Jordgubbssylt med rabarber

Söta jordgubbar och frisk syrlig rabarber med lite vaniljsocker och syltsocker blir en god och hållbar hemlagad sylt.

Jordgubbssylt med rabarber passar till frukostflingorna eller desserter som pannkakor, våfflor, ostkaka osv. Med rabarber blir jordgubbssylten extra hållbar då rabarber innehåller naturligt konserverande ämnen. Vill du vara på säkra sidan och ska spara sylten länge (flera månader) i skafferiet så använd syltsocker.

ca 3 halvliters burkar jordgubbssylt med rabarber

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 500 gram jordgubbar, ca 1 liter
  • 500 gram rabarber, ca 3 tjocka stänger
  • 3 tsk vaniljsocker
  • 0,5 kg socker eller syltsocker om sylten ska sparas länge

Tillagning

  1. Skölj jordgubbar, snoppa dem och skiva dem samt lägg i en stor kastrull.
  2. Skala rabarbern med en potatisskalare om den har tjockt skal. Skiva på längden i 0,5 cm skivor och lägg i kastrullen.
  3. Tillsätt vaniljsocker samt syltsocker och koka upp under omrörning.
  4. Låt koka på medelvärme i 15 minuter utan lock. Mosa ihop den under tiden ev. med en potatisstöt.
  5. Värm gärna syltburkarna i ugnen under tiden på 125 grader så att de steriliseras.
  6. Nu är jordgubbssylten med rabarber klar att hällas upp i syltburkar och förslutas med lock.
  7. Förvara dem svalt och mörkt. Öppnad burk bör du helst ha i kylen.
E-mail
Medel: 3.9 (18 röster)

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Om du lagar något recept så ta gärna en bild och hashtagga #receptfavoriter. Vore kul att se det du lagat på Instagram och Facebook. Hitta mig på #receptfavoriter

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer