Majskycklingben i ugn
Ugnsstekta majskycklingben i marinad med chili, vitlök, soja och färsk ingefära samt citron. Gott, prisvärt och enkelt.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
- Tänk ut och förbered lämpliga tillbehör se förslag ovan ex. rotfruktsgratäng, potatisgratäng eller andra tillbehör.
- Bryn kycklingbenen i smör runt om samt salta och peppra dem. Stek i en ugnsfast stekpanna eller lägg över i en ugnsform.
- Tillsätt olja, pressad vitlök, soja, sambal oelek, sweet chili, färsk finriven ingefära och citronsaft. Blanda med kycklingbenen.
- Stek kycklingen i övre delen av ugnen i 40 minuter. Täck över med lite folie om skinnet på kycklingen börjar brännas. Skär gärna ett snitt in vid benet på kycklingen och se så att den är genomstekt. Använd gärna en termometer - kycklingen ska ha 70-75 grader i innertemperatur.
- Ta ut majskycklingbenen och servera dem med önskade tillbehör.
Val av kyckling
Här har jag använt extra fin majskyckling. Välj gärna ekologisk och kravmärkt kyckling.
Vanliga frysta eller färska kycklingben, kycklingdelar som kycklingklubbor, kycklinglår med ben, kycklingbröst med skinn och ben eller styckad hel kyckling går också bra att laga på samma vis.
Varianter
- Istället för färsk ingefära så kan du ta några krm torkad ingefära.
- Istället för sweet chilisås kan du ta honung.
- En annan variant jag lagat är kycklingben i ugn med smör, citron, rosmarin och vitlök.
- En kryddning som också passar bra med kyckling är paprikapulver, chili, vitlök samt ketchup.
Serveringsförslag
- Kycklingbenen kan serveras med valfria tillbehör.
- Några förslag är med rotfruktsgratäng eller potatisgratäng samt en tomatsallad; eller klyftpotatis och kall sås.
- Eller med kokt potatis, grönsaker och grädd- eller skysås - vispa ur ugnsformen eller pannan med några dl vatten så du får steksky till såsen.
- Eller med tomatsås och kokt couscous, matvete, bulgur, råris eller ris.
- Eller med asiatisk coleslaw samt rostad potatis och tomatsallad.
Uppskattat näringsvärde per portion: 294 kcal