Pavlovatårta med jordgubbar och rabarber

Introduktion och förberedelse

Pavlotårta är en marängtårta med vispad grädde och smält rabarber - strimlad rabarber kokt med socker - samt färska jordgubbar.

Passar till fest, buffé eller dessert. Gott med söt maräng, syrlig rabarber och färska jordubbar.

Pavlova är en tårtliknande dessert med maräng och grädde.

8 portioner pavlovatårta

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 2 tim 20 min

Ingredienser

  • 4 äggvitor, stora ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 tsk ättikssprit 12%
  • 1 msk maizenamjöl
  • 0,5 liter strimlad rabarber
  • 2 dl socker
  • Tillbehör: 0,5 liter färska jordgubbar
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 10 blad citronmeliss till garnering (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 120 grader.
  2. Vispa äggvitorna fasta i ca 5 minuter. Tillsätt sockret lite i taget och fortsätt vispa. Tillsätt ättika och maizena och vispa någon minut till.
  3. Rita upp en rundel ca 24 cm i diameter på ett bakplåtspapper.
  4. Pudra ett tunnt laget med maizena i rundeln.
  5. Bred pavlovamarängen i ett lager inom rundeln.
  6. Grädda pavlovabotten i mitten av ugnen i 1 timme och 30 minuter.
  7. Stäng av ugnen och öppna luckan. Låt bottnen svalna i ugnen med luckan öppen. När bottnen har svalnat kan du toppa med det du önskar. Hit kan du förbereda men vänta med att toppa med grädde och bär till precis innan servering.
  8. Rabarberkräm: skölj och strimla rabarbern. Lägg i en kastrull med sockret. Koka ihop på medelvärme i ca 10 minuter. Låt svalna.
  9. Skölj och rensa jordgubbar. Skär dem i halvor.
  10. Vispa grädden fast.
  11. Bred ut vispad grädde över pavlovabottnen, skeda sedan över rabarbern och toppa med färska jordgubbar.
  12. Garnera ev. med några blad citronmeliss.
  13. Servera pavlovatårtan direkt annars mjuknar marängbottnen.
E-mail
Medel: 4 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 267 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-06-10

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Följ på Youtube, Facebook och sociala medier

Prenumerera på min Youtube-kanal och kolla in mina receptfilmer. Följ på Facebook, Instagram och Pinterest för säsongstips och nya recept.

Läs mer

Gör din egen mozzarella

Gör din egen mozzarellaost från grunden. Det är lättare än man tror och den blir mycket god.

Läs mer

Recept