Tomatsallad med basilika

Introduktion och förberedelse

Tomatsallad med basilika, rödlök, olivolja och vinäger. Gott, enkelt och nyttigt. Desto finare tomater, olivolja och vinäger du använder ju godare blir salladen.

Välj mogna och smakrika tomater - helst ekologiska. Goda alternativ är bifftomater, kvisttomater, körsbärstomater, vildmix eller cocktailtomater.

Varianter

  • Du kan välja annan vinäger som fin lyxig balsamvinäger, cidervinäger, vit balsamvinäger eller valfri lagrad och mild sort.
  • Om du vill ha mildare löksmak så kan du strö lite salt på den strimlade rödlöken och massera in så mjuknar både i smak och konsistens.
  • Annat gott i tomatsallad är skivad mozzarella, gul lök, salladslök, ruccolla, babyspenat, smulad fetaost, kokta vita bönor, kokta gröna sojabönor, kokta linser och svarta oliver.

4 portioner tomatsallad med basilika

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 400 gram tomater av valfri sort
  • 10 blad färsk basilika
  • 0,5 rödlök
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk vinäger
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Skölj tomaterna och skär i skivor eller halvor.
  2. Skala och strimla rödlöken.
  3. Grovhacka basilika och blanda med tomater, rödlök, olivolja, vinäger, salt och peppar i en skål.
E-mail
Medel: 4 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 54 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-10-06

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.