Smält rabarber med kanel
Smält rabarber med kanel som är en slags rabarbersås.
Tillagning
- Rensa rabarbern. Mjäll och fin rabarber kan du hacka. Är rabarbern grov så kan du skala den.
- Blanda hackad rabarber med socker och kanelstång i en kastrull.
- Värm och smält rabarbern i cirka 30 minuter.
- Nu är rabarbersåsen klar. Låt den gärna svalna. Kan förvaras i kylen.
Serveringsförslag
- Passar till glass och desserter som sötsur dessertsås.
- Några förslag är rabarberfool, rabarbertrifle, rabarberdessert med färskost, smält rabarber med glass eller pavlova.
- Jag hade den till en rabarbersviss som dessert med maräng, grädde och vaniljglass.
Varianter
- Ökar man mängden socker med en dl eller använder syltsocker får du rabarbermarmelad som håller sig i kylen.
- Sockret kan ersättas med glykos och vit sirap och fryst blir det en god sorbet.
- Receptet kan dubblas och frysas in om du har mycket rabarber.
Tips
Välj helst röd späd rabarber för att få en röd fin färg på såsen.
Uppskattat näringsvärde per portion: 122 kcal