Rabarberkompott eller rabarberkräm

Introduktion och förberedelse

Ta vara på vår goda rabarber och koka lite rabarberkompott eller rabarberkräm. Bara att strimla och koka ihop med socker.

Rabarbern reder sig själv men om man vill så kan du reda med lite potatismjöl för en lite tjockare och mer krämig kompott som då kallas rabarberkräm.

Serveringsförslag

  • Serveras varm eller kall som mellanmål, frukost eller kvällsmål.
  • Kall mjölk, gräddmjölk, havremjölk, sojamjölk eller mandelmjölk passar till.
  • Kanel eller kardemumma är också gott på.
  • Eller toppa filmjölk, kvarg, soyghurt eller yoghurt med några skedar kräm eller kompott.
  • Fler förslag är att servera med granola, nötter som mandlar, frön som pumpafrön samt andra frukter som skivad banan och bär som hallon, jordgubbar och blåbär på. Kolla förslagsvis in min frukostbowl du kan toppa med några msk kompott eller kräm.
  • Passar även att servera som dessertsås till efterrätt med en kula vaniljglass, lättvispad grädde och/eller mandelskorpor, glassrån eller mandelbiscottis. Eller festa till med en rabarbersviss.

Gräddmjölk

Klassiskt och riktigt gott till rabarberkräm är gräddmjölk. Funkar till efterrätt eller mellanmål. Blanda kall grädde och mjölk. Förslag är att ta 5 dl mjölk och blanda i 1 dl grädde för fyra portioner. Då kan man också ha mandelskorpor eller biscottis till.

Varianter

  • Du kan även ta i en bit kanelstång eller lite malen kanel i rabarberkompotten.
  • En halv tsk krossad kardemumma är också gott.
  • Vaniljstång kan bytas mot en halv tsk vaniljsocker eller uteslutas helt.

Tips

  • Väljer du små späda röda rabarber får du mer röd färg än större och grövre stjälkar. Större grövre stjälkar kan du gärna skala några dm längst ner.
  • Dubblera gärna satsen nedan i en stor gryta. Kompotten håller sig några dagar i kylen men kan också frysas in.
  • Kompott och kräm kan också sparas på rengjorda burkar med lock i kylen. Häll upp kompotten varm och sätt på lock genast. Med syltsocker eller något krm konserveringsmedel i håller den garanterat flera månader på sval och mörk plats.

Kall rabarberkompott eller rabarberkräm med kall gräddmjölk, mandlar, pumafrön och kanel är gott som frukost, mellanmål, fika eller efterrätt.
Kall rabarberkompott eller rabarberkräm med kall gräddmjölk, mandlar, pumafrön och kanel är gott som frukost, mellanmål, fika eller efterrätt.

4 port rabarberkompott eller kräm

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 600 gram rabarber, skuren i bitar
  • 2 dl socker
  • 1/3 vaniljstång (valfritt)
  • 1 tsk citronsaft (valfritt)
  • RABARBERKRÄM: 2 msk potatismjöl utrört i 4 msk vatten
  • 1 krm salt (valfritt)

Tillagning

  1. Skala rabarbern om den har grov stjälk. Mjälla fina stjälkar behövs ej skalas. Strimla rabarbern i ca 1-2 cm bitar.
  2. Ta fram en stor kastrull, i med rabarber och täck med rikligt med socker. Ta även i någon msk vatten.
  3. Låt rabarbern koka mjuk på medelvärme i 15-20 minuter. Rör då och då. Mosa sönder den med en visp eller potatisstöt mot slutet så den reder sig själv. Lite bitar kan gärna vara kvar.
  4. Nu är rabarberkompotten klar att ätas varm eller kall.
  5. KRÄM: Vill du ha rabarberkräm så reder du kompotten med 2 msk potatismjöl utrört i 4 msk vatten och kokar upp. 
  6. Serveras varm eller kall som mellanmål, frukost eller kvällsmål med kall mjölk, gräddmjölk, havremjölk, sojamjölk eller mandelmjölk. Eller till dessert med en kula vaniljglass, lättvispad grädde och/eller skorpor.
E-mail
Medel: 3.9 (34 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 72 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-05-26

Tillbehör och liknande recept: