Grillade potatishalvor
Grilla halverade förkokta stora färskpotatisar eller vanliga fasta medelstora potatisar samt servera som tillbehör från grillen.
Tillagning
- Tänd grillen.
- Skölj rent potatisar och skrubba dem om de är smutsiga. Skär bort fula delar. Skalet ska annars vara på. Dela dem i halvor.
- Koka dem mjuka ca 15 minuter så att de är precis klara.
- Häll av. Låt ånga av och svalna något.
- Lägg upp dem på en bricka eller fat med snittnytan upp. Pensla dem med olja eller smält smör. Strö över flingsalt och ev. peppar.
- Grilla potatishalvorna på båda sidor några minuter tills de fått fin färg och är genomvarma.
- Lägg upp på fat eller tallrik och servera. Du kan garnera med lite hackad persilja. Vidare strö över lite extra flingsalt och nymalen svartpeppar till servering.
Serveringsförslag
- Grillade potatishalvor passar som tillbehör till det mesta.
- Kan garneras med hackad persilja till servering.
- Du kan servera potatishalvorna på enkelt vis med lite gräddfil, créme fraiche, Oatly fraiche eller matyoughurt samt sötstark sweetchili-sås.
- Du kan ta annan kall sås - här är fem varianter.
- Eller en röra som parmesanröra eller majsröra till.
- Vidare passar kryddsmör till som förslagsvis vitlökssmör.
Val av potatis
- Välj en fast sort stora potatis eller stora färskpotatis med fint skal.
- Större bakpotatisar funkar också men då kan du dela dem i tre tjocka skivor.
- Blir även gott med sötpotatis. De kan dock behöva lite längre koktid - kolla med en potatissticka.
Uppskattat näringsvärde per portion: 168 kcal