Rabarberdricka
Hemgjord rabarberdricka är som rabarbersaft fast med mindre socker. Enkelt och gott recept på rabarberdricka för läskande stunder i bersån.
Tillagning
- Skala rabarbern om den är grov i skalet. Hacka rabarbern bitar och lägg i en stor kastrull med vattnet.
- Koka rabarbern mjuk på medelvärme i ca 10 minuter.
- Sila upp rabarberkoket till en stor bunke eller kastrull. Förslagsvis genom en saftsilställning eller durkslag med sildug.
- Rör ner sockret i den varma saften så att den löses upp. Låt kallna och förvara i kylen i flaskor.
- Späd rabarberdrickan med vatten vid servering till önskad sötma och servera väl kyld - gärna med is.
- Förvara mörkt och svalt.
- Öppnad flaska förvaras i kylen.
Serveringsförslag
Drickan späs vid servering till önskad sötma. Ställ i kylen att kallna eller servera med is.
Tips
- Mängden socker i saften är en smaksak men rabarberdricka är ej så söt som rabarbersaft.
- Du kan även ha i konserveringmedel som natriumbensoat om du vill vara säker på en hållbar dricka.
- Ska du spara rabarberdrickan bör du även se till att glasflaskor är rena och steriliserade.
Varianter
- Om du vill variera smaken lite så kan du koka med fyra kryddnejlikor med rabarbern. Man kan även smaksätta drickan med pressad citron.
- Vill du ha en sötare dricka kan du göra rabarbersaft.
Uppskattat näringsvärde per portion: 64 kcal