Bakade rabarber med jordgubbar och marängtäcke

Bakade rabarber med jordgubbar täckta med ett lager maräng blir en god efterrätt.

Syrliga rabarber och mogna jordgubbar smaksatta med socker passar bra ihop med söt maräng smaksatt med lite vanilj.

4 portioner bakade rabarber

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 400 gram strimlad rabarber, ca 4-5 stjälkar
  • 0,75 dl socker
  • 2 msk potatismjöl
  • 8 jordgubbar
  • MARÄNG: 2 äggvitor M/L
  • 4 msk socker
  • 1 krm vaniljpulver eller 1 tsk vaniljsocker

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
  2. Skölj rabarber. Skala den om den är grov. Strimla i bitar.
  3. Lägg rabarber i en ugnsfast form. Jag använde en 1,5 liters Pyrex 22x17 cm.
  4. Tillsätt socker samt potatismjöl samt blanda runt. Täck med folie.
  5. Baka rabarber i mitten av ugnen i 30-35 minuter.
  6. Ta ut rabarbern och låt svalna i 20 minuter. Hit kan du förbereda.
  7. Skölj jordgubbar och skär i skivor.
  8. Fördela över jordgubbarna på rabarbern.
  9. Vispa äggvitor först sakta sedan på högre fart till ett löst skum.
  10. Tillsätt sockret och vaniljpulver. Vispa till ett fast skum - maräng.
  11. Bred sedan ut marängen överst.
  12. Grädda ytterligare ca 7 minuter mitt i ugnen tills marängen fått färg.
  13. Ta ut och servera direkt.
  14. Garnera gärna med citronmeliss eller myntablad.
Du behöver jordgubbar, rabarber, vaniljpulver, socker, potatismjöl och äggvitor.
Du behöver jordgubbar, rabarber, vaniljpulver, socker, potatismjöl och äggvitor.
Blanda strimlad rabarber med socker och potatismjöl i en ugnsfast form.
Blanda strimlad rabarber med socker och potatismjöl i en ugnsfast form.
Baka rabarbern, skiva jordgubbar och vispa maräng av äggvitor, socker och vaniljpulver.
Baka rabarbern, skiva jordgubbar och vispa maräng av äggvitor, socker och vaniljpulver.
Fördela jordgubbarna över rabarbern.
Fördela jordgubbarna över rabarbern.
Täck med maräng och grädda ytterligare ca 7 minuter till fin färg.
Täck med maräng och grädda ytterligare ca 7 minuter till fin färg.
Låt svalna något och servera varm till fika eller efterrätt.
Låt svalna något och servera varm till fika eller efterrätt.

Serveringsförslag

Gott till fika, efterrätt, dessert, till fest eller vardags.

Varianter

  • Jordgubbar kan uteslutas eller ersättas med smultron, hallon, äpple eller björnbär.
  • Du kan ta färska eller frysta tinade jordgubbar.
  • Ska ätas direkt annars mjuknar marängen. Vill du ha en maräng som håller sig fast och fin lite längre så kan du toppa med varmvispad maräng.

Jordgubbar, rabarber och maräng blir riktigt smaskigt ihop.
Jordgubbar, rabarber och maräng blir riktigt smaskigt ihop.

E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 274 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-06-30

Tillbehör och liknande: