Rabarbergrädde med biscottis och Amaretto
Vispad grädde blandad med rabarbercurd på smulade biscottis smaksatta med Amaretto toppade med biscottismul.
Tillagning
- Smula biscottisarna grovt och fördela hälften i botten på fyra glas - förslagsvis martiniglas, coupe-glas, vinkupor, små dessertskålar eller liknande.
- Fördela 1/2 msk Amaretto i varje glas.
- Vispa grädden.
- Klicka i rabarbercurd, rabarbermarmelad eller rabarbersylt och vänd runt utan att blanda helt.
- Fördela rabarbergrädden i glasen.
- Strö över resten av de smulade biscottisarna.
- Garnera med något blad citronmeliss.
Serveringsförslag
En lättlagad efterrätt som passar både sommar som vinter till fest, semester och buffé.
Varianter
- Jag blandade grädden med hemgjord rabarbercurd men det går bra med rabarbermarmelad eller rabarbersylt.
- Byt rabarber mot lemoncurd, citronkräm, krusbärsmarmelad eller annan sylt eller marmelad.
- Du kan använda köpt mandelbiscottis eller baka biscottis mandelskorpor.
- Amaretto är en mandellikör men kan bytas mot annan likör som limoncello.
- För alkoholfri variant kan du ta ospädd rabarbersaft, flädersaft eller citronsaft istället för Amaretto.
- Kan även toppas och garneras med färska bär som skivade jordgubbar, hallon, blåbär, vinbär, björnbär eller hjortron.
- Fler desserter i samma stil är rabarbertrifle, rabarberdessert med färskost, rabarberfool eller smält rabarber med glass.
Tips
Lätt att dubblera och laga till många i valfria glas eller i mindre portionsglas till buffé. Gör då gärna några med saft istället för alkohol.
Att dricka till
Desserten passar till kaffe, espresso och te samt avec som grappa. Fler förslag är festligt halvsött kylt mousserande vin som italienskt prosecco eller sött dessertvin som Vin santo, Sauternes eller Beaumes de Venise.
Uppskattat näringsvärde per portion: 257 kcal