Jordgubbssylt med rabarber

Söta jordgubbar och frisk syrlig rabarber med lite vaniljsocker och syltsocker blir en god och hållbar hemlagad sylt.

Jordgubbssylt med rabarber passar till frukostflingorna eller desserter som pannkakor, våfflor, ostkaka osv.

Med rabarber blir jordgubbssylten extra hållbar då rabarber innehåller naturligt konserverande ämnen. Vill du vara på säkra sidan och ska spara sylten länge (flera månader) i skafferiet så använd syltsocker.

ca 3 halvliters burkar jordgubbssylt med rabarber

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 500 gram jordgubbar, ca 1 liter
  • 500 gram rabarber, ca 3 tjocka stänger
  • 3 tsk vaniljsocker
  • 800 gram socker eller syltsocker om sylten ska sparas länge
  • 3 msk citronsaft

Tillagning

  1. Skölj jordgubbar, snoppa dem och skiva dem samt lägg i en stor kastrull.
  2. Skala rabarbern med en potatisskalare om den har tjockt skal. Skiva på längden i 0,5 cm skivor och lägg i kastrullen.
  3. Tillsätt vaniljsocker, citronsaft samt socker och koka upp under omrörning.
  4. Värm gärna syltburkarna i ugnen under tiden på 125 grader i 10 minuter så att de steriliseras.
  5. Låt koka på medelvärme i 5-10 minuter utan lock. Mosa ihop den under tiden ev. med en potatisstöt. Sylten är klar vid 107 grader. Då ska den vara lätt genomskinlig och bilda gelé på ytan när du kokar den. Skumma med en slev.
  6. Nu är sylten klar att hällas upp i syltburkar och förslutas med lock. Vänd dem upp och ner och låt svalna.
  7. Förvara dem svalt och mörkt. Öppnad burk bör du helst ha i kylen.
E-mail
Medel: 4 (19 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga en smarrig lasagne

Hemlagad lasagne är mångas favorit - inte bara katten Gustafs. Glöm köpe-lasagne och laga egen istället.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer