Grillade kycklingspett med bulgursallad

Grillade kycklingspett med bulgursallad och kall sås på yoghurt smaksatt med tandoorikrydda.
Spetten kan också stekas eller grillas i panna på spisen. Eller grillas i ugnen.
Du behöver 4 grillspett i trä eller stål.

4 portioner grillade kycklingspett med bulgursallad

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 4 dl bulgurvete
  • 1 röd eller grön paprika
  • 1 stav selleri
  • 1 gul lök
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 pressad klyfta vitlök
  • 1 dl valnötter, grovt hackade
  • 1 dl russin
  • 1 dl grovt hackad mynta (valfritt)
  • 65 gram machésallad blandad med lite basilika, persilja, gräslök att garnera med (valfritt)
  • Kycklingspett: 3 stora kycklingfiléer gärna i skivor
  • 1 mozzarellaost
  • 2 krm chiliflakes
  • 8 blad färsk basilika
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 1 msk olivolja
  • Yoghurtsås: 4 dl matlagningsyoghurt
  • 2 tsk tandoorikrydda
  • 4 msk hackad mynta
  • 4 msk vatten

Tillagning

  1. Tänd grillen.
  2. Lägg grillspett av trä i blöt.
  3. Bulgursallad: Koka bulgurvetet enligt paketet ca 10 minuter.
  4. Hacka grönsakerna och fräs dem i olivolja med vitlök medan bulguren kokar klart.
  5. Blanda med det kokta bulgurvetet.
  6. Tillsätt nötter och russin.
  7. Smaka av bulgursalladen med salt och vitpeppar.
  8. Bulgursalladen kan serveras varm, ljummen eller kall.
  9. Blanda ev. i några blad grovhackad mynta, machesallad, grovhackad basilika, bladpersilja eller gräslök.
  10. Kycklingspett med fyllning: Skiva kycklingfiléerna tunt i 12 skivor om du köpt hela kycklingfiléer. Banka gärna ut dem lätt med en köttbank.
  11. Skär mozzarella osten i ca 1,5 cm tärningar.
  12. Blanda osten med chili och hackad basilika.
  13. Lägg en ostbit i varje skiva och rulla in den.
  14. Trä rulladerna på spett. Ett tips är att trä spetten först in i ena änden på rulladen och sedan ut i andra änden så att de försluter rulladen. Annars smälter osten ut lätt.
  15. Grilla kycklingspetten ca 10-15 minuter totalt runt om tills de är genomstekta och har fin färg. Skär gärna i en bit och se så att det ej är rosa invid spettet.
  16. Servera ev. garnerade med några blad bladpersilja.
  17. Yoghurtsås med tandoori: Blanda ihop matlagningsyoghurt, tandoorikrydda, vatten och hackad mynta i en skål.
  18. Låt gärna stå och dra någon timme i kylen. Yoghurtsåsen kan också serveras direkt.
  19. Servera de grillade spetten med bulgursalladen samt såsen.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer