Rabarberkompott

Rabarberkompott med kall mjölk är en höjdare som frukost eller dessert året runt. Kompott kokas på rabarber med socker och ev. lite vaniljstång samt citronsaft i. Blir riktigt gott med gräddmjölk - tillsätt en skvätt grädde till mjölken. Vill du ha rabarberkräm så reder du kompotten med 2 msk potatismjöl utrört i 4 msk vatten och kokar upp.

Rabarberkompotten kan man också ha till filmjölk, kvarg eller yoghurt. Kall sojamjölk eller havremjölk är också gott till rabarberkompotten om du är vegan.

Dubblera gärna satsen nedan i en stor gryta. Kompotten håller sig några dagar i kylen.

Du kan även ta i en bit kanelstång eller lite malen kanel i rabarberkompotten. En halv tsk krossad kardemumma är också gott. Vaniljstången kan bytas mot en tsk vaniljsocker. Strösockret kan du byta mot muscovadosocker.

4 port rabarberkompott

 • Förberedelse: 10 min
 • Tillagning: 10 min
 • Klart på: 20 min

Ingredienser

 • 600 gram rabarber, skalad, delad i bitar
 • 2 dl socker
 • 1/3 vaniljstång (valfritt)
 • 1 tsk citronsaft (valfritt)

Tillagning

 1. Skala rabarbern och skär den i 2 cm långa bitar.
 2. Ta fram en stor kastrull, i med rabarber och täck med rikligt med socker. Snart tappar rabarbern vätska och syltar ihop sig.
 3. Låt rabarbern koka mjuk på medelvärme i ca 20 minuter. Rör då och då. Rabarbern ska koka tills den börjar falla sönder.
 4. Nu är rabarberkompotten klar att ätas med glass, grädde och/eller skorpor.
 5. Den kan också sparas på steriliserade burkar med lock i kylen. Häll upp rabarberkompotten varm och sätt på lock genast. Med syltsocker håller rabarberkompott flera månader på sval plats.
 6. Vill du ha rabarberkräm så reder du kompotten med 2 msk potatismjöl utrört i 4 msk vatten och kokar upp. 
E-mail
Medel: 3.8 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga en smarrig lasagne

Hemlagad lasagne är mångas favorit - inte bara katten Gustafs. Glöm köpe-lasagne och laga egen istället.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer