Potatisgratäng med fetaost
Potatisgratäng med fetaost som ger en god sälta och smak tillsammans med vitlök. En festlig, krämig och god gratäng med sås av grädden.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
- Smörj en gratängform med lite smör.
- Skala potatisen. Skär den i tunna skivor. Enklast är med en mandolin.
- Lägg ett lager med hälften av potatisen i formen.
- Skär fetaosten i fyra delar. Smula en del och sprid ut på potatisen som ett lager.
- Salta och peppra.
- Lägg på resten av potatisen.
- Smula 2/4 av fetaosten (spara 1/4 till garnering) över potatisen.
- Värm upp grädde och mjölk i en kastrull med tjock botten så att den sjuder. Häll den varma grädden över potatisen.
- Ställ i nedre delen av ugnen och grädda i 40 minuter. Sätt en bakplåt eller ett galler med ett bakplåtspapper direkt över gratängen så bubblar så gräddas den jämnare på ytan. Kolla med en sticka eller gaffel så att potatisen är mjuk i mitten annars tillaga några minuter till.
- Tärna eller smula fetaosten och strö över gratängen vid servering. Garnera eventuellt med några kvistar färsk timjan.
Serveringsförslag
Speciellt god gratäng till lamm, grillspett, kött, kyckling, fläskkarré eller som tillbehör till det mesta.
Tips
- Garnera gärna med lite färsk timjan.
- Funkar att laga med fast eller mjölig potatis.
- Innan du serverar den så stick i mitten med en potatissticka eller gaffel och kolla så att potatisen är mjuk - annars får du sätta in de några minuter till i ugnen.
- Kan lagas i god tid och så kan du hålla den varm fram till servering. Kan också lagas dagen innan och värmas.
- En annan variant är att portionera upp den i portionsformar när du lagat den, förvara kylt och sedan värma till servering med lite extra tärnad fetaost på toppen.
Uppskattat näringsvärde per portion: 483 kcal