Grillade kycklingspett med bulgursallad

Grillade kycklingspett med bulgursallad och kall sås på yoghurt smaksatt med tandoorikrydda.
Spetten kan också stekas eller grillas i panna på spisen. Eller grillas i ugnen.
Du behöver 4 grillspett i trä eller stål.

4 portioner grillade kycklingspett med bulgursallad

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 4 dl bulgurvete
  • 1 röd eller grön paprika
  • 1 stav selleri
  • 1 gul lök
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 pressad klyfta vitlök
  • 1 dl valnötter, grovt hackade
  • 1 dl russin
  • 1 dl grovt hackad mynta (valfritt)
  • 65 gram machésallad blandad med lite basilika, persilja, gräslök att garnera med (valfritt)
  • Kycklingspett: 3 stora kycklingfiléer gärna i skivor
  • 1 mozzarellaost
  • 2 krm chiliflakes
  • 8 blad färsk basilika
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 1 msk olivolja
  • Yoghurtsås: 4 dl matlagningsyoghurt
  • 2 tsk tandoorikrydda
  • 4 msk hackad mynta
  • 4 msk vatten

Tillagning

  1. Tänd grillen.
  2. Lägg grillspett av trä i blöt.
  3. Bulgursallad: Koka bulgurvetet enligt paketet ca 10 minuter.
  4. Hacka grönsakerna och fräs dem i olivolja med vitlök medan bulguren kokar klart.
  5. Blanda med det kokta bulgurvetet.
  6. Tillsätt nötter och russin.
  7. Smaka av bulgursalladen med salt och vitpeppar.
  8. Bulgursalladen kan serveras varm, ljummen eller kall.
  9. Blanda ev. i några blad grovhackad mynta, machesallad, grovhackad basilika, bladpersilja eller gräslök.
  10. Kycklingspett med fyllning: Skiva kycklingfiléerna tunt i 12 skivor om du köpt hela kycklingfiléer. Banka gärna ut dem lätt med en köttbank.
  11. Skär mozzarella osten i ca 1,5 cm tärningar.
  12. Blanda osten med chili och hackad basilika.
  13. Lägg en ostbit i varje skiva och rulla in den.
  14. Trä rulladerna på spett. Ett tips är att trä spetten först in i ena änden på rulladen och sedan ut i andra änden så att de försluter rulladen. Annars smälter osten ut lätt.
  15. Grilla kycklingspetten ca 10-15 minuter totalt runt om tills de är genomstekta och har fin färg. Skär gärna i en bit och se så att det ej är rosa invid spettet.
  16. Servera ev. garnerade med några blad bladpersilja.
  17. Yoghurtsås med tandoori: Blanda ihop matlagningsyoghurt, tandoorikrydda, vatten och hackad mynta i en skål.
  18. Låt gärna stå och dra någon timme i kylen. Yoghurtsåsen kan också serveras direkt.
  19. Servera de grillade spetten med bulgursalladen samt såsen.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer