Rabarberkompott

Rabarberkompott med kall mjölk är en höjdare som frukost eller dessert året runt. Kompott kokas på rabarber med socker och ev. lite vaniljstång samt citronsaft i. Blir riktigt gott med gräddmjölk - tillsätt en skvätt grädde till mjölken. Vill du ha rabarberkräm så reder du kompotten med 2 msk potatismjöl utrört i 4 msk vatten och kokar upp.

Rabarberkompotten kan man också ha till filmjölk, kvarg eller yoghurt. Kall sojamjölk eller havremjölk är också gott till rabarberkompotten om du är vegan.

Dubblera gärna satsen nedan i en stor gryta. Kompotten håller sig några dagar i kylen.

Du kan även ta i en bit kanelstång eller lite malen kanel i rabarberkompotten. En halv tsk krossad kardemumma är också gott. Vaniljstången kan bytas mot en tsk vaniljsocker. Strösockret kan du byta mot muscovadosocker.

4 port rabarberkompott

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 600 gram rabarber, skalad, delad i bitar
  • 2 dl socker
  • 1/3 vaniljstång (valfritt)
  • 1 tsk citronsaft (valfritt)

Tillagning

  1. Skala rabarbern och skär den i 2 cm långa bitar.
  2. Ta fram en stor kastrull, i med rabarber och täck med rikligt med socker. Snart tappar rabarbern vätska och syltar ihop sig.
  3. Låt rabarbern koka mjuk på medelvärme i ca 20 minuter. Rör då och då. Rabarbern ska koka tills den börjar falla sönder.
  4. Nu är rabarberkompotten klar att ätas med glass, grädde och/eller skorpor.
  5. Den kan också sparas på steriliserade burkar med lock i kylen. Häll upp rabarberkompotten varm och sätt på lock genast. Med syltsocker håller rabarberkompott flera månader på sval plats.
  6. Vill du ha rabarberkräm så reder du kompotten med 2 msk potatismjöl utrört i 4 msk vatten och kokar upp. 
E-mail
Medel: 3.8 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag är matskribent samt kock. Läs mer om mig.