Grillade potatishalvor

Grilla halverade förkokta stora färskpotatisar eller vanliga fasta medelstora potatisar samt servera som tillbehör från grillen.

4 portioner grillade potatishalvor

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 6 medelstora fasta potatisar eller färskpotatisar, ca 800 gram
  • 2 msk olivolja, rapsolja eller smält smör
  • 4 krm flingsalt
  • 1 krm svartpeppar (valfritt)

Tillagning

  1. Tänd grillen.
  2. Skölj rent potatisar och skrubba dem om de är smutsiga. Skär bort fula delar. Skalet ska annars vara på. Dela dem i halvor.
  3. Koka dem mjuka ca 15 minuter så att de är precis klara.
  4. Häll av. Låt ånga av och svalna något.
  5. Lägg upp dem på en bricka eller fat med snittnytan upp. Pensla dem med olja eller smält smör. Strö över flingsalt och ev. peppar.
  6. Grilla potatishalvorna på båda sidor några minuter tills de fått fin färg och är genomvarma.
  7. Lägg upp på fat eller tallrik och servera. Du kan garnera med lite hackad persilja. Vidare strö över lite extra flingsalt och nymalen svartpeppar till servering.
Halverade potatisar passar utmärkt att först koka och sedan ge färg på grillen till servering.
Halverade potatisar passar utmärkt att först koka och sedan ge färg på grillen till servering.

Serveringsförslag

  • Grillade potatishalvor passar som tillbehör till det mesta.
  • Kan garneras med hackad persilja till servering.
  • Du kan servera potatishalvorna på enkelt vis med lite gräddfil, créme fraiche, Oatly fraiche eller matyoughurt samt sötstark sweetchili-sås.
  • Du kan ta annan kall sås - här är fem varianter.
  • Eller en röra som parmesanröra eller majsröra till.
  • Vidare passar kryddsmör till som förslagsvis vitlökssmör.

Val av potatis

  • Välj en fast sort stora potatis eller stora färskpotatis med fint skal.
  • Större bakpotatisar funkar också men då kan du dela dem i tre tjocka skivor.
  • Blir även gott med sötpotatis. De kan dock behöva lite längre koktid - kolla med en potatissticka.

Grillade potatishalvor serverade med matyoghurt och sweetchili sås som tillbehör.
Grillade potatishalvor serverade med matyoghurt och sweetchili sås som tillbehör.

E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 168 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-09-02

Tillbehör och liknande: