Kycklingben i ugn
Ett grundrecept på kycklingben i ugn med citron, smör, vitlök, chiliflakes och örter som rosmarin, timjan och oregano.
Kycklingben är prisvärt och finns både frysta och färska. Kycklingbenen är nederdelen på kycklinglåret.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
- Tänk ut och förbered de tillbehör du vill ha till kycklingbenen. Se förslag ovan. Exempelvis rotfruktsgratäng, potatisgratäng, rostade rotfrukter eller klyftpotatis.
- Smält smöret i en kastrull och tillsätt färskpressad citron.
- Torka av kycklingbenen med lite hushållspapper och lägg dem i en ugnsfast panna, ugnsform eller djup långpanna med folie eller bakplåtspapper under.
- Pensla kycklingbenen runt om med smör och citron.
- Tillsätt chiliflakes, vitlök, salt, svartpeppar samt örter som oregano, timjan och rosmarin. Vänd runt.
- Stek kycklingbenen li övre delen av ugnen i ca 40 minuter.
- Täck över med lite folie om skinnet på kycklingen börjar brännas. Skär gärna ett snitt in vid benet på kycklingen och se så att den är genomstekt. Använd gärna en termometer - kycklingen ska ha 70-75 grader i innertemperatur.
- Ta ut kycklingbenen och servera dem med önskade tillbehör. Du kan även ta stekskyn och sila av samt göra skysås på - se förslag ovan.
Serveringsförslag
- Kycklingbenen kan serveras med valfria tillbehör.
- Några förslag är med rotfruktsgratäng eller potatisgratäng samt en tomatsallad; eller klyftpotatis och kall sås.
- Eller med kokt potatis, grönsaker och grädd- eller skysås - vispa ur ugnsformen eller pannan med några dl vatten så du får steksky till såsen.
- Eller med tomatsås och kokt couscous, matvete, bulgur, råris eller ris.
- Eller med asiatisk coleslaw samt rostad potatis och tomatsallad.
Val av kyckling
- Du kan laga med frysta eller färska kycklingben. Köper du fryst kyckling så låt den tina över natten i kylen i en skål i påsen eller övertäckt. Häll bort vätskan som bildas innan tillagning.
- Välj gärna ekologisk och kravmärkt kyckling.
- Andra frysta eller färska kycklingdelar som kycklingklubbor, majskycklingben, kycklinglår med ben, kycklingbröst med skinn och ben eller styckad hel kyckling passar också att tillaga på samma vis.
Varianter
- Välj lite dyrare och finare majskycklingben för lite festligare kyckling.
- Byt torkade örter mot någon msk färsk timjan, rosmarin och oregano. Vidare kan du byta torkad vitlök mot en klyfta färsk vitlök.
- En variant är att smaksätta med mer asiatiska smaker - som dessa majskycklingben med soja, sweet chili, vitlök och färsk ingefära.
- Andra kryddor som jag tycker passar att tillsätta om du vill är: någon tsk paprikapulver; färsk vitlök; en tärnad morot; en klyftad rödlök eller gul lök; någon msk ketjap manis söt soja; någon msk ljus soja; en tsk kinesisk soja; en tärnad röd paprika; 10 cocktailtomater; eller några blad färsk basilika.
Uppskattat näringsvärde per portion: 304 kcal