Paj med rabarber och vinbär

En smulpaj som är god med vaniljglass, vaniljvisp eller vaniljsås.
Blir gott med röda, vita eller svarta vinbär.

1 paj, 4-6 portioner

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 6 dl strimlad rabarber
  • 2 dl vinbär, röda, vita eller svarta vinbär
  • 0,5 dl socker
  • 1 msk smör till formen
  • 100 gram smör
  • 0,5 dl socker till smuldegen
  • 1 dl havregryn
  • 1 dl vetemjöl

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Smörj en rund pajform ca 25 cm i diameter med en msk smör.
  3. Skala ev. rabarber om de är stora och träiga. Små fina rabarber behövs ej skalas. Strimla rabarbern fint. Sprid ut i formen.
  4. Rensa vinbär och skölj dem. Fördela över rabarbern.
  5. Tärna smöret och lägg i en bunke.
  6. Tillsätt socker, havregryn och vetemjöl. Arbeta hastigt ihop till en smulig deg.
  7. Fördela degen över rabarbern och vinbären i ett jämnt täcke.
  8. Sätt in pajen i mitten av ugnen och sänk värmen till 200 grader.
  9. Grädda pajen i 30 minuter. Kontrollera efter halva tiden att den inte börjar brännas - sänk då värmen till 175 grader och täck över med lite folie resten av gräddningen.
  10. Ta ut och låt svalna något.
  11. Servera smulpajen varm med vaniljglass, vaniljvisp eller vaniljsås.
E-mail
Medel: 2.5 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer