Grillade kycklingspett med bulgursallad

Introduktion och förberedelse

Grillade kycklingspett med bulgursallad och kall sås på yoghurt smaksatt med tandoorikrydda.

Spetten kan också stekas eller grillas i panna på spisen. Eller grillas i ugnen.

Du behöver 4 grillspett i trä eller stål.

4 portioner grillade kycklingspett med bulgursallad

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 4 dl bulgurvete
  • 1 röd eller grön paprika
  • 1 stav selleri
  • 1 gul lök
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 pressad klyfta vitlök
  • 1 dl valnötter, grovt hackade
  • 1 dl russin
  • 1 dl grovt hackad mynta (valfritt)
  • 65 gram machésallad blandad med lite basilika, persilja, gräslök att garnera med (valfritt)
  • Kycklingspett: 3 stora kycklingfiléer gärna i skivor
  • 1 mozzarellaost
  • 2 krm chiliflakes
  • 8 blad färsk basilika
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 1 msk olivolja
  • Yoghurtsås: 4 dl matlagningsyoghurt
  • 2 tsk tandoorikrydda
  • 4 msk hackad mynta
  • 4 msk vatten

Tillagning

  1. Tänd grillen.
  2. Lägg grillspett av trä i blöt.
  3. Bulgursallad: Koka bulgurvetet enligt paketet ca 10 minuter.
  4. Hacka grönsakerna och fräs dem i olivolja med vitlök medan bulguren kokar klart.
  5. Blanda med det kokta bulgurvetet.
  6. Tillsätt nötter och russin.
  7. Smaka av bulgursalladen med salt och vitpeppar.
  8. Bulgursalladen kan serveras varm, ljummen eller kall.
  9. Blanda ev. i några blad grovhackad mynta, machesallad, grovhackad basilika, bladpersilja eller gräslök.
  10. Kycklingspett med fyllning: Skiva kycklingfiléerna tunt i 12 skivor om du köpt hela kycklingfiléer. Banka gärna ut dem lätt med en köttbank.
  11. Skär mozzarella osten i ca 1,5 cm tärningar.
  12. Blanda osten med chili och hackad basilika.
  13. Lägg en ostbit i varje skiva och rulla in den.
  14. Trä rulladerna på spett. Ett tips är att trä spetten först in i ena änden på rulladen och sedan ut i andra änden så att de försluter rulladen. Annars smälter osten ut lätt.
  15. Grilla kycklingspetten ca 10-15 minuter totalt runt om tills de är genomstekta och har fin färg. Skär gärna i en bit och se så att det ej är rosa invid spettet.
  16. Servera ev. garnerade med några blad bladpersilja.
  17. Yoghurtsås med tandoori: Blanda ihop matlagningsyoghurt, tandoorikrydda, vatten och hackad mynta i en skål.
  18. Låt gärna stå och dra någon timme i kylen. Yoghurtsåsen kan också serveras direkt.
  19. Servera de grillade spetten med bulgursalladen samt såsen.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 355 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-01

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer