Tomatsås
En enkel, nyttig och god tomatsås gjord med hela skalade tomater på burk, lök, vitlök, olivolja mm som får god smak av lite rosmarin.
Tillagning
- Skala och hacka löken.
- Fräs löken i olivoljan i en gryta eller stekpanna med höga kanter. Skala och pressa i vitlöken.
- Tillsätt sockret samt tomatpurén och stek på medelvärme i några minuter utan att brännas.
- Tillsätt tomater, chili, basilika, rosmarin samt svartpeppar och koka i minst 20 minuter på låg värme med lock. Förslagsvis medan du kokar pasta eller annat. Har du tid så låt den gärna koka någon timme.
- Smaka av tomatsåsen med salt, peppar och chili.
Val av tomater
Mina tips på burktomater är att köpa fina hela stora skalade tomater som ex. Marzano-tomater från Gustarosso, Mutti eller annat kvalitetsmärke. De ekologiska buktomaterna brukar också vara ok.
Krossade tomater eller passerade tomater går också bra..
Varianter
- Överkurs är att koka tomatsås på färska tomater.
- I andra ändan är att helt enkelt bara späda ut tomatpuré med vatten och smaka av med samma kryddning som nedan.
Smaksättning
- Tomatsåsen kan smaksättas som du vill och förslag på varianter är att tillsätt 1 röd chilifrukt för hetare sås; 0,5 tsk gurkmeja och 0,5 tsk curry för lite mustigare indisk stil; 1 tsk paprikapulver och 0,5 tsk spiskummin.
- Socker kan ersättas med honung eller råsocker.
- Vinäger kan ersättas med balsamvinäger eller 1 dl vin.
- Själv gillar jag rosmarin och örter i som denna italienska tomatsås - man kan ta de kryddor man gillar som timjan, basilika och/eller oregano efter tycke.
- Riven parmesan, grana padano, ricotta, smulad fetaost, rostade pinjenötter osv är gott att ha i och garnera tomatsåsen med om du ska ha den till ex. pasta.
Kan förberedas
Tomatsåsen blir ännu godare om den får stå ett tag - så gär den gärna dagen innan. Den blir också godare om den får koka en till flera timmar.
Gör gärna en stor sats - dubblera - och frys in i 2-4 portioner i påsar. Det är smidigt att ha god tomatsås i frysen att ta fram när det behövs..
Uppskattat näringsvärde per portion: 104 kcal