Rabarberdessert med färskost i glas
Kokt rabarber smaksatt med rörsocker och kardemumma varvad med färskostgrädde och knapriga krossade kakor serverad portionsvis i glas.
Tillagning
- Skölj och strimla rabarbern. Har den grov stam kan du skala den.
- Lägg rabarbern med socker samt kardemumma i en kastrull med tjock botten.
- Koka rabarbern mjuk i ca 10 minuter. Rör om då och då.
- Lägg gelatinbladet i blöt i en skål med kallt vatten under tiden rabarbern kokar.
- Ta av rabarbern från värmen. Ta upp och krama ur gelatinbladet och rör i den varma rabarbern. Låt svalna.
- Vispa grädde med färskost och vaniljsocker fluffigt några minuter i en bunke.
- Krossa kakor eller kex grovt och fördela i botten på glasen.
- Varva rabarber med färskostgrädden och dela upp jämnt i glasen.
Serveringsförslag
- Passar som enkel dessert både till vardags som fest.
- Rabarber och färskostgrädden kan förberedas och förvaras i kylen till servering.
- Servera som de är eller garnera med rostad flagad mandel, kaksmulor och/eller citronmeliss.
Tips
Som glas kan du ta små koppar, små låga glas, drinkglas eller vinglas men även små skålar eller portionsformar funkar.
Varianter
- Du kan ta valfria kakor - köpta eller hembakta som chocolate chip cookies, Digestive, Finska pinnar, bondkakor, havrekakor, sirapskakor, havreflarn eller mördegskakor.
- Fler desserter i samma stil är smält rabarber med havresmul och grädde, rabarbertrifle eller smält rabarber med glass.
Uppskattat näringsvärde per portion: 294 kcal