Ricottaröra
Ricottaröra med spenat är gott att servera som tilltugg, aptitretare eller snacks.
Tillagning
- Skölj färsk spenat. Fräs så den tappar spänsten i en panna. Sätt åt sidan att svalna. Lägg på en skärbräda och hacka den.
- Lägg ricottan i en bunke. Tillsätt riven parmesan samt den hackade spenaten. Blanda runt till en röra. Hit kan du förbereda och ha i kylen.
- Rosta pinjenötter ljust bruna i en torr stekpanna någon minut. Kan förberedas samma dag.
- Stek hela färska blad salvia i lite olja och smör så de blir knapriga. Kan förberedas samma dag.
- SERVERING: Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
- Skär baguette i ca 1 cm tjocka skivor. Sprid ut tunna skivor av baguette. Pensla med lite olivolja. Rosta knapriga i ca 5 minuter tills de har fin färg. Ta ut och låt svalna något.
- Lägg upp ricottaröran i en fin skål och servera med valfria tillbehör.
- Förslagsvis som på bilden med rostade skivor av baguette, crostinis, bitar av delikatessknäcke samt ljust tunnbröd; fin salami, knapriga salviablad samt rostade pinjenötter.
- Gör små snittar åt gästerna eller låt dem själva göra dem. Bred på röran på en bit bröd samt lägg på en skiva salami, salviablad och strö över lite pinjenötter.
Serveringsförslag
Du kan servera röran med valfria tillbehör och delikatesser - gärna med italienskt tema då ricotta är italienskt.
- Ett förslag är att duka upp allt på en skärbräda - som på bilden eller ett sidobord eller bricka. Så kan gästerna själva välja lite vad de vill bre röran på samt ha till vid servering.
- Blanda gärna lite knapriga bröd som ljust hårt tunnbröd, delikatessknäcke och/eller köpta eller hemgjorda crostinis. Rosta gärna några skivor av baguette med olivolja till för det passar riktigt bra med röran.
- Gott med någon kallskuren delikatess som fin smal italiensk salami.
- Som garnering tog jag knaperstekta blad av salvia samt rostade pinjenötter.
Fler förslag på tillbehör
- Annat kallskuret som lufttorkad skinka, prosciutto eller liknande.
- Dessertost som brie, Tallegio, ädelost, mozzarella, burrata, parmesan, pecorino osv.
- Marinerade kronärtsskockor, soltorkade tomater i olja, inlagd fetaost, marinerad vitlök, oliver osv.
- Rostade nötter som mandlar, valnötter eller cashew.
- Här är fler förslag på italienska tilltugg antipasto.
Att dricka till
- Till röran passar det mesta som vitt vin, mousserande, rött lättare vin eller en kall öl.
- Några förslag är ett glas kylt rosé från södra Frankrike, mousserande vitt vin som Cava, Spumante, Sekt eller Crémant; lättare rött vin som Pinot Noir eller en kall ljus lageröl.
- Du kan ta ett alkoholfritt vin motsvarande enligt ovan eller kyld kombucha eller gingerbeer.
Som fyllning
Röran kan även användas som fyllning i canellonis, ravioli, lasagne eller blandas med pasta.
Varianter
- Istället för färsk spenat kan du ta fryst hackad spenat och blanda med ricottan.
- Spenaten kan även bytas mot förvällda nässlor eller fräst och sedan hackad grönkål.
- Röran kan även smaksättas med en halv tsk rivet citronskal och/eller något krm riven muskot.
- Salviabladen kan även friteras knapriga.
- Ricotta kan bytas mot cottage cheese, keso eller liknande färskost.
Uppskattat näringsvärde per portion: 121 kcal