Köttfondue

Fondue med kött och olika goda såser samt tillbehör. Du kan göra köttfondue i olja eller i köttbuljong. Lite grönsaker är gott att koka i fonduen.

Du kan ta vad du gillar - bäst funkar champinjoner, paprika, purjolök, broccoli som inte behöver kokas så länge för att bli goda.

Godast är det med hemgjord köttbuljong. Men kan kan också fuska lite och blanda den med tärningar eller flytande koncentrerad buljong.

Om du vill kan du förbereda faten med kött och grönsaker i god tid innan gästerna kommer, plasta och ställa i kylen. Se till att du har en fonduegryta med bra fart på värmen så att fonduen håller sig riktigt varm - speciellt om du lagar för mer än två personer.

Förslag på såser och tillbehör till fondue:

  • Bearnaisesås, smaksatta dipper, chili-salsa, röd pesto, guacamole, tzatziki eller andra kalla såser. Som sås till kan du välja de du gillar. Till fondue kan du ha vilka såser du vill men det är gott att ha några att välja på. Förslagsvis några kalla såser i receptet nedan. Annars kan du leta såser på kategorin såser här på receptfavoriter.
  • Bakad potatis är gott till. Eller potatisskivor alternativt klyftor ugnsstekta i olivolja är också gott till. Råris funkar också.

Vegetariskt alternativ:

Byt kött mot tofu, sojagrytbitar eller quornbitar marinerade i lite ljus soja. Byt också ut köttfonden mot grönsaksbuljong.

4 portioner köttfondue fondue med kött

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 600 gram mört kött, helst filé, entrecote eller innerfile av nöt, gris eller lamm
  • 200 gram små champinjoner
  • 300 gram paprika
  • 1 broccoli
  • 1 purjolök
  • 8 st små gula lökar, ex. steklökar
  • Köttbuljong: 1 liter vatten
  • 3 msk ljus soja, typ Kikkoman
  • 2 tärningar köttbuljong
  • 1 lagerblad
  • 2 dl portvin eller rödvin (valfritt)
  • Med olja: 1 liter majsolja
  • ÄPPEL- OCH CURRYSÅS: 1 dl gräddfil
  • 1 dl creme fraiche
  • 1 finrivet äpple
  • 1 tsk curry
  • 1 krm salt
  • 0,5 dl hackad syltlök
  • YOGHURT OCH MANGO-CHUTNEYSÅS: 2 dl matlagningsyoghurt, grekisk yoghurt
  • 1 dl mango-chutney
  • PAPRIKASÅS: 2 dl matlagningsyoghurt, grekisk yoghurt
  • 1 dl ajvar, paprikaröra
  • FETAOSTSÅS: 2 dl matlagningsyoghurt, grekisk yoghurt
  • 1 bit fetaoost

Tillagning

  1. Förbered potatisen. Baka bakpotatis i en timme i 175 grader. Eller ugnstek ca 10 potatisar i klyftor eller skivor i olivolja på 200 grader i 30 minuter.
  2. Blanda de såser du vill ha till - förslagsvis 2-3 olika såser:
  3. ÄPPEL- OCH CURRYSÅS: blanda ihop ingredienserna.
  4. YOGHURT OCH MANGO-CHUTNEYSÅS: blanda ihop ingredienserna.
  5. PAPRIKASÅS: blanda ihop ingredienserna.
  6. FETAOSTSÅS: hacka eller mixa i fetaosten i yoghurten.
  7. Förbered köttet: skär köttet i strimlor eller små kuber stora som mumsbitar ca 2x2 cm och lägg upp snyggt på fat.
  8. Skölj och skär grönsakerna i mindre bitar (lagom munsbitar att sätta upp på fonduespett spett). Lägg upp fint på fat.
  9. Värm buljongen i en gryta först. Eller värm oljan om du ska använda det.
  10. Häll den varma buljongen eller oljan i en fonduegryta med brännare.
  11. Sätt er till bords med fonduegrytan i mitten, kött och grönsaker på fat och såserna i skålar.
  12. Tillaga kött och grönsaker genom att trä de på fonduegafflar eller små spett och koka i några minuter. Kött ca 1-2 minuter. Ni kan lägga i lite lök och grönsaker på spett eller utan spett och fiska upp efter hand som de är klara, ca 4 minuter.
  13. Servera också potatisen eller råris till.
E-mail
Medel: 3.7 (6 röster)

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Om du lagar något recept så ta gärna en bild och hashtagga #receptfavoriter. Vore kul att se det du lagat på Instagram och Facebook. Hitta mig på #receptfavoriter

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer