Entrecote med rostade bakpotatisklyftor och enkel sås
Stekt eller grillad entrecote med rostade bakpotatisklyftor och enkel sås sås av crème fraiche, sweet chilisås samt färsk ingefära.
Gott till är även lite hackad babyspenat och tärnade tomater toppad med lite olivolja och fin vinäger. Eller denna spenatsallad.
En riktigt enkel och lättlagad men lyxig fredagsmiddag men passar också till vardagslyx eller till helgen.
Bakpotatisklyftor är enkla att laga genom att rosta i ugnen med lite olja och salt. Behövs ej skalas.
Tillagning
- Börja med potatisen: Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
- Skär bakpotatisarna i 8 klyftor vardera. Skölj dem i ett durkslag. Skaka av vattnet och torka dem torra med lite hushållspapper.
- Lägg potatisen i en ugnsform och tillsätt olja och blanda runt. Sprit ut potatisen jämnt fördelat.
- Rosta mitt i ugnen i 30-35 minuter tills klyftpotatisen har fin färg och är mjuk. Ta ut potatisen och strö över salt vid servering. Man också strö över lite flingsalt och nymalen svartpeppar.
- Sås: Blanda creme fraiche med finriven ingefära och sweet chilisås. Smaka av med lite salt.
- Entrecote: Salta och peppra entrecoteskivorna med en nypa salt och peppar. Helst med lite flingsalt och nymalen svartpeppar.
- Grilla eller stek köttet i grillpanna på hög värme till önskad stekgrad. Räkna 1-2 minuter på varje sida. Låt vila fem minuter innan servering. Om du vill kan du skära upp köttet snett mot fibrerna och grova skivor som på bilden till servering.
- Sallad: Skölj spenat och hacka den grovt. Skölj tomater och dela i tärningar. Blanda med lite fin vinäger samt olivolja i en skål och servera till.
- Servera entrecoten med potatisen, såsen och salladen. Strö gärna över lite flingsalt och nymalen svartpeppar på köttet vid servering.
Varianter
Istället för entrecote kan man ta oxfilé, fläskfilé, kycklingfilé, quornfilé eller lammfilé.
Stekgrader
Använd ev. en termometer och kolla innertemperaturen på entrecoten: rött vid 58 grader, medium vid 62 grader och välstekt vid 65 grader. Steker man den i skivor som här så får man använda lite känsla och räkna 1-2 minuter på varje sida och sedan skär ett snitt i köttet och titta.
När det börjar tränga upp köttsaft på ovansidan så börjar köttet bli genomstekt. Man kan också känna på köttet hur hårt det är - är det som läppen är det rött; som nästippen medium och hakan är det välstekt.
Vintips
Ett rött fylligt vin som Shiraz från Australien kan inte gå fel.
Uppskattat näringsvärde per portion: 462 kcal