Jordgubbssylt med rabarber

Söta jordgubbar och frisk syrlig rabarber med lite vaniljsocker och syltsocker blir en god och hållbar hemlagad sylt.

Jordgubbssylt med rabarber passar till frukostflingorna eller desserter som pannkakor, våfflor, ostkaka osv. Med rabarber blir jordgubbssylten extra hållbar då rabarber innehåller naturligt konserverande ämnen. Vill du vara på säkra sidan och ska spara sylten länge (flera månader) i skafferiet så använd syltsocker.

ca 3 halvliters burkar jordgubbssylt med rabarber

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 500 gram jordgubbar, ca 1 liter
  • 500 gram rabarber, ca 3 tjocka stänger
  • 3 tsk vaniljsocker
  • 0,5 kg socker eller syltsocker om sylten ska sparas länge

Tillagning

  1. Skölj jordgubbar, snoppa dem och skiva dem samt lägg i en stor kastrull.
  2. Skala rabarbern med en potatisskalare om den har tjockt skal. Skiva på längden i 0,5 cm skivor och lägg i kastrullen.
  3. Tillsätt vaniljsocker samt syltsocker och koka upp under omrörning.
  4. Låt koka på medelvärme i 15 minuter utan lock. Mosa ihop den under tiden ev. med en potatisstöt.
  5. Värm gärna syltburkarna i ugnen under tiden på 125 grader så att de steriliseras.
  6. Nu är jordgubbssylten med rabarber klar att hällas upp i syltburkar och förslutas med lock.
  7. Förvara dem svalt och mörkt. Öppnad burk bör du helst ha i kylen.
E-mail
Medel: 4.1 (15 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Här kan du läsa hur man lagar en massa olika recept jag gjort. Helt gratis. Jag är utbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan, har en dryckesutbildning, medlem i Gastronomiska akademiens vänner, Chaine, Slowfood, Äkta vara och Sveriges Matskribenters Förening.

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Vad ska du äta på sportlovet?

På sportlovet gillar många att sporta, äta gott och ha kul. Maten ska gå snabbt, enkelt samt passa hela familjen - som Korv Stroganoff. Den får gärna ha gott om extra energi så du orkar i backen. Här är lite tips på rätter jag själv tycker passar.

Läs mer

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - 13 februari 2018 - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer