Tomatsallad med basilika

Tomatsallad med basilika, rödlök, olivolja och vinäger. Gott, enkelt och nyttigt. Desto finare tomater, olivolja och vinäger du använder desto godare blir salladen. 

Om du vill ha mildare löksmak så kan du strö lite salt på den strimlade rödlöken och massera in så mjuknar både i smak och konsistens.

Du kan välja annan vinäger som fin lyxig balsamvinäger, cidervinäger, vit balsamvinäger eller valfri sort.

Välj mogna och smakrika tomater - helst ekologiska. Goda sorter är bifftomater, kvisttomater eller cocktailtomater. Annat gott i tomatsallad är skivad mozzarella, gul lök, salladslök, ruccolla, babyspenat, smulad fetaost, kokta vita bönor, kokta gröna sojabönor, kokta linser och svarta oliver.

4 portioner tomatsallad med basilika

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 400 gram tomater av valfri sort
  • 10 blad färsk basilika
  • 0,5 rödlök
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk vinäger
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Skölj tomaterna och skär i skivor eller halvor.
  2. Skala och strimla rödlöken.
  3. Grovhacka basilika och blanda med tomater, rödlök, olivolja, vinäger, salt och peppar i en skål.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Frisk sufflé med passionsfrukt och fruktsallad

Här är det enkla receptet. Detta är en annons från Kenwood. 

Läs mer

Sponsrat

Mustiga och lättlagade soppor

Soppor blir lätta luncher, förrätter eller middagar. Servera gärna ett gott bröd till. Bjud dina vänner - för sopprecept kan man lätt dubbla. Eller fixa lunchlådan till jobbet. 

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer