Kyckling i ugnen allt i ett

Kyckling i ugnen - allt i ett - kycklingklubbor, potatis, rotfrukter och lök i en panna steks i ugnen. Servera gärna även med med en sås på fetaost och turkisk yoghurt.

Du kan givetvis ha andra grönsaker i som paprika, zucchini, kålrot, vitkål, rödkål mm. Om du gillar vitlök så kan du ha i hela vitlöksklyftor ca 4-5 st.

Köp gärna frigående majskyckling eller ekologiskt uppfödd svensk kyckling - den en godast.

4 portioner kyckling i ugnen allt i ett

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 1 kg kycklingklubbor eller hel kyckling styckad i bitar
  • 600 g fast potatis
  • 2 röda lökar
  • 3 morötter
  • 400 gram rotselleri
  • 1 purjolök
  • 1 citron
  • Marinad: 1 tsk rivet citronskal
  • 2 msk pressad citron
  • 2 msk olivolja
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • 0,5 tsk rosmarin
  • 1 msk kinesisk soja
  • Fetaostkräm: 150 gram fetaost
  • 4 dl turkisk matyoghurt
  • 1 msk citronsaft
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 msk olivolja
  • 1 krm salt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Blanda kycklingmarinaden i en skål.
  3. Vänd ner kycklingen så att alla bitar får marinad på sig.
  4. Skala potatis, morot, rotselleri, lök och purjolök och skär dem i bitar. Lägg i en smord stor ugnsform med olivolja i botten. Blanda med olivoljan, salt och lite vitpeppar.
  5. Riv skal av citronen och pressa saft till marinaden och fetaostkrämen. Dela citronen i grova bitar och lägg i ugnsformen.
  6. Fördela kycklingbitarna över grönsakerna.
  7. Pensla över resterande kycklingmarinad över kyckling och grönsaker.
  8. Stek kycklingpannan mitt i ugnen ca 40-50 minuter tills potatisen är mjuk och kycklingen får färg. Styckar du kycklingen i fyra stora delar så får du steka i 50 minuter så att de blir klara.
  9. Börjar kycklingen brännas kan du täcka över med lite folie.
  10. Gör fetaostkrämen: Mosa fetaosten i en skål och blanda ner yoghurt, citronsaft och smaka av med salt och peppar.
E-mail
Medel: 2.8 (4 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer