Jordgubbssylt med rabarber

Söta jordgubbar och frisk syrlig rabarber med lite vaniljsocker och syltsocker blir en god och hållbar hemlagad sylt.

Jordgubbssylt med rabarber passar till frukostflingorna eller desserter som pannkakor, våfflor, ostkaka osv. Med rabarber blir jordgubbssylten extra hållbar då rabarber innehåller naturligt konserverande ämnen. Vill du vara på säkra sidan och ska spara sylten länge (flera månader) i skafferiet så använd syltsocker.

ca 3 halvliters burkar jordgubbssylt med rabarber

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 500 gram jordgubbar, ca 1 liter
  • 500 gram rabarber, ca 3 tjocka stänger
  • 3 tsk vaniljsocker
  • 0,5 kg socker eller syltsocker om sylten ska sparas länge

Tillagning

  1. Skölj jordgubbar, snoppa dem och skiva dem samt lägg i en stor kastrull.
  2. Skala rabarbern med en potatisskalare om den har tjockt skal. Skiva på längden i 0,5 cm skivor och lägg i kastrullen.
  3. Tillsätt vaniljsocker samt syltsocker och koka upp under omrörning.
  4. Låt koka på medelvärme i 15 minuter utan lock. Mosa ihop den under tiden ev. med en potatisstöt.
  5. Värm gärna syltburkarna i ugnen under tiden på 125 grader så att de steriliseras.
  6. Nu är jordgubbssylten med rabarber klar att hällas upp i syltburkar och förslutas med lock.
  7. Förvara dem svalt och mörkt. Öppnad burk bör du helst ha i kylen.
E-mail
Medel: 4.2 (14 röster)

Picknickens dag 22 maj

Låt oss göra picknickensdag till en riktig helgdag! Vägra jobb och ut i det fria med en macka, kakor och kaffe ;)

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Dax för rabarber

Nu kommer den första späda, mjälla och goda rabarbern upp. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer