Kyckling i ugnen allt i ett

Kyckling i ugnen - allt i ett - kycklingklubbor, potatis, rotfrukter och lök i en panna steks i ugnen. Servera gärna även med med en sås på fetaost och turkisk yoghurt.

Du kan givetvis ha andra grönsaker i som paprika, zucchini, kålrot, vitkål, rödkål mm. Om du gillar vitlök så kan du ha i hela vitlöksklyftor ca 4-5 st.

Köp gärna frigående majskyckling eller ekologiskt uppfödd svensk kyckling - den en godast.

4 portioner kyckling i ugnen allt i ett

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 1 kg kycklingklubbor eller hel kyckling styckad i bitar
  • 600 g fast potatis
  • 2 röda lökar
  • 3 morötter
  • 400 gram rotselleri
  • 1 purjolök
  • 1 citron
  • Marinad: 1 tsk rivet citronskal
  • 2 msk pressad citron
  • 2 msk olivolja
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • 0,5 tsk rosmarin
  • 1 msk kinesisk soja
  • Fetaostkräm: 150 gram fetaost
  • 4 dl turkisk matyoghurt
  • 1 msk citronsaft
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 msk olivolja
  • 1 krm salt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Blanda kycklingmarinaden i en skål.
  3. Vänd ner kycklingen så att alla bitar får marinad på sig.
  4. Skala potatis, morot, rotselleri, lök och purjolök och skär dem i bitar. Lägg i en smord stor ugnsform med olivolja i botten. Blanda med olivoljan, salt och lite vitpeppar.
  5. Riv skal av citronen och pressa saft till marinaden och fetaostkrämen. Dela citronen i grova bitar och lägg i ugnsformen.
  6. Fördela kycklingbitarna över grönsakerna.
  7. Pensla över resterande kycklingmarinad över kyckling och grönsaker.
  8. Stek kycklingpannan mitt i ugnen ca 40-50 minuter tills potatisen är mjuk och kycklingen får färg. Styckar du kycklingen i fyra stora delar så får du steka i 50 minuter så att de blir klara.
  9. Börjar kycklingen brännas kan du täcka över med lite folie.
  10. Gör fetaostkrämen: Mosa fetaosten i en skål och blanda ner yoghurt, citronsaft och smaka av med salt och peppar.
E-mail
Medel: 3 (5 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer