Kyckling i ugnen allt i ett
Kyckling i ugnen - allt i ett - kycklingdelar, potatis, rotfrukter och lök i en panna steks i ugnen.
Tillagning
- Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
- Blanda kycklingmarinaden i en skål.
- Vänd ner kycklingen så att alla bitar får marinad på sig.
- Skala potatis, morot, rotselleri, lök och purjolök och skär dem i bitar. Lägg i en smord stor ugnsform med olivolja i botten. Blanda med olivoljan, salt och lite vitpeppar.
- Riv skal av citronen och pressa saft till marinaden och fetaostkrämen. Dela citronen i grova bitar och lägg i ugnsformen.
- Fördela kycklingbitarna över grönsaker och rotfrukter.
- Pensla över resterande kycklingmarinad över kyckling och grönsaker.
- Stek kycklingpannan mitt i ugnen ca 40-50 minuter tills potatisen är mjuk och kycklingen får färg. Styckar du kycklingen i fyra stora delar så får du steka i 50 minuter så att de blir klara.
- Börjar kycklingen brännas kan du täcka över med lite folie.
- Gör fetaostkrämen: Mosa fetaosten i en skål och blanda ner yoghurt, citronsaft och smaka av med salt och peppar.
Serveringsförslag
- Förutom tillbehören i grytan eller formen kan du servera kycklingen med en kall sås på fetaost och turkisk yoghurt - en slags fetaostkräm.
- Eller gör en annan kall sås.
Varianter
- Du kan givetvis ha andra grönsaker i som paprika, zucchini, kålrot, vitkål, rödkål mm.
- Om du gillar vitlök så kan du ha i hela vitlöksklyftor ca 4-5 st.
- Som potatis kan du ta fin delikatesspotatis eller färskpotatis du putsar men behåller skalet på. Eller annan fast potatis du skalar.
Val av kyckling
Köp gärna frigående majskyckling eller ekologiskt uppfödd svensk kyckling - den en godast.
Uppskattat näringsvärde per portion: 476 kcal