Rabarberkräm med kardemumma

Rabarberkräm med en twist av kardemumma blir jättegott ihop. Krämen är klassisk att servera varm eller kall med gräddmjölk (hälften mjölk och grädde) samt skorpor till. Prova med italienska biscottis - mandelskorpor till.
Krämen kan också användas till annat som sås till vaniljglass, pannacotta, desserter, fyllningar med mera.
Räkna ca 12 medelstora tjälkar rabarber eller runt ett kg till 4 portioner.
Du kan stöta kardemumma i mortel om du inte har mald kardemumma.
Om du vill ha en tjockare rabarberkräm så kan du tillsätta lite potatismjöl utblandad med kallt vatten i ett glas. Tillsätt under omrörning och värm upp så att det tjocknar. Koka ej. Räkna 1,5 - 2 msk utrört i 4 msk kallt vatten till 4 portioner.

4 portioner rabarberkräm med kardemumma

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 12 min
  • Klart på: 17 min

Ingredienser

  • 1,2 liter strimlad rabarber
  • 2,5 dl socker
  • 0,5 tsk mald kardemumma

Tillagning

  1. Ansa och skala rabarbern om den är grov.
  2. Skär den i små bitar ca 0,5 cm stora.
  3. Lägg rabarbern i en kastrull och tillsätt socker samt kardemumma.
  4. Värm rabarbern och rör runt då och då. Koka den på medelvärme i ca 10 minuter. Rabarbern ska vara mjuk och krämig då är den klar. Om du vill kan du reda den med någon msk potatismjöl utrört i kallt vatten.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer