kallt vatten eller lägga dem i kokande vatten.
  2. I KALLT VATTEN: Lägg äggen i en kastrull och täck med kallt vatten. Sätt på lock och koka upp på max värme. Börja ta tiden: Löskokta ägg: 2-3 minuter. Mjukkokta ägg med fast vita och mjuk gula: 5-6 minuter. Hårdkokta ägg: 8 minuter.
  3. I SJUDANDE ELLER KOKANDE VATTEN: Picka hål i varje ända eller tjocka änden på varje ägg. Sänk ev. ner halva ägget några sekunder innan du sänker ner hela ägget (annars kan ägget spricka även om du pickat det). Löskokta ägg: 4 minuter. Krämig gula - medel eller mjukkokta ägg med fast vita och mjuk gula: 6 minuter. Hårdkokta ägg: 10 minuter.
  4. När vattnet kokat upp låter du det koka på låg värme i det antal minuter som anges ovan.
  5. Häll av vattnet. Låt äggen svalna.
  6. Du kan spola eller lägga äggen i kallt vatten så svalnar de snabbare och ägget slutar också att tillagas så att du kan vara säker på att att du får ditt ägg som du vill. Undantaget är löskokta ägg som blir bäst om de får ligga till sig lite utan kallt vatten så att värmen utjämnas i ägget, då får du en rinnande gula och en halvfast vita.
E-mail
Medel: 4.1 (16 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 71 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-06-04