Potatisgratäng

Ett klassiskt tillbehör som passar till det mesta. Serverar du potatisgratäng så behöver du ingen sås då gratängen är såsig i sig.
Rotselleri, palsternacka och kålrot är också gott i potatisgratäng.
Ett tips är att mikra eller värma upp grädde och mjölkblandningen innan då blir gratängen klar snabbare.
Börjar gratängen brännas på toppen rör om lite och täck över med folie så att potatisen kan gräddas klart.

4 portioner potatisgratäng

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 1 msk smör till formen
  • 800 gram potatis av valfri sort
  • 1 klyfta vitlök (valfritt)
  • 0,5 gul lök (valfritt)
  • 5 dl grädde
  • 2 dl mjölk, 3,5%
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 0,5 dl riven ost eller gratängost (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skala potatis och skär dem i tunna skivor.
  3. Ska du laga mycket gratäng rekommenderar jag att skiva potatisen i matberedare.
  4. Smörj en ugnsfast form med lite smör och lägg i potatisskivorna.
  5. Blanda mjölk, grädde, pressad vitlök, salt och peppar.
  6. Häll blandningen över potatisen.
  7. Grädda potatisgratängen i ca 45 min tills potatisen är mjuk. Testa genom att sticka i den med en kniv eller potatissticka. Täck ev. över med folie eller bakplåtspapper om gratängen börjar brännas på toppen.
  8. Strö ev. över ost efter en halvtimme om du vill ha ost på.
  9. Ta ut gratängen och låt den svalna något innan servering.
E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer