Rabarberkompott eller rabarberkräm

Introduktion och förberedelse

Ta vara på vår goda rabarber och koka lite rabarberkompott eller rabarberkräm. Bara att strimla och koka ihop med socker.

Reder du med lite potatismjöl så får du kräm - utan så får du kompott.

Rabarbern reder sig själv men om man vill så kan du reda med lite potatismjöl för en mer krämig kompott som då kallas rabarberkräm.

Dubblera gärna satsen nedan i en stor gryta. Kompotten håller sig några dagar i kylen men kan också frysas in.

Kompott och kräm kan också sparas på steriliserade burkar med lock i kylen. Häll upp kompotten varm och sätt på lock genast. Med syltsocker eller något krm konserveringsmedel i håller den garanterat flera månader på sval och mörk plats.

Rabarberkräm

Vill du ha en tjockare rabarberkräm så reder du kompotten med 2 msk potatismjöl utrört i 4 msk vatten och kokar upp.

Serveringsförslag

  • Serveras varm eller kall som mellanmål, frukost eller kvällsmål med kall mjölk, gräddmjölk, havremjölk, sojamjölk eller mandelmjölk.
  • Rabarberkompotten kan man ha till att toppa några msk till filmjölk, kvarg, soyghurt eller yoghurt.
  • Gott med granola, nötter som mandlar, frön som pumpafrön samt andra frukter som skivad banan och bär som hallon, jordgubbar och blåbär på.
  • Kanel eller kardemumma är också gott på.
  • Ett förslag är denna frukostbowl du kan toppa med några msk rabarberkompott.
  • Eller till efterrätt med en kula vaniljglass, lättvispad grädde och/eller mandelskorpor, glassrån eller mandelbiscottis. Eller festa till med en rabarbersviss.

Rabarberkompott eller rabarberkräm med gräddmjölk
Kall rabarberkompott eller rabarberkräm med kall gräddmjölk, mandlar, pumafrön och kanel är gott som frukost, mellanmål, fika eller efterrätt.

Gräddmjölk

Klassiskt och riktigt gott till rabarberkräm är gräddmjölk. Funkar till efterrätt eller mellanmål. Blanda kall grädde och mjölk samt servera den till varm eller kall rabarberkräm i djup tallrik.

Förslag är att ta 5 dl mjölk och blanda i 1 dl grädde för fyra portioner rabarberkräm. Då kan man också ha mandelskorpor eller biscottis till.

Varianter

  • Du kan även ta i en bit kanelstång eller lite malen kanel i rabarberkompotten.
  • En halv tsk krossad kardemumma är också gott.
  • Vaniljstång kan bytas mot en halv tsk vaniljsocker eller uteslutas helt.

4 port rabarberkompott eller kräm

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 600 gram rabarber, skuren i bitar
  • 2 dl socker
  • 1/3 vaniljstång (valfritt)
  • 1 tsk citronsaft (valfritt)
  • Rabarberkräm: 2 msk potatismjöl utrört i 4 msk vatten
  • 1 krm salt (valfritt)

Tillagning

  1. Skala rabarbern om den har grov stjälk. Mjälla fina stjälkar behövs ej skalas. Strimla rabarbern i ca 1-2 cm bitar.
  2. Ta fram en stor kastrull, i med rabarber och täck med rikligt med socker. Ta även i någon msk vatten.
  3. Låt rabarbern koka mjuk på medelvärme i 15-20 minuter. Rör då och då. Mosa sönder den med en visp eller potatisstöt mot slutet så den reder sig själv. Lite bitar kan gärna vara kvar.
  4. Nu är rabarberkompotten klar att ätas varm eller kall.
  5. KRÄM: Vill du ha rabarberkräm så reder du kompotten med 2 msk potatismjöl utrört i 4 msk vatten och kokar upp. 
  6. Serveras varm eller kall som mellanmål, frukost eller kvällsmål med kall mjölk, gräddmjölk, havremjölk, sojamjölk eller mandelmjölk. Eller till dessert med en kula vaniljglass, lättvispad grädde och/eller skorpor.
E-mail
Medel: 4 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 72 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-06-14

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.