Majskycklingben i ugn

Ugnsstekta majskycklingben i marinad med chili, vitlök, citron och färsk ingefära. Gott, billigt och enkelt.  

Kycklingben är prisvärda och här har jag använt extra fin majskyckling (som fått äta majs). Välj gärna ekologisk och kravmärkt kyckling. Vanlig fryst kyckling eller färsk svensk kyckling samt andra kycklingdelar som kycklingklubbor, kycklinglår med ben, kycklingbröst med skinn och ben eller styckad hel kyckling. 

Istället för färsk ingefära så kan du ta några krm torkad ingefära. Istället för sweet chilisås kan du ta honung. Några andra enkla variander är att smaksätta med olivolja, citron, soja, rosmarin och vitlök (valfritt); paprikapulver och vitlök (valfritt) eller bara citronsaft och vitlök (valfritt).

Kycklingbenen kan serveras med valfria tillbehör. Några förslag är med rotfruktsgratäng eller potatisgratäng samt en tomatsallad; eller klyftpotatis och kall sås; eller med kokt potatis, grönsaker och gräddig skysås (vispa ur ugnsformen eller pannan med några dl vatten så du får steksky till såsen); eller med tomatsås och kokt couscous, matvete, bulgur eller ris; eller med asiatisk coleslaw samt rostad potatis och tomatsallad.

4 portioner majskyckling

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 900 gram kycklingben helst majskyckling eller färsk fin kyckling
  • 1 msk smör
  • 2 msk rapsolja eller annan matolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 tsk sambal oelek
  • 0,5 msk citronsaft
  • 0,5 tsk kinesisk soja
  • 1 tsk riven färsk ingefära
  • 1 msk sweet chili-sås

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Tänk ut och förbered lämpliga tillbehör se förslag ovan ex. rotfruktsgratäng, potatisgratäng eller andra tillbehör.
  3. Bryn kycklingbenen i smör runt om samt salta och peppra dem. Stek i en ugnsfast stekpanna eller lägg över i en ugnsform.
  4. Tillsätt olja, pressad vitlök, soja, sambal oelek, sweet chili, färsk finriven ingefära och citronsaft. Blanda med kycklingbenen.
  5. Stek kycklingen i mitten av ugnen i 30 minuter. Täck över med lite folie om skinnet på kycklingen börjar brännas. Skär gärna ett snitt in vid benet på kycklingen och se så att den är genomstekt. Använd gärna en termometer - kycklingen ska ha 70-75 grader i innertemperatur.
  6. Ta ut majskycklingbenen och servera dem med önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer