Stekt kyckling med citron och rosmarin

Introduktion och förberedelse för tillagning

Stekt kyckling i delar smaksatt med citron och rosmarin. Servera gärna med ugnsrostade grönsaker och klyftpotatis samt en god yoghurtsås till (blanda grekisk yoghurt med riven parmesan och lite vitlök). Eller servera med potatissallad eller valfritt tillbehör.

Du kan använda en hel kyckling som du styckar i lår, två bröst (vardera bröst kan delas) samt vingar. Eller 4-6 kycklingklubbor.

Vintips till är ett vitt vin från ex. Sydafrika som Sauvignon Blanc.

4 - 6 portioner stekt kyckling med citron och rosmarin

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim 30 min

Ingredienser

  • 1 kg hel kyckling i bitar
  • 1 dl citronsaft
  • 3 msk olivolja
  • 1 tsk rosmarin
  • 1 msk soja
  • 1 tsk oregano
  • 0,5 tsk salt

Tillagning

  1. Dela den hela kycklingen i bitar (om du köpt hel kyckling).
  2. Blanda citronjuice, olja och kryddor.
  3. Lägg kycklingbitarna eller klubborna i en plastpåse, häll ner marinaden och knyt.
  4. Låt marinera ca en halvtimme i kylen. Kycklingen blir ännu godare om den får ligga över natten i marinaden. Vänd då påsen någon gång.
  5. Sätt ugnen på 200 grader.
  6. Lägg kycklingbitarna i en ugnsform och stek kycklingen i ugnen i ca 50 minuter.
  7. Ta ut och låt svalna något under folie.
  8. Förslag på tillbehör: rosta gärna bitar av grönsaker samtidigt under kycklingen som kokt färskpotatis, paprika, morot och rödlök. Vänd bara i olivolja, salt, peppar och balsamvinäger. Yoghurtsåsen kan du blanda själv av riven parmesan och en klyfta pressad vitlök.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-13

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.