Rabarber- och aperolmarmelad

Koka en omgång rabarber- och Aperolmarmelad. Strimlad rabarber kokt till marmelad i Aperol, vitt vin och syltsocker.

Aperol är en aperitif från Italien och den ger en lite kryddig och aningen bitter smak av apelsin och örter som passar utmärkt i sötsyrlig rabarbermarmelad.

Lätt att koka ihop med syltsocker.

Välj helst späda fina rabarber - de behövs ej skalas.

2 bukar, 8 dl rabarber- och Aperolmarmelad

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 350 gram rabarber, rensad och i bitar
  • 350 gram syltsocker
  • 1 dl Aperol
  • 2 dl torrt vitt vin, neutral smak ex. Pinot Gris

Tillagning

  1. Skala grova rabarber med en potatisskalare. Späda rabarber behöver ej skalas. Dela grova rabarber på längden.
  2. Strimla rabarbern så fint du kan.
  3. Lägg rabarbern med Aperol och vitt vin i en kastrull med lock som rymmer minst 2 liter.
  4. Värm rabarbern och koka på låg värme i 15 minuter. Rör då och då.
  5. Tillsätt syltsockret och koka i 2 minuter till under omrörning.
  6. Fördela i glasburkarna och sätt på lock.
  7. Låt svalna. Förvara svalt och mörkt. Gärna i kylen.

Serveringsförslag

  • Passar som vanlig marmelad till det mesta - som till frukost, ostmacka eller fika - men också till festligare tillfälle om du gillar goda dessertostar.
  • Ett förslag är att bjuda på marmeladen till festlig engelsk fikastund med the, ost, smör och nybakta scones eller engelska muffins.

Förvaring och hållbarhet

  • Förbered rena glasburkar med lock att ha rabarbermarmeladen i. Sterilisera dem gärna om du ska spara marmeladen längre tid: kör i diskmaskinen, koka dem några minuter eller värm i 20 minuter på 120 grader i ugnen.
  • Istället för syltsocker kan du ta vanligt strösocker och ev. tillsätta pektin och konserveringsmedel som askorbinsyra om du vill ha marmeladen extra fast och extra hållbar.

Förvaras marmeladen i kylen så håller den rätt bra ändå.

Marmeladprov

Vill du kolla innan så marmeladen stelnar som den ska så kan du göra pektinprov/marmeladprov genom att ösa upp lite kokt marmelad på ett kallt fat och kyla snabbt. Marmeladen ska då stelna och inte flyta ihop om du drar en sked genom det. Koka annars 5 minuter till. Gör om provet.

Stelnar det inte då så får du tillsätta mer pektin - förslagsvis 100 ml flytande pektin och koka ytterligare 3 minuter och sedan göra om provet igen. Eller följ anvisningar på det pektin du köpt.

Man kan också mäta temperaturen i marmeladen och koka kraftigt till 103-106 grader. Gör marmeladprov. Koka inte för länge för då förstörs pektinet; vattnet kokar bort och marmeladen blir mörk och seg.

Aperolmarmelad med rabarber i glasburkar
Aperolmarmelad med rabarber får en fin färg och smak av apelsin och lite bitter ton av Aperolen samt konsistens och syrlighet av rabarbern.

E-mail
Medel: 4.2 (9 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 52 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-08-13

Tillbehör och liknande:

Koka hemgjord sylt, marmelad eller gelé

Koka din egen hemgjorda sylt, marmelad eller gelé. Allt om att göra din egen sylt, marmelad eller gelé...