Rabarbermarmelad med Cointreau

Introduktion och förberedelse

Rabarber och Cointreau passar utmärkt ihop i denna lyxiga variant på rabarbermelad med smak av apelsinlikör och lite citron. 

Cointreau är en fransk apelsinlikör med smak av pomerans. Cointreau kan bytas mot annan Triple sec eller Grand Marnier. 

Lätt att koka ihop med syltsocker.

Serveringsförslag

  • Passar som vanlig marmelad till det mesta - som till frukost, ostmacka eller fika - men också till festligare tillfälle om du gillar goda dessertostar.
  • Ett förslag är att bjuda på marmeladen till festlig engelsk fikastund med the, ost, smör och nybakta scones eller engelska muffins.

Förvaring och hållbarhet

  • Med syltsocker blir marmeladen hållbar i upp till ett halvår mörkt och svalt. 
  • Istället för syltsocker kan du ta vanligt strösocker och ev. tillsätta pektin och konserveringsmedel som askorbinsyra om du vill ha marmeladen extra fast och extra hållbar.
 
Till marmeladen behöver du rabarber, Cointreau, vatten, syltsocker samt citron.
Till marmeladen behöver du rabarber, Cointreau, vatten, syltsocker samt citron.
Strimla rabarber och koka ihop med vatten samt citronskal i en kastrull i 5 minuter.
Strimla rabarber och koka ihop med vatten samt citronskal i en kastrull i 5 minuter.
Tillsätt syltsocker och koka i ytterligare 4 minuter.
Tillsätt syltsocker och koka i ytterligare 4 minuter.
Fördela i rena burkar samt sätt på lock.
Fördela i rena burkar samt sätt på lock.
God som vanlig marmelad till det mesta.
God som vanlig marmelad till det mesta.

2 bukar, 6 dl rabarbermarmelad med Cointreau

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 500 gram rabarber, rensad och i bitar
  • 3 msk vatten
  • 0,75 citron
  • 300 gram syltsocker
  • 3 msk Cointreau

Tillagning

  1. Skala grova rabarber med en potatisskalare. Späda rabarber behöver ej skalas. Dela grova rabarber på längden.
  2. Strimla rabarbern.
  3. Skölj citron och riv skalet.
  4. Lägg rabarbern med vatten och citronskal i en tjockbottnad kastrull.
  5. Koka i 5 minuter. Rör då och då.
  6. Tillsätt syltsockret och Cointreau samt koka i 4 minuter till under omrörning.
  7. Fördela i rena glasburkar och sätt på lock.
  8. Låt svalna. Förvara svalt och mörkt.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 53 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2025-06-20

Tillbehör och liknande:

Koka hemgjord sylt, marmelad eller gelé

Koka din egen hemgjorda sylt, marmelad eller gelé. Allt om att göra din egen sylt, marmelad eller gelé...