Pavlovatårta med jordgubbar och rabarber
Pavlovatårta är en marängtårta med vispad grädde och smält rabarber - strimlad rabarber kokt med socker - samt färska jordgubbar.
Gott med söt maräng, syrlig rabarber och färska jordubbar.
Tillagning
- Sätt ugnen på 120 grader.
- Vispa äggvitorna fasta i ca 5 minuter. Tillsätt sockret lite i taget och fortsätt vispa. Tillsätt ättika och maizena och vispa någon minut till.
- Rita upp en rundel ca 24 cm i diameter på ett bakplåtspapper.
- Pudra ett tunnt laget med maizena i rundeln.
- Bred pavlovamarängen i ett lager inom rundeln.
- Grädda pavlovabotten i mitten av ugnen i 1 timme och 30 minuter.
- Stäng av ugnen och öppna luckan. Låt bottnen svalna i ugnen med luckan öppen. När bottnen har svalnat kan du toppa med det du önskar. Hit kan du förbereda men vänta med att toppa med grädde och bär till precis innan servering.
- Rabarberkräm: skölj och strimla rabarbern. Lägg i en kastrull med sockret. Koka ihop på medelvärme i ca 10 minuter. Låt svalna.
- Skölj och rensa jordgubbar. Skär dem i halvor.
- Vispa grädden fast.
- Bred ut vispad grädde över pavlovabottnen, skeda sedan över rabarbern och toppa med färska jordgubbar.
- Garnera ev. med några blad citronmeliss.
- Servera pavlovatårtan direkt annars mjuknar marängbottnen.
Serveringsförslag
Passar till fest, buffé eller dessert.
Uppskattat näringsvärde per portion: 267 kcal