Rabarberkompott

Rabarberkompott eller rabarberkräm med kall mjölk är en höjdare som frukost eller dessert året runt. Kompott på rabarber blir riktigt gott med gräddmjölk, tillsätt en skvätt grädde till mjölken. Ra arberkräm kan man också ha till filmjölk, kvarg eller yoghurt. Kall sojamjölk eller havremjölk är också gott till rabarberkräm om du är vegan. 

Dubblera gärna satsen nedan i en stor gryta. Kompotten eller krämen håller sig några dagar i kylen.

Du kan ta i kanelstång eller lite malen kanel i rabarberkompotten. Vidare är någon tsk vaniljsocker gott. Sockret kan du byta mot muscovadosocker. Ska du spara kompotten längre så välj syltsocker som är konserverande.

1 liter rabarberkompott

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 1 liter rabarber, skalad, delad i bitar
  • 5 dl socker

Tillagning

  1. Skala rabarbern och skär den i 2 cm långa bitar.
  2. Ta fram en stor kastrull, i med rabarber och täck med rikligt med socker. Snart tappar rabarbern vätska och syltar ihop sig.
  3. Låt rabarbern koka mjuk på medelvärme i ca 20 minuter. Rör då och då. Rabarbern ska koka tills den börjar falla sönder.
  4. Nu är rabarberkompotten klar att ätas med glass, grädde och/eller skorpor.
  5. Den kan också sparas på steriliserade burkar med lock i kylen. Häll upp rabarberkompotten varm och sätt på lock genast. Med syltsocker håller rabarberkompott flera månader på sval plats.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer