Kyckling i ugnen allt i ett

Kyckling i ugnen - allt i ett - kycklingklubbor, potatis, rotfrukter och lök i en panna steks i ugnen. Servera gärna även med med en sås på fetaost och turkisk yoghurt.

Du kan givetvis ha andra grönsaker i som paprika, zucchini, kålrot, vitkål, rödkål mm. Om du gillar vitlök så kan du ha i hela vitlöksklyftor ca 4-5 st.

Köp gärna frigående majskyckling eller ekologiskt uppfödd svensk kyckling - den en godast.

4 portioner kyckling i ugnen allt i ett

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 1 kg kycklingklubbor eller hel kyckling styckad i bitar
  • 600 g fast potatis
  • 2 röda lökar
  • 3 morötter
  • 400 gram rotselleri
  • 1 purjolök
  • 1 citron
  • Marinad: 1 tsk rivet citronskal
  • 2 msk pressad citron
  • 2 msk olivolja
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • 0,5 tsk rosmarin
  • 1 msk kinesisk soja
  • Fetaostkräm: 150 gram fetaost
  • 4 dl turkisk matyoghurt
  • 1 msk citronsaft
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 msk olivolja
  • 1 krm salt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Blanda kycklingmarinaden i en skål.
  3. Vänd ner kycklingen så att alla bitar får marinad på sig.
  4. Skala potatis, morot, rotselleri, lök och purjolök och skär dem i bitar. Lägg i en smord stor ugnsform med olivolja i botten. Blanda med olivoljan, salt och lite vitpeppar.
  5. Riv skal av citronen och pressa saft till marinaden och fetaostkrämen. Dela citronen i grova bitar och lägg i ugnsformen.
  6. Fördela kycklingbitarna över grönsakerna.
  7. Pensla över resterande kycklingmarinad över kyckling och grönsaker.
  8. Stek kycklingpannan mitt i ugnen ca 40-50 minuter tills potatisen är mjuk och kycklingen får färg. Styckar du kycklingen i fyra stora delar så får du steka i 50 minuter så att de blir klara.
  9. Börjar kycklingen brännas kan du täcka över med lite folie.
  10. Gör fetaostkrämen: Mosa fetaosten i en skål och blanda ner yoghurt, citronsaft och smaka av med salt och peppar.
E-mail
Medel: 3 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer