Potatisgratäng

En krämig potatisgratäng är ett klassiskt tillbehör som passar till det mesta. Serverar du potatisgratäng så behöver du ingen sås då gratängen är såsig i sig. Rotselleri, palsternacka och kålrot är också gott i potatisgratäng.

Ett tips är att värma upp grädde och mjölkblandningen innan du häller den med potatisen i formen då blir gratängen klar snabbare.

Börjar gratängen brännas på toppen rör om lite och täck över med folie så att potatisen kan gräddas klart.

4 portioner potatisgratäng

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 1 msk smör till formen
  • 800 gram potatis av valfri sort
  • 1 klyfta vitlök (valfritt)
  • 0,5 gul lök (valfritt)
  • 5 dl grädde
  • 2 dl mjölk, 3,5%
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 0,5 dl riven ost eller gratängost (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skala potatis och skär dem i tunna skivor.
  3. Ska du laga mycket gratäng rekommenderar jag att skiva potatisen i matberedare.
  4. Smörj en ugnsfast form med lite smör och lägg i potatisskivorna.
  5. Blanda mjölk, grädde, pressad vitlök, salt och peppar.
  6. Häll blandningen över potatisen.
  7. Grädda potatisgratängen i ca 45 min tills potatisen är mjuk. Testa genom att sticka i den med en kniv eller potatissticka. Täck ev. över med folie eller bakplåtspapper om gratängen börjar brännas på toppen.
  8. Strö ev. över ost efter en halvtimme om du vill ha ost på.
  9. Ta ut gratängen och låt den svalna något innan servering.
E-mail
Medel: 5 (5 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-04-25

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer