Potatisgratäng

Ett klassiskt tillbehör som passar till det mesta. Serverar du potatisgratäng så behöver du ingen sås då gratängen är såsig i sig.
Rotselleri, palsternacka och kålrot är också gott i potatisgratäng.
Ett tips är att mikra eller värma upp grädde och mjölkblandningen innan då blir gratängen klar snabbare.
Börjar gratängen brännas på toppen rör om lite och täck över med folie så att potatisen kan gräddas klart.

4 portioner potatisgratäng

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 1 msk smör till formen
  • 800 gram potatis av valfri sort
  • 1 klyfta vitlök (valfritt)
  • 0,5 gul lök (valfritt)
  • 5 dl grädde
  • 2 dl mjölk, 3,5%
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 0,5 dl riven ost eller gratängost (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skala potatis och skär dem i tunna skivor.
  3. Ska du laga mycket gratäng rekommenderar jag att skiva potatisen i matberedare.
  4. Smörj en ugnsfast form med lite smör och lägg i potatisskivorna.
  5. Blanda mjölk, grädde, pressad vitlök, salt och peppar.
  6. Häll blandningen över potatisen.
  7. Grädda potatisgratängen i ca 45 min tills potatisen är mjuk. Testa genom att sticka i den med en kniv eller potatissticka. Täck ev. över med folie eller bakplåtspapper om gratängen börjar brännas på toppen.
  8. Strö ev. över ost efter en halvtimme om du vill ha ost på.
  9. Ta ut gratängen och låt den svalna något innan servering.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer