Rabarberkräm med kardemumma

Rabarberkräm med en twist av kardemumma blir jättegott ihop. Krämen är klassisk att servera varm eller kall med gräddmjölk (hälften mjölk och grädde) samt skorpor till. Prova med italienska biscottis - mandelskorpor till.
Krämen kan också användas till annat som sås till vaniljglass, pannacotta, desserter, fyllningar med mera.
Räkna ca 12 medelstora tjälkar rabarber eller runt ett kg till 4 portioner.
Du kan stöta kardemumma i mortel om du inte har mald kardemumma.
Om du vill ha en tjockare rabarberkräm så kan du tillsätta lite potatismjöl utblandad med kallt vatten i ett glas. Tillsätt under omrörning och värm upp så att det tjocknar. Koka ej. Räkna 1,5 - 2 msk utrört i 4 msk kallt vatten till 4 portioner.

4 portioner rabarberkräm med kardemumma

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 12 min
  • Klart på: 17 min

Ingredienser

  • 1,2 liter strimlad rabarber
  • 2,5 dl socker
  • 0,5 tsk mald kardemumma

Tillagning

  1. Ansa och skala rabarbern om den är grov.
  2. Skär den i små bitar ca 0,5 cm stora.
  3. Lägg rabarbern i en kastrull och tillsätt socker samt kardemumma.
  4. Värm rabarbern och rör runt då och då. Koka den på medelvärme i ca 10 minuter. Rabarbern ska vara mjuk och krämig då är den klar. Om du vill kan du reda den med någon msk potatismjöl utrört i kallt vatten.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer