Rabarberdricka eller rabarbersaft

Hemgjord rabarberdricka eller rabarbersaft. Enkel och gott recept på rabarberdricka eller sötare rabarbersaft för läskande stunder i bersån. Det blir ca 1 liter saft eller 2,5 liter rabarberdricka.

Mängden socker är en smaksak men då saften har mer socker är den mer hållbar speciellt om du har i konserveringsmedel. Vidare så späs dricka och saft med vatten vid serveringen till önskad sötma.

Se till att ha flaskor att ha saften i redo. Snygga glasflaskor är ju fina om du har. Annars tar man vad man haver ex. - en diskad vanlig pet-flaska med saft kan man tex. ha i kylen. Saften kan också frysas in och skopas upp med sked i tillbringare och blandas efter han som rabarbersaftsuget sätter in. 1 kg rabaraber är ca 2 liter strimlad rabarber.

Receptet är nu uppdelat i två olika varianter - ett för mindre söt rabarberdricka och ett för sötare rabarbersaft. Tack för era kommentarer.

1 liter rabarbersaft eller 2,5 liter rabarberdricka

 • Förberedelse: 5 min
 • Tillagning: 30 min
 • Klart på: 35 min

Ingredienser

 • RABARBERDRICKA: 1 kg rabarber
 • 2 liter vatten
 • 3 dl socker
 • RABARBERSAFT: 1 kilo rabarber
 • 7 dl vatten
 • 5,5 dl strösocker per liter avrunnen saft från rabarbern
 • 1 krm natriumbensoat per liter saft (valfritt)

Tillagning

 1. Skala rabarbern om den är grov i skalet. Hacka rabarbern bitar och lägg i en stor kastrull med vattnet.
 2. Koka rabarbern mjuk på medelvärme i ca 10 minuter.
 3. Sila upp rabarberkoket till en stor bunke eller kastrull. Ex. genom en sil som en chinois (en restaurangsil), durkslag med silduk, gasväv eller tunn kökshandduk eller liknande.
 4. RARBARBERDRICKA: Rör ner sockret i den varma saften så att den löses upp. Smaka och tillsätt så mycket socker du tycker blir lagom. Låt kallna och förvara i kylen i flaskor.
 5. Späd rabarberdrickan med vatten vid servering till önskad sötma och servera väl kyld gärna med is.
 6. RABARBERSAFT: Koka rabarbern med vatten och sila av som ovan.
 7. Mät upp rabarberkoket i ett litermått och häll tillbaka i kastrullen.
 8. Tillsätt 5,5 dl socker per liter rabarbersaft.
 9. Rör och koka upp rabarbersaften så att sockret löser sig.
 10. Vill du ha en mycket hållbar saft så tar du lite av saften i ett glas och rör ut natriumbensoat. Rör sedan ut i resten av saften.
 11. Förbered flaskor eller förvaring och häll upp saften på rena. Häller du rabarbersaften varm i flaskorna så är det bra om flaskorna är förvärmda med hett vatten (annars kan de spricka). Förslut och förvara saften mörkt och svalt.
 12. Öppnad saftflaska förvaras i kylen.
E-mail
Medel: 4 (21 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Kockens tips på liknande recept:

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat