Plommonmarmelad med rabarber
Blanda söta plommon och syrliga rabarber till denna goda marmelad.
Tillagning
- Skölj plommon och dela samt kärna ur dem. Skalet får vara kvar.
- Skär plommonen i små bitar och lägg i en stor kastrull med tjock botten.
- Skölj rabarbern och strimla den. Tillsätt till kastrullen.
- Tillsätt pressad citron och vatten.
- Koka på medelvärme i 15 minuter. Mosa ihop allt lätt med en potatisstöt.
- Tillsätt syltsocker, rör om och koka ihop ca 3 minuter tills sockret löst sig.
- Fördela marmeladen i väl rengjorda burkar och sätt på lock. Låt svalna.
- Förvara i svalt och mörkt. Öppnad burk förvaras i kylen.
Serveringsförslag
- Plommonmarmeladen passar som vanlig marmelad på rostmackan, scones eller liknande.
- Passar till dessertostar, ostbrickan eller osttallriken.
Varianter
- Du kan öka eller minska mängden rabarber som du önskar. Utesluter du rabarber så får du en vanlig plommonmarmelad.
- Man kan även smaksätta med mandel och mandellikör.
Uppskattat näringsvärde per portion: 50 kcal