Kyckling i ugnen allt i ett

Introduktion och förberedelse

Kyckling i ugnen - allt i ett - kycklingdelar, potatis, rotfrukter och lök i en panna steks i ugnen. Servera gärna som här med med en kall sås på fetaost och turkisk yoghurt - en slags fetaostkräm. Eller gör en annan kall sås.

Du kan givetvis ha andra grönsaker i som paprika, zucchini, kålrot, vitkål, rödkål mm. Om du gillar vitlök så kan du ha i hela vitlöksklyftor ca 4-5 st.

Köp gärna frigående majskyckling eller ekologiskt uppfödd svensk kyckling - den en godast.

4 portioner kyckling i ugnen allt i ett

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 1 kg kycklingklubbor, kycklingdelar eller hel kyckling styckad i bitar
  • 600 g fast potatis
  • 2 röda lökar
  • 3 morötter
  • 400 gram rotselleri
  • 1 purjolök
  • 1 citron
  • Marinad: 1 tsk rivet citronskal
  • 2 msk pressad citron
  • 2 msk olivolja
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • 0,5 tsk rosmarin
  • 1 msk kinesisk soja
  • Fetaostkräm: 150 gram fetaost
  • 4 dl turkisk matyoghurt
  • 1 msk citronsaft
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 msk olivolja
  • 1 krm salt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Blanda kycklingmarinaden i en skål.
  3. Vänd ner kycklingen så att alla bitar får marinad på sig.
  4. Skala potatis, morot, rotselleri, lök och purjolök och skär dem i bitar. Lägg i en smord stor ugnsform med olivolja i botten. Blanda med olivoljan, salt och lite vitpeppar.
  5. Riv skal av citronen och pressa saft till marinaden och fetaostkrämen. Dela citronen i grova bitar och lägg i ugnsformen.
  6. Fördela kycklingbitarna över grönsakerna.
  7. Pensla över resterande kycklingmarinad över kyckling och grönsaker.
  8. Stek kycklingpannan mitt i ugnen ca 40-50 minuter tills potatisen är mjuk och kycklingen får färg. Styckar du kycklingen i fyra stora delar så får du steka i 50 minuter så att de blir klara.
  9. Börjar kycklingen brännas kan du täcka över med lite folie.
  10. Gör fetaostkrämen: Mosa fetaosten i en skål och blanda ner yoghurt, citronsaft och smaka av med salt och peppar.
E-mail
Medel: 3.3 (6 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-02-12

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Följ på Youtube, Facebook och sociala medier

Prenumerera på min Youtube-kanal och kolla in mina receptfilmer. Följ på Facebook, Instagram och Pinterest för säsongstips och nya recept. 

Läs mer

Gör din egen mozzarella

Gör din egen mozzarellaost från grunden. Det är lättare än man tror och den blir mycket god.

Läs mer

Recept