Plommonmarmelad med rabarber

Blanda söta plommon och syrliga rabarber till denna goda marmelad.

8 dl plommonmarmelad med rabarber

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 380 gram plommon, urkärnade och tärnade
  • 150 gram rabarber
  • 2 msk pressad citron
  • 2 msk vatten
  • 400 gram syltsocker

Tillagning

  1. Skölj plommon och dela samt kärna ur dem. Skalet får vara kvar.
  2. Skär plommonen i små bitar och lägg i en stor kastrull med tjock botten.
  3. Skölj rabarbern och strimla den. Tillsätt till kastrullen.
  4. Tillsätt pressad citron och vatten.
  5. Koka på medelvärme i 15 minuter. Mosa ihop allt lätt med en potatisstöt.
  6. Tillsätt syltsocker, rör om och koka ihop ca 3 minuter tills sockret löst sig.
  7. Fördela marmeladen i väl rengjorda burkar och sätt på lock. Låt svalna.
  8. Förvara i svalt och mörkt. Öppnad burk förvaras i kylen.
Till marmeladen behöver du rabarber, vatten, citron, syltsocker samt plommon.
Till marmeladen behöver du rabarber, vatten, citron, syltsocker samt plommon.
Lägg urkärnade och tärnade plommon samt strimlad rabarber i en stor kastrull med tjock botten.
Lägg urkärnade och tärnade plommon samt strimlad rabarber i en stor kastrull med tjock botten.
Koka i en kvart med lite vatten och pressad citron.
Koka i en kvart med lite vatten och pressad citron.
Tillsätt syltsocker och koka i 3 minuter till.
Tillsätt syltsocker och koka i 3 minuter till.
Fördela marmeladen i burkar när den är varm och sätt på lock samt låt svalna.
Fördela marmeladen i burkar när den är varm och sätt på lock samt låt svalna.
Marmeladen passar som vanlig marmelad till mackor, scones med mera men även till dessertost.
Marmeladen passar som vanlig marmelad till mackor, scones med mera men även till dessertost.

Serveringsförslag

Varianter

E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 50 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2024-09-30

Tillbehör och liknande: