Klyftpotatis med rödbetor och morot
En variant på klyftpotatis med rödbetor och morot rostade i rapsolja smaksatt med lite timjan och salt.
Ett gott tillbehör till det mesta där klyftpotatis passar.
Jag hade potatisen till laxfilé med fetaosttäcke.
Tillagning
- Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
- Tvätta, putsa och borsta potatis potatis eller skala den - det är valfritt. Skär i klyftor. Själv gillar jag när skalet är på om det är fint skal. Skär och putsa då bort fula delar. Skölj klyftorna i vatten i ett durkslag samt torka med lite papper.
- Skala och dela morötter i stavar eller bitar i ungefär samma storlek som klyftpotatisen.
- Skala och putsa rödbetor samt skär i klyftor. Du kan ha på plasthandskar om du ej vill bli röd om händerna.
- Jag hade ett bakplåtspapper i botten på plåten men det är valfritt.
- Lägg klyftpotatis, morotsbitar och rödbetsklyftor i en långpanna - var för sig eller blanda. Ringla över lite olja, salt samt timjan. Blanda runt. Placera gärna klyftorna med lite mellanrum och med yttersidan/skalet nedåt.
- Baka i mitten av ugnen i ca 25 minuter tills de fått färg samt är mjuka inuti. Vänd runt efter halva tiden. Prova gärna med en sticka eller gaffel så att potatisen är mjuk.
- Vid servering så kan du strö över lite flingsalt samt lite färsk timjan.
Val av form
Jag använde en långpanna men du kan även laga i en stor stekpanna av gjutjärn eller non-stick teflon.
Det blir bäst om det inte packas för tätt utan får lite luft mellan varje klyfta - se bild.
Val av ingredienser
- Jag tog svensk kallpressad rapsolja men olivolja eller valfri matolja som solrosolja eller majsolja funkar också.
- Vanlig potatis av fast sort är gott - delikatesspotatis, bakpotatis eller färskpotatis går också bra. Har potatisen fint skal behövs de ej skalas utan bara putsas och sköljas - det är dock valfritt.
- Köp gärna svenska och ekologiska potatisar, rödbetor och morötter.
- Blir även gott med gulbetor eller polkabetor. Andra rotfrukter som palsternacka och rotselleri passar också i.
Uppskattat näringsvärde per portion: 221 kcal