Rabarbermuffins

Introduktion och förberedelse

Bjud på nygräddade rabarbermuffins. Lätta och snabba att baka. Den syrliga rabarbern blir mycket god ihop med den söta muffinssmeten.

Goda till fika och utflykt till vardags som fest.

Att baka muffins med strimlad rabarber är ett utmärkt sätt att använda rabarber från sommarens - ofta rikliga - skörd.

Du kan baka med färsk rabarber när den är i säsong. Eller resten av året på fryst rabarber som på bilden.

Varianter

Vill du piffa till muffinsen så kan du blanda i vit choklad och kokos.

Med frosting

Du kan också ha på frosting eller topping på muffinsen samt godis och strössel. Då blir de mer lika amerikanska cupcakes.

Kan frysas

Muffinsen går utmärkt att frysa in. Tinar snabbt och kan även värmas igen så blir de som nybakta. Själv gillar jag att grilla dem på grillpinne på utflykten.

Lättbakade och goda muffins med strimlad rabarber
Lättbakade muffins får jättegod smak av strimlad svensk rabarber. Blir lika goda med fryst som färsk rabarber.

12 rabarbermuffins, 10-12 stycken

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 2 ägg
  • 1,5 dl socker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 150 gram smält smör
  • 2-3 dl strimlad rabarber, färsk eller fryst sedan tinad rabarber, ca 200-300 gram
  • 10-12 muffinsformar i papper

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
  2. Vispa ägg och socker i en bunke fluffigt några minuter.
  3. Smält smör i en kastrull.
  4. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke.
  5. Färsk rabarber sköljer du först samt skalar bort lite av stammen om det är grova bitar. Späd rabarber behövs ej skalas. Strimla i 0,5 cm bitar. Fryst rabarber kan du tina först och hälla bort vattnet.
  6. Vispa i äggblandningen i mjölblandningen. Tillsätt det smälta smöret under vispning. Vispa till en jämn smet.
  7. Vänd i den strimlade rabarbern.
  8. Fördela muffinssmeten i muffinsformarna. Använder du en muffinsformpanna istället för pappersformar så smörj muffinspannan innan med lite mjukt smör.
  9. Grädda muffinsen i 20 minuter i mitten av ugnen tills de fått fin färg.
E-mail
Medel: 3.8 (13 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 122 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-03-08

Tillbehör och liknande recept: