Rabarberdessert med färskost i glas

Kokt rabarber smaksatt med rörsocker och kardemumma varvad med färskostgrädde och knapriga krossade kakor serverad portionsvis i glas.

4 portioner rabarberdessert i glas

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 200 gram rabarber
  • 50 gram rörsocker eller strösocker
  • 1 gelatinblad
  • 2 tsk mald kardemumma
  • 200 gram färskost naturell
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 0,5 dl florsocker
  • 6 kakor som bondkakor, havrekakor, Digestive eller valfri sort

Tillagning

  1. Skölj och strimla rabarbern. Har den grov stam kan du skala den.
  2. Lägg rabarbern med socker samt kardemumma i en kastrull med tjock botten.
  3. Koka rabarbern mjuk i ca 10 minuter. Rör om då och då.
  4. Lägg gelatinbladet i blöt i en skål med kallt vatten under tiden rabarbern kokar.
  5. Ta av rabarbern från värmen. Ta upp och krama ur gelatinbladet och rör i den varma rabarbern. Låt svalna.
  6. Vispa grädde med färskost och vaniljsocker fluffigt några minuter i en bunke.
  7. Krossa kakor eller kex grovt och fördela i botten på glasen.
  8. Varva rabarber med färskostgrädden och dela upp jämnt i glasen.
Ingredienser till rabarberdesserten: färskost, grädde, florsocker och vaniljsocker. Kakor, rörsocker, rabarber och kardemumma samt gelatinblad (ej med på bilden).
Ingredienser till rabarberdesserten: färskost, grädde, florsocker och vaniljsocker. Kakor, rörsocker, rabarber och kardemumma samt gelatinblad (ej med på bilden).
Grädden vispas med färskost och vaniljsocker. Lägg krossade kakor eller kex i botten på glasen.
Grädden vispas med färskost och vaniljsocker. Lägg krossade kakor eller kex i botten på glasen.
Varva sedan rabarbern och färskostgrädden i glasen.
Varva sedan rabarbern och färskostgrädden i glasen.
Servera som de är eller garnera med rostad flagad mandel, kaksmulor och/eller citronmeliss.
Servera som de är eller garnera med rostad flagad mandel, kaksmulor och/eller citronmeliss.

Serveringsförslag

  • Passar som enkel dessert både till vardags som fest.
  • Rabarber och färskostgrädden kan förberedas och förvaras i kylen till servering.
  • Servera som de är eller garnera med rostad flagad mandel, kaksmulor och/eller citronmeliss.

Tips

Som glas kan du ta små koppar, små låga glas, drinkglas eller vinglas men även små skålar eller portionsformar funkar.

Varianter

E-mail
Medel: 4.6 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 294 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-06-14

Tillbehör och liknande: