Köttfondue

Fondue med kött och olika goda såser samt tillbehör. Du kan koka köttfondue med olja eller med köttbuljong.

Lite grönsaker är också gott att koka tillsammans med köttet. Några förslag är champinjoner, paprikabitar, grovt delad purjolök, minimajs och broccolibuketter som inte behöver kokas så länge för att bli goda.

Väljer du att laga med buljong istället för olja så gör gärna en hemgjord köttbuljong. Men kan kan också fuska lite och blanda den med tärningar eller flytande koncentrerad buljong.

Om du vill kan du förbereda faten med kött och grönsaker i god tid innan gästerna kommer, plasta och ställa i kylen.

Se till att du har en fonduegryta med bra fart på värmen så att fonduen håller sig riktigt varm - speciellt om du lagar för mer än två personer. Tänk också på säkerheten om du kokar fonduen med olja. Ha brandsläckare i närheten och var uppmärksam om med barn och alkohol är med i bilden.

Förslag på såser och tillbehör till fondue:

  • Bearnaisesås, smaksatta dipper, chili-salsa, röd pesto, guacamole, tzatziki eller andra kalla såser. Som sås till kan du välja de du gillar. Till fondue kan du ha vilka såser du vill men det är gott att ha några att välja på. Förslagsvis några kalla såser i receptet nedan. Annars kan du leta såser på kategorin såser här på receptfavoriter.
  • Bakad potatis är gott till. Eller potatisskivor alternativt klyftor ugnsstekta i olivolja är också gott till. Råris funkar också.

Vegetariskt alternativ:

Byt kött mot tofu, sojagrytbitar eller quornbitar marinerade i lite ljus soja. Byt också ut köttfonden mot grönsaksbuljong. Eller prova en ostfondue.

4 portioner köttfondue

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 600 gram mört kött, helst filé, entrecote eller innerfile av nöt, gris eller lamm
  • 200 gram små champinjoner
  • 300 gram paprika
  • 1 broccoli
  • 1 purjolök
  • 8 st små gula lökar, ex. steklökar
  • MED KÖTTBULJONG: 1 liter vatten
  • 3 msk ljus soja, typ Kikkoman
  • 2 tärningar köttbuljong
  • 1 lagerblad
  • 2 dl portvin eller rödvin (valfritt)
  • MED OLJA: 1 liter majsolja
  • ÄPPEL- OCH CURRYSÅS: 1 dl gräddfil
  • 1 dl creme fraiche
  • 1 finrivet äpple
  • 1 tsk curry
  • 1 krm salt
  • 0,5 dl hackad syltlök
  • YOGHURT OCH MANGO-CHUTNEYSÅS: 2 dl matlagningsyoghurt, grekisk yoghurt
  • 1 dl mango-chutney
  • PAPRIKASÅS: 2 dl matlagningsyoghurt, grekisk yoghurt
  • 1 dl ajvar, paprikaröra
  • FETAOSTSÅS: 2 dl matlagningsyoghurt, grekisk yoghurt
  • 1 bit fetaoost

Tillagning

  1. Förbered potatisen. Baka bakpotatis i en timme i 175 grader. Eller ugnstek ca 10 potatisar i klyftor eller skivor i olivolja på 200 grader i 30 minuter.
  2. Blanda de såser du vill ha till - förslagsvis 2-3 olika såser:
  3. ÄPPEL- OCH CURRYSÅS: blanda ihop ingredienserna.
  4. YOGHURT OCH MANGO-CHUTNEYSÅS: blanda ihop ingredienserna.
  5. PAPRIKASÅS: blanda ihop ingredienserna.
  6. FETAOSTSÅS: hacka eller mixa i fetaosten i yoghurten.
  7. Förbered köttet: skär köttet i strimlor eller små kuber stora som mumsbitar ca 2x2 cm och lägg upp snyggt på fat.
  8. Skölj och skär grönsakerna i mindre bitar (lagom munsbitar att sätta upp på fonduespett spett). Lägg upp fint på fat.
  9. Värm buljongen i en gryta först. Eller värm oljan om du ska använda det.
  10. Häll den varma buljongen eller oljan i en fonduegryta med brännare.
  11. Sätt er till bords med fonduegrytan i mitten, kött och grönsaker på fat och såserna i skålar.
  12. Tillaga kött och grönsaker genom att trä de på fonduegafflar eller små spett och koka i några minuter. Kött ca 1-2 minuter. Ni kan lägga i lite lök och grönsaker på spett eller utan spett och fiska upp efter hand som de är klara, ca 4 minuter.
  13. Servera också potatisen eller råris till.
E-mail
Medel: 3.7 (6 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-21

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga en smarrig lasagne

Hemlagad lasagne är mångas favorit - inte bara katten Gustafs. Glöm köpe-lasagne och laga egen istället.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer