Rabarber- och aperolmarmelad
Introduktion och förberedelse
Koka en omgång rabarber- och Aperolmarmelad. Strimlad rabarber kokt till marmelad i Aperol, vitt vin och syltsocker.
Aperol är en aperitif från Italien och den ger en lite kryddig och aningen bitter smak av apelsin och örter som passar utmärkt i sötsyrlig rabarbermarmelad.
Lätt att koka ihop med syltsocker.
Tips
Välj helst späda fina rabarber - de behövs ej skalas.
Serveringsförslag
- Passar som vanlig marmelad till det mesta - som till frukost, ostmacka eller fika - men också till festligare tillfälle om du gillar goda dessertostar.
- Ett förslag är att bjuda på marmeladen till festlig engelsk fikastund med the, ost, smör och nybakta scones eller engelska muffins.
Förvaring och hållbarhet
- Förbered rena glasburkar med lock att ha rabarbermarmeladen i. Med syltsocker blir marmeladen hållbar i något halvår mörkt och svalt.
- Istället för syltsocker kan du ta vanligt strösocker och ev. tillsätta pektin och konserveringsmedel som askorbinsyra om du vill ha marmeladen extra fast och extra hållbar.

Tillagning
- Skala grova rabarber med en potatisskalare. Späda rabarber behöver ej skalas. Dela grova rabarber på längden.
- Strimla rabarbern så fint du kan.
- Lägg rabarbern med Aperol och vitt vin i en kastrull med lock som rymmer minst 2 liter.
- Värm rabarbern och koka på låg värme i 15 minuter. Rör då och då.
- Tillsätt syltsockret och koka i 2 minuter till under omrörning.
- Fördela i glasburkarna och sätt på lock.
- Låt svalna. Förvara svalt och mörkt. Gärna i kylen.
Uppskattat näringsvärde per portion: 52 kcal