Rabarbermarmelad med Cointreau
Introduktion och förberedelse
Rabarber och Cointreau passar utmärkt ihop i denna lyxiga variant på rabarbermelad med smak av apelsinlikör och lite citron.
Cointreau är en fransk apelsinlikör med smak av pomerans. Cointreau kan bytas mot annan Triple sec eller Grand Marnier.
Lätt att koka ihop med syltsocker.
Serveringsförslag
- Passar som vanlig marmelad till det mesta - som till frukost, ostmacka eller fika - men också till festligare tillfälle om du gillar goda dessertostar.
- Ett förslag är att bjuda på marmeladen till festlig engelsk fikastund med the, ost, smör och nybakta scones eller engelska muffins.
Förvaring och hållbarhet
- Med syltsocker blir marmeladen hållbar i upp till ett halvår mörkt och svalt.
- Istället för syltsocker kan du ta vanligt strösocker och ev. tillsätta pektin och konserveringsmedel som askorbinsyra om du vill ha marmeladen extra fast och extra hållbar.
Tillagning
- Skala grova rabarber med en potatisskalare. Späda rabarber behöver ej skalas. Dela grova rabarber på längden.
- Strimla rabarbern.
- Skölj citron och riv skalet.
- Lägg rabarbern med vatten och citronskal i en tjockbottnad kastrull.
- Koka i 5 minuter. Rör då och då.
- Tillsätt syltsockret och Cointreau samt koka i 4 minuter till under omrörning.
- Fördela i rena glasburkar och sätt på lock.
- Låt svalna. Förvara svalt och mörkt.
Uppskattat näringsvärde per portion: 53 kcal