Pavlovatårta med jordgubbar och rabarber

Pavlovatårta är en marängtårta med vispad grädde och smält rabarber - strimlad rabarber kokt med socker - samt färska jordgubbar.

Gott med söt maräng, syrlig rabarber och färska jordubbar.

8 portioner pavlovatårta

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 2 tim 20 min

Ingredienser

  • 4 äggvitor, stora ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 tsk ättikssprit 12%
  • 1 msk maizenamjöl
  • 0,5 liter strimlad rabarber
  • 2 dl socker
  • Tillbehör: 0,5 liter färska jordgubbar
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 10 blad citronmeliss till garnering (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 120 grader.
  2. Vispa äggvitorna fasta i ca 5 minuter. Tillsätt sockret lite i taget och fortsätt vispa. Tillsätt ättika och maizena och vispa någon minut till.
  3. Rita upp en rundel ca 24 cm i diameter på ett bakplåtspapper.
  4. Pudra ett tunnt laget med maizena i rundeln.
  5. Bred pavlovamarängen i ett lager inom rundeln.
  6. Grädda pavlovabotten i mitten av ugnen i 1 timme och 30 minuter.
  7. Stäng av ugnen och öppna luckan. Låt bottnen svalna i ugnen med luckan öppen. När bottnen har svalnat kan du toppa med det du önskar. Hit kan du förbereda men vänta med att toppa med grädde och bär till precis innan servering.
  8. Rabarberkräm: skölj och strimla rabarbern. Lägg i en kastrull med sockret. Koka ihop på medelvärme i ca 10 minuter. Låt svalna.
  9. Skölj och rensa jordgubbar. Skär dem i halvor.
  10. Vispa grädden fast.
  11. Bred ut vispad grädde över pavlovabottnen, skeda sedan över rabarbern och toppa med färska jordgubbar.
  12. Garnera ev. med några blad citronmeliss.
  13. Servera pavlovatårtan direkt annars mjuknar marängbottnen.
En marängtårta med grädde och smält rabarber - strimlad rabarber kokt med socker - samt färska jordgubbar.
En marängtårta med grädde och smält rabarber - strimlad rabarber kokt med socker - samt färska jordgubbar.

Serveringsförslag

Passar till fest, buffé eller dessert.

E-mail
Medel: 4.8 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 267 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2024-06-22

Tillbehör och liknande:

Vin till dessert - tips på bästa kombon

Skvätten över i - dessertvin åt alla! En god dessert med ett passande sött vin är som pricken över i...