Tomatsås

Introduktion och förberedelse

En enkel, nyttig och god tomatsås gjord med hela skalade tomater på burk, lök, vitlök, olivolja mm som får god smak av lite rosmarin.

Val av tomater

Mina tips på burktomater är att köpa fina hela stora skalade tomater som ex. Marzano-tomater från Gustarosso, Mutti eller annat kvalitetsmärke. De ekologiska buktomaterna brukar också vara ok.

Krossade tomater eller passerade tomater går också bra.

Mutti har även en färdig tomatsås som jag tycker är bra - bara att värma.

Varianter

  • Överkurs är att koka tomatsås på färska tomater.
  • I andra ändan är att helt enkelt bara späda ut tomatpuré med vatten och smaka av med samma kryddning som nedan.

Smaksättning

  • Tomatsåsen kan smaksättas som du vill och förslag på varianter är att tillsätt 1 röd chilifrukt för hetare sås; 0,5 tsk gurkmeja och 0,5 tsk curry för lite mustigare indisk stil; 1 tsk paprikapulver och 0,5 tsk spiskummin eller lite rökessens för BBQ sås (ta inte för mycket bara för då smakar det bara rök).
  • Socker kan ersättas med honung eller råsocker.
  • Vinäger kan ersättas med balsamvinäger eller 1 dl vin.
  • Själv gillar jag rosmarin och örter i som denna italienska tomatsås - man kan ta de kryddor man gillar som timjan, basilika och/eller oregano efter tycke.
  • Riven parmesan, grana padano, ricotta osv är också gott att ha i och garnera tomatsåsen med om du ska ha den till ex. pasta.

Kan förberedas

Tomatsåsen blir ännu godare om den får stå ett tag - så gär den gärna dagen innan. Den blir också godare om den får koka en till flera timmar.

Gör gärna en stor sats - dubblera - och frys in i 2-4 portioner i påsar. Det är smidigt att ha god tomatsås i frysen att ta fram när det behövs..

4 portioner tomatsås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 2 burkar krossade eller passerade tomater
  • 0,5 gul lök
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 klyfta vitlök
  • 3 msk olivolja
  • 1 tsk socker
  • 2 krm torkade chiliflakes eller några droppar tabasco
  • 0,5 tsk rosmarin
  • 0,5 tsk torkad basilika eller några blad färsk basilika
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Skala och hacka löken.
  2. Fräs löken i olivoljan i en gryta eller stekpanna med höga kanter. Skala och pressa i vitlöken.
  3. Tillsätt sockret samt tomatpurén och stek på medelvärme i några minuter utan att brännas.
  4. Tillsätt tomater, chili, basilika, rosmarin samt svartpeppar och koka i minst 20 minuter på låg värme med lock. Förslagsvis medan du kokar pasta eller annat. Har du tid så låt den gärna koka någon timme.
  5. Smaka av tomatsåsen med salt, peppar och chili.
E-mail
Medel: 4.2 (27 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 104 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-05-21