Rabarberbullar

Introduktion och förberedelse

Rabarberbullar är en variant på vanliga kanelbullar toppade med rabarber- och jordgubbssylt samt pärlsocker.

Här har jag kokt ihop strimlad rabarber med lite socker till en chunky rabarbersylt och toppad med den.

Jag har också med en klick jordgubbssylt i som ger färg och lite extra smak.

Du kan köpa eller koka egen jordgubbssylt.

Med rumsvarmt eller smält smör

  • Jag tillsätter rumsvarmt smör och klickar i degen i början när man knådar ihop degen - det är mer enligt vad en bagare skulle göra.
  • Men det går också att helt enkelt smälta smöret med mjölken i början.

Större sats och val av form

Receptet kan dubbleras till en större sats på 40 bullar.

Garnering

  • Jag garnerade med pärlsocker.
  • Man kan också strö över flagad eller hackad mandel.
  • När bullarna svalnat så kan man även garnera bullarna genom att ringla över sockerglasyr.

Varianter

Kan även bakas som rabarbersnurror. Eller rabarbersnäckor med rabarber- och jordgubbssylten tillsammans med smör och sockret som fyllning.

Rabarberbullar på fat serverade till fikat
Rabarberbullar passar som vanliga bullar till fika, fest och utflykt. Baka upp din rabarber eller passa på när det finns billig rabarber. Går också att baka med fryst strimlad rabarber.

20 rabarberbullar, 2 plåtar

  • Förberedelse: 1 tim 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 25 gram färsk jäst för ljusa degar
  • 2,5 dl mjölk, standard
  • 75 gram smör, rumsvarmt
  • 1 krm salt
  • 0,5 dl strösocker eller ljus baksirap
  • 7 dl vetemjöl
  • 1 tsk stött kardemumma
  • FYLLNING: 75 gram smör
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 dl jordgubbssylt
  • 1 ägg att pensla med
  • 0,5 dl pärlsocker till garnering
  • 1,5 dl strimlad rabarber, gärna röda späda rabarber
  • 1,5 msk socker

Tillagning

  1. Värm mjölken till 37 grader (fingervarmt).
  2. Smula under tiden sönder jästen i en stor bunke.
  3. Mikra smöret mjukt (utan att smälta det) om det ej är rumsvarmt.
  4. Tillsätt mjölken till jästen och rör ut jästen.
  5. Tillsätt smör i bitar eller klickar.
  6. Tillsätt socker och salt. Tillsätt stött kardemumma.
  7. Tillsätt mjöl men spara ca 0,5 dl mjöl att justera degen med samt 0,5 dl till utbakning.
  8. Knåda degen för hand 10 minuter eller 5 minuter i maskin.
  9. Låt bulldegen jäsa övertäckt i cirka 30 minuter.
  10. Skölj och strimla rabarber. Koka ihop rabarbern med sockret i ca 2 minuter. Sätt åt sidan till senare.
  11. Rör ihop mjukt smör och socker.
  12. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda hastigt ihop den.
  13. Dela degen i två delar.
  14. Kavla ut en degbit i taget till en ca 1 cm tjock rektangel.
  15. Bred på halva smörfyllningen på vardera rektangel efterhand du kavlar ut dem.
  16. Rulla degrektangeln från långsidan likt en rulltårta.
  17. Skär varje rulle i 10 stycken bullar med en vass kniv till totalt 20 bullar.
  18. Lägg bullarna med skarven upp med några cm mellanrum på bakplåt med bakplåtspapper eller i bullformar av papp.
  19. Låt jäsa övertäckta i cirka 40 minuter.
  20. Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
  21. Pensla bullarna försiktigt med uppvispat ägg.
  22. Tryck en liten grop i varje bulle och lägg i en tsk jordgubbssylt samt rabarbersylt i varje bulle.
  23. Strö över pärlsocker.
  24. Baka rabarberbullarna i 8-10 minuter mitt i ugnen tills de fått fin färg.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 94 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-06-06