Bakade rabarber med jordgubbar och marängtäcke
Bakade rabarber med jordgubbar täckta med ett lager maräng blir en god efterrätt.
Syrliga rabarber och mogna jordgubbar smaksatta med socker passar bra ihop med söt maräng smaksatt med lite vanilj.
Tillagning
- Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
- Skölj rabarber. Skala den om den är grov. Strimla i bitar.
- Lägg rabarber i en ugnsfast form. Jag använde en 1,5 liters Pyrex 22x17 cm.
- Tillsätt socker samt potatismjöl samt blanda runt. Täck med folie.
- Baka rabarber i mitten av ugnen i 30-35 minuter.
- Ta ut rabarbern och låt svalna i 20 minuter. Hit kan du förbereda.
- Skölj jordgubbar och skär i skivor.
- Fördela över jordgubbarna på rabarbern.
- Vispa äggvitor först sakta sedan på högre fart till ett löst skum.
- Tillsätt sockret och vaniljpulver. Vispa till ett fast skum - maräng.
- Bred sedan ut marängen överst.
- Grädda ytterligare ca 7 minuter mitt i ugnen tills marängen fått färg.
- Ta ut och servera direkt.
- Garnera gärna med citronmeliss eller myntablad.
Serveringsförslag
Gott till fika, efterrätt, dessert, till fest eller vardags.
Varianter
- Jordgubbar kan uteslutas eller ersättas med smultron, hallon, äpple eller björnbär.
- Du kan ta färska eller frysta tinade jordgubbar.
- Ska ätas direkt annars mjuknar marängen. Vill du ha en maräng som håller sig fast och fin lite längre så kan du toppa med varmvispad maräng.
Uppskattat näringsvärde per portion: 274 kcal