Kikärtsgryta

En god och nyttig vegetarisk samt vegan gryta med kikärter smaksatt med krossade tomater, jordnötssmör, lök, curry, chili, oregano, cashewnötter och färsk koriander. Utan kött eller mejeriprodukter.

På bilden serverad med couscous med grönsaker, bröd samt picklad mango. Du kan servera med couscous som i receptet nedan eller kokt basmatiris, matvete, bulgursallad, grönsallad eller bara bröd.

Vidare är mango chutney, rabarberchutney eller harissa gott till.

Varianter:

  • Gott i kikärtsgryta är även att koka med tärnad potatis, blomkål, broccoli, majs, zucchini, sötpotatis eller andra grönsaker.
  • Använd gärna hemkokta kikärter. Lägg ett paket på 500 gram i blöt över natten. Koka dem mjuka ca 1,5 timmar. Använd en del till grytan och använd resten till annat (de kan ex. frysas). Alternativet är köpa färdigkokta kikärter. De kan du använda direkt efter du sköljt dem.

4 portioner kikärtsgryta

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 5 dl kokta kikärter eller 2 burkar
  • 1 stor gul lök
  • 2 msk olja ex. solrosolja
  • 2 burkar krossade tomater
  • 4 dl vatten
  • 3 dl apelsinjuice
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 1 msk curry
  • 1 tsk torkad oregano
  • 1 tsk chiliflakes
  • 4 msk jordnötssmör
  • Salt och peppar
  • 1 dl cashewnötter att garnera med
  • Färsk koriander att garnera med, ca 0,5 kruka
  • Couscous med grönsaker: 5 dl couscous
  • 5 dl vatten
  • 0,5 tärning grönsaksbuljong
  • 2 morötter
  • 0,25 huvud blomkål
  • 2 krm gurkmeja
  • 0,5 tsk salt
  • 1 msk olivolja
  • 1 dl russin
  • några blad färsk grovhackad mynta eller 1 tsk torkad mynta (valfritt)

Tillagning

  1. Skala och hacka löken.
  2. Fräs den i oljan några minuter under omrörning i en stor kastrull.
  3. Tillsätt kikärtor, krossade tomater, apelsinjuice, grönsaksbuljong, curry, oregano, chiliflakes och jordnötssmör.
  4. Låt kikärtsgrytan koka på låg värme minst 10 minuter. Gärna längre upp mot 30 minuter.
  5. Rosta gärna cashewnötterna i en stekpanna (valfritt). Lägg i en skål till servering.
  6. Laga couscousen eller det du vill servera till grytan: koka upp vatten med buljongtärning.
  7. Skala och tärna morot samt tillsätt den till den kokande grönsaksbuljongen.
  8. Rensa och skär blomkål i små buketter samt koka med dem några minuter.
  9. Mät upp couscous i en skål som tål värme. Blanda i salt och gurkmeja samt olja.
  10. Rör i den kokande buljongen i couscousen och rör runt. Täck över med ett lock eller liknande.
  11. Låt couscousen stå ca 5 minuter. Luckra sedan upp den med en slev samt vänd i russin och mynta innan servering.
  12. Smaka av kikärtsgrytan med salt och svartpeppar. Vidare ev. mer jordnötssmör, curry, oregano och chili efter tycke. Du kan också spä den med vatten till önskad tjocklek.
  13. Hacka den färska koriandern grovt.
  14. Servera kikärtsgrytan toppad med färsk koriander och cashewnötter samt couscousen eller annat valfritt tillbehör vid sidan.
E-mail
Medel: 4.5 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-01-14

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt till kulinarisk kock och måltidskreatör på Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.