Paj med rabarber och vinbär

Introduktion och förberedelse för tillagning

En smulpaj med rabarber och vinbär som är god med vaniljglass, vaniljvisp eller vaniljsås. Du kan ta röda, vita eller svarta vinbär.

1 paj, 4-6 portioner

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 6 dl strimlad rabarber
  • 2 dl vinbär, röda, vita eller svarta vinbär
  • 0,5 dl socker
  • 1 msk smör till formen
  • 100 gram smör
  • 0,5 dl socker till smuldegen
  • 1 dl havregryn
  • 1 dl vetemjöl

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Smörj en rund pajform ca 25 cm i diameter med en msk smör.
  3. Skala ev. rabarber om de är stora och träiga. Små fina rabarber behövs ej skalas. Strimla rabarbern fint. Sprid ut i formen.
  4. Rensa vinbär och skölj dem. Fördela över rabarbern.
  5. Tärna smöret och lägg i en bunke.
  6. Tillsätt socker, havregryn och vetemjöl. Arbeta hastigt ihop till en smulig deg.
  7. Fördela degen över rabarbern och vinbären i ett jämnt täcke.
  8. Sätt in pajen i mitten av ugnen och sänk värmen till 200 grader.
  9. Grädda pajen i 30 minuter. Kontrollera efter halva tiden att den inte börjar brännas - sänk då värmen till 175 grader och täck över med lite folie resten av gräddningen.
  10. Ta ut och låt svalna något.
  11. Servera smulpajen varm med vaniljglass, vaniljvisp eller vaniljsås.
E-mail
Medel: 3 (13 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-18

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.