Paj med rabarber och vinbär

Introduktion och förberedelse

En smulpaj med rabarber och vinbär som är god med vaniljglass, vaniljvisp eller vaniljsås.

Du kan ta röda, vita eller svarta vinbär. Eller blanda som du vill.

Serveringsförslag

Kan serveras varm eller kall med hemgjord vaniljsås, vaniljvisp, vaniljglass, yoghurtglass, vispad grädde eller matyoghurt smaksatt med florsocker och vaniljsocker, creme fraiche eller sorbet.

1 paj, 5-6 portioner

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 6 dl strimlad rabarber
  • 2 dl vinbär, röda, vita eller svarta vinbär
  • 0,75 dl socker
  • 1 msk smör till formen
  • 125 gram smör
  • 0,5 dl socker till smuldegen
  • 1 dl havregryn
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 krm salt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. Smörj en rund pajform ca 25 cm i diameter med en msk smör.
  3. Skala ev. rabarber om de är stora och träiga. Små fina rabarber behövs ej skalas. Strimla rabarbern fint. Sprid ut i formen.
  4. Rensa vinbär och skölj dem. Fördela över rabarbern.
  5. Tärna smöret och lägg i en bunke.
  6. Tillsätt socker, havregryn, salt och vetemjöl. Arbeta hastigt ihop till en smulig deg.
  7. Fördela degen över rabarbern och vinbären i ett jämnt täcke.
  8. Sätt in pajen i mitten av ugnen och sänk värmen till 200 grader.
  9. Grädda pajen i 20-25 minuter. Kontrollera efter halva tiden att den inte börjar brännas - sänk då värmen till 175 grader och täck över med lite folie resten av gräddningen.
  10. Ta ut och låt svalna något.
  11. Servera smulpajen varm med vaniljglass, vaniljvisp eller vaniljsås.
E-mail
Medel: 3.2 (17 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 358 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-07-21

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.