Charkbräda

Mitt förslag på charkbräda - duka upp en skärbräda med charkuterier, röror, ostar och andra goda tillbehör och småplock.

8 portioner charkbräda som förrätt och plock, 6 portioner som festlig buffé

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 8 skivor Mortadella, ca 90 gram
  • 85 gram Coppa
  • 80 gram Salami Napoli
  • 70 gram Bresaola
  • 85 gram Prosciutto
  • 170 gram Fuet
  • 1 burk 140 gram röra Crème av Sparris & Mandel eller liknande
  • 1 burk 185 gram pesto på soltorkade tomater
  • 1 burk 140 gram urkärnade kalamataoliver
  • 250 gram inlagda marinerade kronärtskockor
  • 1 dl marmelad som fikonmarmelad, äppelmarmelad eller valfri sort
  • 100 gram Brillat-Savarin, Brie eller Camembert
  • 100 gram Parmesan
  • 180 gram Pecorino
  • 100 gram Cheddar
  • 150 gram Mozzarella mini
  • 2 stjälkar selleri
  • 1 äpple
  • 1 päron
  • 1 tsk citronsaft
  • 15 gram färsk babyspenat eller rucola
  • 200 gram babyplommontomat på kvist eller cocktailtomater
  • 100 gram rågkex
  • 130 gram rågbrödssnacks
  • 1 ark bakplåtspapper eller smörgåspapper

Tillagning

  1. Förbered en stor skärbräda eller flera mindre. Diska noga och torka. Klipp små bitar av bakplåtspapper eller smörgåspapper ca 7x10 cm att ha att lägga charkuterier och ostar på.
  2. Förbered grönsaker och frukt. Skölj och dela selleri på längden. Skär i tre delar till stavar. Skölj päron och äpplen. Dela och skär bort kärnhus samt skär i klyftor. Pensla med citronsaft så de ej mörknar. Skölj tomater och spenat. Torka.
  3. Skär ostar i mindre bitar eller låt de vara hela. Pecorinon skar jag i skivor. Cheddarosten i kuber. Brillat-Savarin, Brie eller Camembert i klyftor eller bitar. Parmesanen lämnade jag hel.
  4. Skär korv som Fuet i bitar.
  5. Burkar med röror, oliver och marmelad kan du servera direkt ur burken med en liten sked eller lägga upp i små skålar som jag gjorde på bilden.
  6. Lägg upp minimozzarellan i en liten skål och lägg några skedar pesto.
  7. Lägg upp charkuterier i högar här och där med bakplåtspapper eller smörgåspapper under. Tips är att vika dem och stapla dem på varandra så man får upp volymen lite.
  8. Lägg ut ostar här och där med bakplåtspapper eller smörgåspapper under.
  9. Lägg ut päron- och äppelklyftor, selleri, tomater och spenat här och där mellan ostar och charkuterier.
  10. Ställ på burkar eller skålar med röror och marmelad på skärbräden. Har du en mindre skärbräda och det senare blir för trångt kan de de även serveras vid sidan.
  11. Lägg upp ostkex och rågbrödssnacks i små skålar och ställ vid sidan. Eller lägg ut kex och snacks mellan charkuterier och ostar här och där.
  12. Tips är att försöka blanda färger och börja med chark och ostar i små högar och sedan fylla på lite här och där med färgklickar av frukt och grönsaker, kex och röror. Det ska se mycket och gott ut!
  13. Klart att servera - gärna med små gafflar att ta charkuterier med, knivar att skära ost och skedar till röror. Vidare assietter eller tallrikar samt servetter och bestick till gästerna.
Inlagda kronärtskockor, mandel och sparrisröra, parmesan, Coppa lufttorkad fläskfilé, äpplen, päron, tomat, babyspenat, selleri, marmelad, Bresaola lufttorkat nötkött samt Prosciutto lufttorkad skinka.
Inlagda kronärtskockor, mandel och sparrisröra, parmesan, Coppa lufttorkad fläskfilé, äpplen, päron, tomat, babyspenat, selleri, marmelad, Bresaola lufttorkat nötkött samt Prosciutto lufttorkad skinka.
Fuet - spansk lufttorkad korv från Katalonien i mitten omgiven av Pecorino ost, Camembert vitmögelost, Cheddar, Mortadella mild italiensk korv, minimozzarella i skål toppad med röd pesto av soltorkade tomater.
Fuet - spansk lufttorkad korv från Katalonien i mitten omgiven av Pecorino ost, Camembert vitmögelost, Cheddar, Mortadella mild italiensk korv, minimozzarella i skål toppad med röd pesto av soltorkade tomater.

Serveringsförslag

  • Gott och festligt att servera på en stor rustik skärbräda till förrättsplock eller att ha som lyxig plockmat till bjudning, fest och mys.
  • Du kan även dela upp delikatesserna och servera portionsvis på små rustika träskärbrädor eller plankor.

Val av charkuterier

Du kan ta de ingredienser du gillar och blanda som du vill till brädan.

Mängden och vikten behöver inte heller vara exakt den som anges i receptet - jag har angett den vikt och mängd jag köpte. Du kan köpa mer eller mindre av det du gillar och hittar.

Vidare behöver du ej köpa alla sorters charkuterier, tillbehör och delikatesser som i receptet. Det är mer tänkt som inspiration om vad som passar, hur man kan blanda samt presentera brädan.

På min charkuteribräda hade jag:

Varianter

Tips

Du behöver en stor fin skärbräda - gärna lite vintage och fint sliten. Diska och torka noga. För hygienens skull la jag även under små klippta ark av bakplåtspapper under charkuterier och ostar.

Att dricka till

  • Till charkbrickan passar smakrikt öl som lager, porter, IPA eller stout.
  • Vidare vitt vin som Sauvignon Blanc, Chardonnay, Riesling, italiensk Soave, torrt vitt mousserande vin eller Fino Sherry.
  • Rött vin som Valpolicella, Chianti, Spätburgunder eller Pinot Noir.

Ta de charkuterier och delikatesser du gillar och bygg ihop din egen charkbräda.
Ta de charkuterier och delikatesser du gillar och bygg ihop din egen charkbräda.

E-mail
Medel: 4.3 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 658 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-02-16