Alla mina recept på rätter med rabarber som rabarberpaj, rabarbersaft och rabarberkräm med flera. Samt lite tips, fakta och historia om rabarbern.
På våren har vi den späda och goda vår-rabarbern. Sen växer rabarbern så det knakar. Du kan plocka hela sommaren men fram mot hösten har rabarberplantan ändå växt till ett monster.
Längst ner på sidan hittar du en lista med alla rabarberrecept.
Rabarbern är vanlig i svenska trädgårdar och växer sig ofta rejält stor mot slutet av sommaren - ett monster med grova stjälkar och jätteblad.
Rabarber odlas ockås av många svenska bönder. Här kan du söka på en karta över lokala producenter av mathantverk som odlar rabarber och/eller förädlar rabarber.
Vår, sommar och höst - rabarbern bara fortsätter att ge
Passa på att spara och frysa in rabarber på våren och mitten av sommaren. Mot hösten kan de blir rätt grova och träiga - men är goda ändå om de skalas och sötas lite extra.
Grövre stjälkar samt nederdelen av stjälkarna kan du gärna skala med potatisskalare - det finns speciella sparrisskalare som också funkar. All rabarber är jättegod till rabarberpaj, rabarberkompott eller rabarberchutney.
Tidig rabarber är speciellt god till de första pajerna och kanske en rabarbermarmelad till sommarfrukosten eller fikat.
Fryst rabarber:
När rabarbern växt till sig i mitten av sommaren och du inte vet vad du ska göra med den längre - så kan man passa på att rensa upp den och frysa in strimlad rabarber i påsar - blandad med lite strösocker. Sedan kan du ta fram från frysten och baka en paj och minnas den härliga smaken av vår och sommar.
Skala och dela rabarbern. Lägg den i fryspåsar, pudra i lite socker i varje och skaka runt. Förslut med så lite luft som möjligt. Frys - gärna så kallt som möjligt när du fryser in.
Rik på rabarber
Förr gjorde många rikedomar på rabarber. Ett exempel är Tsaren av Ryssland. Han hade "lagt rabarber" på handeln, som man säger. Då handlade det inte om färsk rabarber eller rabarberpajer. Nej, torkad rabarberrot var ett värdefullt läkemedel som såldes på apoteket och ansågs stärkande.
Den torkade rabarbern kom från Kina, där den odlats i minst 2000 år. Först på 1800-talet blev rabarber vanlig i Sverige.
Rabarber och barbarer och amerikaner
Namnet rabarber kommer av grekiska för "barbarerna (främlingarna) bortom Rha (Volga)". I Sverige älskar vi rabarbern men i USA har rabarber något vacklande ryckte.
Efter första världskriget uppmanades folk att äta bladen och flera blev förgiftade. Exakt vad det är för gift i bladen vet jag inte. Men stammarna kan man äta i måttlig mängd.
Källa om rabarber på wikipedia.