Rabarbertrifle

Bjud på rabarbertrifle - en efterrätt du gör i lager med smält rabarber kokt med socker, kex eller sockerkaka i citronsockerlag samt råkräm - en slags vaniljkräm. Toppas med vit riven choklad.

4 portioner rabarbertrifle

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 150 gram Savoiardo Kex ladyfingers, sockerkaka eller tårtbotten
  • SMÄLT RABARBER: 300 gram rabarber, rensad och strimlad
  • 0,5 dl vatten
  • 1 dl socker
  • CITRONSOCKERLAG: 1 dl vatten
  • 0,75 dl socker
  • 1/2 citron, ekologisk
  • RÅKRÄM: 2 äggulor
  • 2 msk strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 dl kall vispgrädde
  • GARNERING: 40 gram vit choklad (valfritt)

Tillagning

  1. SMÄLT RABARBER: Skölj och strimla rabarbern. Har den grov stam kan du skala den. Lägg rabarbern med vatten och socker i en kastrull med tjock botten. Koka rabarbern i ca 10 minuter. Rör om då och då. Sätt åt sidan att svalna.
  2. CITRONSOCKERLAG: Skölj citronen och riv skalet fint. Pressa ur saften. Koka upp vatten med socker samt citronsaft tills sockret löst sig. Ta av från värmen och rör i citronskal. Sätt åt sidan att svalna.
  3. RÅKRÄM: Lägg äggulor, socker och vaniljsocker i en skål. Vispa fluffigt med elvisp i 3 minuter. Vispa grädden i en annan skål. Rör ihop till en fluffig sås. Förvara i kylen.
  4. Hit kan du förbereda och ha i kylen.
  5. Dela kex eller sockerkaka i grova bitar.
  6. Fördela och varva ingredienserna i lager i glas. Förslagsvis först 1/3 kex eller sockerkaka, sedan 1/3 av citronsockerlagen över, 1/3 av råkrämen samt 1/3 av rabarbern. Upprepa.
  7. Hit kan du förbereda och ha i kylen övertäckt med plastfilm.
  8. Garnera med riven vit choklad till servering om du önskar det. Eller annan garnering.
Min variant på trifle som är en dessert i lager med bär eller frukt - jag tog rabarber; krämig sås som vaniljsås, vaniljyoghurt eller grädde - jag tog råkräm; samt kex eller sockerkaka indränkta i sött - jag tog citronsockerlag.
Min variant på trifle som är en dessert i lager med bär eller frukt - jag tog rabarber; krämig sås som vaniljsås, vaniljyoghurt eller grädde - jag tog råkräm; samt kex eller sockerkaka indränkta i sött eller sprit - jag tog citronsockerlag.

Serveringsförslag

  • Passar som efterrätt och dessert både till fest och buffé.
  • Kan förberedas i god tid och garneras med riven choklad till servering.
  • Som glas kan du ta valfria låga glas, whiskyglas, drinkglas, martiniglas, vinkupor eller liknande men även andra skålar eller portionsformar.

Varianter

  • Råkräm är en blandning mellan vaniljsås och vispad grädde. Den kan bytas mot vaniljsås, vaniljvisp, vaniljyoghurt, Kesella dessertkvarg vanilj eller mascarpone eller vispad grädde smaksatt med vaniljsocker.
  • Savoiardo Kex eller ladyfingers kanske du känner igen från Tiramisu. Istället för kex går det utmärkt med köpt eller hembakt sockerkaka eller tårtbotten.
  • Citronsockerlagen kan ersättas med citronsaft. Eller om den serveras till vuxna med sprit som citronlikör, maderia, marsala, sött dessertvin, söt sherry eller liknande.
  • Du kan även varva eller blanda med färska bär som jordgubbar, hallon och/eller blåbär.
  • Rabarbern kan smaksättas med en tsk krossad kardemumma eller något krm kanel.
  • Fler desserter i samma stil är smält rabarber med havresmul och grädde, rabarberdessert med färskost eller smält rabarber med glass.

Garnering

Jag garnerade med riven vit choklad. Andra förslag är med färska jordgubbar, rostade mandelspån, rostade kokosflakes samt grönt som citronmeliss.

E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 286 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-06-14

Tillbehör och liknande: