Klyftpotatis med rödbetor och morot

Introduktion och förberedelse

En variant på klyftpotatis med rödbetor och morot rostade i rapsolja smaksatt med lite timjan och salt. 

Ett gott tillbehör till det mesta där klyftpotatis passar.

Jag hade potatisen till laxfilé med fetaosttäcke

Val av form

Jag använde en långpanna men du kan även laga i en stor stekpanna av gjutjärn eller non-stick teflon.

Det blir bäst om det inte packas för tätt utan får lite luft mellan varje klyfta - se bild. 

Val av ingredienser

  • Jag tog svensk kallpressad rapsolja men olivolja eller valfri matolja som solrosolja eller majsolja funkar också.
  • Vanlig potatis av fast sort är gott - delikatesspotatis, bakpotatis eller färskpotatis går också bra. Har potatisen fint skal behövs de ej skalas utan bara putsas och sköljas - det är dock valfritt.
  • Köp gärna svenska och ekologiska potatisar, rödbetor och morötter.
  • Blir även gott med gulbetor eller polkabetor. Andra rotfrukter som palsternacka och rotselleri passar också i. 

Klyftor av potatis och rödbetor samt bitar av morot tillsammans med timjan får god smak tillsammans. Klyftor av potatis och rödbetor samt bitar av morot tillsammans med timjan får god smak tillsammans.

4 portioner klyftpotatis med morötter och morot

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 500 gram potatis, fast sort, 6-8 stycken
  • 500 gram rödbetor, 5-6 stycken
  • 2 morötter, 200 gram
  • 2 msk rapsolja
  • 2 krm salt
  • 1 tsk färsk timjan eller 1 krm torkad timjan

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
  2. Tvätta, putsa och borsta potatis potatis eller skala den - det är valfritt. Skär i klyftor. Själv gillar jag när skalet är på om det är fint skal. Skär och putsa då bort fula delar. Skölj klyftorna i vatten i ett durkslag samt torka med lite papper.
  3. Skala och dela morötter i stavar eller bitar i ungefär samma storlek som klyftpotatisen.
  4. Skala och putsa rödbetor samt skär i klyftor. Du kan ha på plasthandskar om du ej vill bli röd om händerna.
  5. Jag hade ett bakplåtspapper i botten på plåten men det är valfritt.
  6. Lägg klyftpotatis, morotsbitar och rödbetsklyftor i en långpanna - var för sig eller blanda. Ringla över lite olja, salt samt timjan. Blanda runt. Placera gärna klyftorna med lite mellanrum och med yttersidan/skalet nedåt.
  7. Baka i mitten av ugnen i ca 25 minuter tills de fått färg samt är mjuka inuti. Vänd runt efter halva tiden. Prova gärna med en sticka eller gaffel så att potatisen är mjuk.
  8. Vid servering så kan du strö över lite flingsalt samt lite färsk timjan.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 221 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-10-07