Rabarberkompott eller rabarberkräm

Ta vara på vår goda rabarber och koka lite rabarberkompott eller rabarberkräm. Bara att strimla och koka ihop med socker.

Rabarbern reder sig själv men om man vill så kan du spä med lite vatten och reda med lite potatismjöl för rabarberkräm.

4 port rabarberkompott eller rabarberkräm

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 600 gram rabarber, skuren i bitar
  • 2 dl socker
  • 1 dl vatten
  • 1/3 vaniljstång (valfritt)
  • 1 tsk citronsaft (valfritt)
  • RABARBERKRÄM: 2 msk potatismjöl
  • 1 dl vatten

Tillagning

  1. Skala rabarbern om den har grov stjälk. Mjälla fina stjälkar behövs ej skalas. Strimla rabarbern i ca 1-2 cm bitar.
  2. Ta fram en stor kastrull, i med rabarber och täck med rikligt med socker. Ta även i 1 dl vatten. Koka upp.
  3. Låt rabarbern koka under lock på medelvärme i 15 minuter under lock. Rör då och då. Mosa sönder den med en visp eller potatisstöt mot slutet så den reder sig själv. Lite bitar kan gärna vara kvar.
  4. Nu är rabarberkompotten klar att ätas varm eller kall.
  5. KRÄM: Vill du ha rabarberkräm så reder du kompotten med 2 msk potatismjöl i 1 dl vatten och värmer upp så det tjocknar. Koka ej. 
  6. Serveras varm eller kall som mellanmål, frukost eller kvällsmål med kall mjölk, gräddmjölk, havremjölk, sojamjölk eller mandelmjölk. Eller till dessert med en kula vaniljglass, lättvispad grädde och/eller skorpor.
Till rabarberkompotten behöver du rabarber och socker.
Till rabarberkompotten behöver du rabarber och socker.
Mät upp socker och blanda med rabarber i en kastrull samt koka i 15-20 minuter.
Mät upp socker och blanda med rabarber i en kastrull samt koka i 15-20 minuter.
En skål med rabarberkompott.
En skål med rabarberkompott.

Serveringsförslag

  • Serveras varm eller kall som mellanmål, frukost eller kvällsmål.
  • Kall mjölk, gräddmjölk, havremjölk, sojamjölk eller mandelmjölk passar till.
  • Kanel eller kardemumma är också gott på.
  • Eller toppa filmjölk, kvarg, soyghurt eller yoghurt med några skedar kräm eller kompott.
  • Fler förslag är att servera med granola, nötter som mandlar, frön som pumpafrön samt andra frukter som skivad banan och bär som hallon, jordgubbar och blåbär på. Kolla förslagsvis in min frukostbowl du kan toppa med några msk kompott eller kräm.
  • Passar även att servera som dessertsås till efterrätt med en kula vaniljglass, lättvispad grädde och/eller mandelskorpor, glassrån eller mandelbiscottis. Eller festa till med en rabarbersviss.

Varianter

  • Du kan även ta i en bit kanelstång eller lite malen kanel i rabarberkompotten.
  • En halv tsk krossad kardemumma är också gott.
  • Vaniljstång kan bytas mot en halv tsk vaniljsocker eller uteslutas helt.

Tips

  • Väljer du små späda röda rabarber får du mer röd färg än större och grövre stjälkar. Större grövre stjälkar kan du gärna skala några dm längst ner.
  • Dubblera gärna satsen nedan i en stor gryta. Kompotten håller sig några dagar i kylen men kan också frysas in.
  • Kompott och kräm kan också sparas på rengjorda burkar med lock i kylen. Häll upp kompotten varm och sätt på lock genast. Med syltsocker eller något krm konserveringsmedel i håller den garanterat flera månader på sval och mörk plats.

Kall rabarberkompott eller rabarberkräm med kall gräddmjölk, mandlar, pumafrön och kanel är gott som frukost, mellanmål, fika eller efterrätt.
Kall rabarberkompott eller rabarberkräm med kall gräddmjölk, mandlar, pumafrön och kanel är gott som frukost, mellanmål, fika eller efterrätt.

E-mail
Medel: 4.1 (41 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 72 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-09-08

Tillbehör och liknande: