Charkbräda
Mitt förslag på charkbräda - duka upp en skärbräda med charkuterier, röror, ostar och andra goda tillbehör och småplock.
Tillagning
- Förbered en stor skärbräda eller flera mindre. Diska noga och torka. Klipp små bitar av bakplåtspapper eller smörgåspapper ca 7x10 cm att ha att lägga charkuterier och ostar på.
- Förbered grönsaker och frukt. Skölj och dela selleri på längden. Skär i tre delar till stavar. Skölj päron och äpplen. Dela och skär bort kärnhus samt skär i klyftor. Pensla med citronsaft så de ej mörknar. Skölj tomater och spenat. Torka.
- Skär ostar i mindre bitar eller låt de vara hela. Pecorinon skar jag i skivor. Cheddarosten i kuber. Brillat-Savarin, Brie eller Camembert i klyftor eller bitar. Parmesanen lämnade jag hel.
- Skär korv som Fuet i bitar.
- Burkar med röror, oliver och marmelad kan du servera direkt ur burken med en liten sked eller lägga upp i små skålar som jag gjorde på bilden.
- Lägg upp minimozzarellan i en liten skål och lägg några skedar pesto.
- Lägg upp charkuterier i högar här och där med bakplåtspapper eller smörgåspapper under. Tips är att vika dem och stapla dem på varandra så man får upp volymen lite.
- Lägg ut ostar här och där med bakplåtspapper eller smörgåspapper under.
- Lägg ut päron- och äppelklyftor, selleri, tomater och spenat här och där mellan ostar och charkuterier.
- Ställ på burkar eller skålar med röror och marmelad på skärbräden. Har du en mindre skärbräda och det senare blir för trångt kan de de även serveras vid sidan.
- Lägg upp ostkex och rågbrödssnacks i små skålar och ställ vid sidan. Eller lägg ut kex och snacks mellan charkuterier och ostar här och där.
- Tips är att försöka blanda färger och börja med chark och ostar i små högar och sedan fylla på lite här och där med färgklickar av frukt och grönsaker, kex och röror. Det ska se mycket och gott ut!
- Klart att servera - gärna med små gafflar att ta charkuterier med, knivar att skära ost och skedar till röror. Vidare assietter eller tallrikar samt servetter och bestick till gästerna.
Serveringsförslag
- Gott och festligt att servera på en stor rustik skärbräda till förrättsplock eller att ha som lyxig plockmat till bjudning, fest och mys.
- Du kan även dela upp delikatesserna och servera portionsvis på små rustika träskärbrädor eller plankor.
Val av charkuterier
Du kan ta de ingredienser du gillar och blanda som du vill till brädan.
Mängden och vikten behöver inte heller vara exakt den som anges i receptet - jag har angett den vikt och mängd jag köpte. Du kan köpa mer eller mindre av det du gillar och hittar.
Vidare behöver du ej köpa alla sorters charkuterier, tillbehör och delikatesser som i receptet. Det är mer tänkt som inspiration om vad som passar, hur man kan blanda samt presentera brädan.
På min charkuteribräda hade jag:
- Coppa - lufttorkad fläskfilé.
- Mortadella - italiensk mild korv.
- Salami Napoli - italiensk prickig korv.
- Bresaola - lufttorkat italienskt nötkött.
- Prosciutto - lufttorkad italiensk skinka.
- Fuet - spansk lufttorkad korv från Katalonien.
Varianter
- Välj andra valfria charkuterier och delikatesser.
- Andra ostar som passar är burrata, skivad mozzarella, färskost, ädelost, Babybels, chèvre, marinerad fetaost, rödkittost med mera. Kanske komplettera med en egen ostbricka med fler ostar, frukt och marmelader i samma stil.
- Andra delikatesser som gåslever, paté och terriner.
- Välj andra ostkex och matkex - köp eller baka egna havrekex, fröknäcke, grissinis, crostinis, surdegstoast, parmesankex osv. Och/eller skiva en baguette i tunna skivor till.
- Färsk frukt som ananas, nektariner och fikon.
- Torkad frukt som aprikoser, fikon och dadlar.
- Marmelad som fikonmarmelad eller liknande. Jag tog en hemgjord äppelmarmelad med aprikos.
- Andra marinerade grönsaker som marinerad grillad paprika, hemgjorda marinerade kronärtsskockor, marinerad svamp, inlagd vitlök, stor hel kapris, cornichonger, syltlök med mera.
- Andra färska grönsaker som hyvlad gurka eller morot i rullar, blad av endiver, små hastigt kokta men kalla broccolibuketter eller blomkålsbuketter med mera.
- Andra röror som guacamole, hummus, ricottaröra, kronärtskocksröra, ädeloströra, grön ärthummus, malizzano, tzatziki, pesto, tapenade eller Baba ghanoush.
- Nötter som valnötter, salta mandlar, cashewnötter eller valfri sort.
- Snacks som chips. Eller gör egna sötpotatischips eller rödbetschips.
Tips
Du behöver en stor fin skärbräda - gärna lite vintage och fint sliten. Diska och torka noga. För hygienens skull la jag även under små klippta ark av bakplåtspapper under charkuterier och ostar.
Att dricka till
- Till charkbrickan passar smakrikt öl som lager, porter, IPA eller stout.
- Vidare vitt vin som Sauvignon Blanc, Chardonnay, Riesling, italiensk Soave, torrt vitt mousserande vin eller Fino Sherry.
- Rött vin som Valpolicella, Chianti, Spätburgunder eller Pinot Noir.
Uppskattat näringsvärde per portion: 658 kcal