Rabarberdricka

Hemgjord rabarberdricka är som rabarbersaft fast med mindre socker. Enkel och gott recept på rabarberdricka för läskande stunder i bersån.

Det blir ca 2,5 liter rabarberdricka av ett kilo rabarber - som är ca 2 liter strimlad rabarber. Drickan späs vid servering. Mängden socker i saften är en smaksak men rabarberdricka är ej så söt som rabarbersaft. Du kan även ha i konserveringmedel som natriumbensoat om du vill vara säker på en hållbar dricka.

Ska du spara rabarberdrickan bör du även se till att glasflaskor är rena och steriliserade.

Om du vill variera smaken lite så kan du koka med fyra kryddnejlikor med rabarbern. Man kan även smaksätta drickan med pressad citron.

Receptet för sötare rabarbersaft har jag flyttat och det kan du också prova.

2,5 liter rabarberdricka

 • Förberedelse: 5 min
 • Tillagning: 30 min
 • Klart på: 35 min

Ingredienser

 • 1 kg rabarber
 • 2 liter vatten
 • 3 dl socker

Tillagning

 1. Skala rabarbern om den är grov i skalet. Hacka rabarbern bitar och lägg i en stor kastrull med vattnet.
 2. Koka rabarbern mjuk på medelvärme i ca 10 minuter.
 3. Sila upp rabarberkoket till en stor bunke eller kastrull. Förslagsvis genom en saftsilställning eller durkslag med sildug.
 4. Rör ner sockret i den varma saften så att den löses upp. Smaka och tillsätt så mycket socker du tycker blir lagom. Låt kallna och förvara i kylen i flaskor.
 5. Späd rabarberdrickan med vatten vid servering till önskad sötma och servera väl kyld gärna med is.
 6. Förvara mörkt och svalt.
 7. Öppnad flaska förvaras i kylen.
E-mail
Medel: 4 (32 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept