Rabarbermuffins
Bjud på nygräddade rabarbermuffins. Lätta och snabba att baka. Den syrliga rabarbern blir mycket god ihop med den söta muffinssmeten.
Goda till fika och utflykt till vardags som fest.
Att baka muffins med strimlad rabarber är ett utmärkt sätt att använda rabarber från sommarens - ofta rikliga - skörd.
Du kan baka med färsk rabarber när den är i säsong. Eller resten av året på fryst rabarber som på bilden.
Tillagning
- Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
- Vispa ägg och socker i en bunke fluffigt några minuter.
- Smält smör i en kastrull.
- Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke.
- Färsk rabarber sköljer du först samt skalar bort lite av stammen om det är grova bitar. Späd rabarber behövs ej skalas. Strimla i 0,5 cm bitar. Fryst rabarber kan du tina först och hälla bort vattnet.
- Vispa i äggblandningen i mjölblandningen. Tillsätt det smälta smöret under vispning. Vispa till en jämn smet.
- Vänd i den strimlade rabarbern.
- Fördela muffinssmeten i muffinsformarna. Använder du en muffinsformpanna istället för pappersformar så smörj muffinspannan innan med lite mjukt smör.
- Grädda muffinsen i 20 minuter i mitten av ugnen tills de fått fin färg.
Varianter
Vill du piffa till muffinsen så kan du blanda i vit choklad och kokos.
Med frosting
Du kan också ha på frosting eller topping på muffinsen samt godis och strössel. Då blir de mer lika amerikanska cupcakes.
Kan frysas
Muffinsen går utmärkt att frysa in. Tinar snabbt och kan även värmas igen så blir de som nybakta. Själv gillar jag att grilla dem på grillpinne på utflykten.
Uppskattat näringsvärde per portion: 122 kcal