Rabarbersviss

Rabarbersviss. En marängsviss med rabarber.

Maräng, grädde och vaniljglass blir med smält rabarber eller rabarbersås blir en enkel och festlig variant på marängsviss.

Överkurs är att baka egna maränger.

4 portioner rabarbersviss

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 7 dl skalad och skivad rabarber
  • 1,5 dl socker
  • 1 bit kanel
  • Tillbehör: 16 små maränger
  • 8 kulor vaniljglass
  • 2 dl grädde
  • 4 finska pinnar eller glassrån att garnera med (valfritt)

Tillagning

  1. Rensa rabarbern. Mjäll och fin rabarber kan du hacka. Är rabarbern grov så kan du skala den.
  2. Blanda hackad rabarber med socker och kanelstång i en kastrull.
  3. Värm och smält rabarbern i cirka 30 minuter.
  4. Nu är rabarbersåsen klar. Låt svalna. Röd och fin blir rabarbern med karamellfärg.
  5. Vispa grädden.
  6. Varva maränger, glass, grädde och rabarber i glasskålar eller coupe-glas.
  7. Garnera med exempelvis finska pinnar eller glassrån om du vill.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate i vin och drycker. Läs mer.

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer