Pavlovatårta med jordgubbar och rabarber

Pavlotårta är en marängtårta med vispad grädde och smält rabarber - strimlad rabarber kokt med socker - samt färska jordgubbar.

Passar till fest, buffé eller dessert. Gott med söt maräng, syrlig rabarber och färska jordubbar.

Pavlova är en tårtliknande dessert med maräng och grädde.

8 portioner pavlovatårta

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 2 tim 20 min

Ingredienser

  • 4 äggvitor, stora ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 tsk ättikssprit 12%
  • 1 msk maizenamjöl
  • 0,5 liter strimlad rabarber
  • 2 dl socker
  • Tillbehör: 0,5 liter färska jordgubbar
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 10 blad citronmeliss till garnering (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 120 grader.
  2. Vispa äggvitorna fasta i ca 5 minuter. Tillsätt sockret lite i taget och fortsätt vispa. Tillsätt ättika och maizena och vispa någon minut till.
  3. Rita upp en rundel ca 24 cm i diameter på ett bakplåtspapper.
  4. Pudra ett tunnt laget med maizena i rundeln.
  5. Bred pavlovamarängen i ett lager inom rundeln.
  6. Grädda pavlovabotten i mitten av ugnen i 1 timme och 30 minuter.
  7. Stäng av ugnen och öppna luckan. Låt bottnen svalna i ugnen med luckan öppen. När bottnen har svalnat kan du toppa med det du önskar. Hit kan du förbereda men vänta med att toppa med grädde och bär till precis innan servering.
  8. Rabarberkräm: skölj och strimla rabarbern. Lägg i en kastrull med sockret. Koka ihop på medelvärme i ca 10 minuter. Låt svalna.
  9. Skölj och rensa jordgubbar. Skär dem i halvor.
  10. Vispa grädden fast.
  11. Bred ut vispad grädde över pavlovabottnen, skeda sedan över rabarbern och toppa med färska jordgubbar.
  12. Garnera ev. med några blad citronmeliss.
  13. Servera pavlovatårtan direkt annars mjuknar marängbottnen.
E-mail
Medel: 4 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-15

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga en smarrig lasagne

Hemlagad lasagne är mångas favorit - inte bara katten Gustafs. Glöm köpe-lasagne och laga egen istället.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer