Hummus

Hummus är en kikärtsröra av mosade kokta kikärter med vitlök och olivolja. Ofta smaksätts hummus förutom med vitlök med tahini sesampasta och citronsaft.

Hummus är gott som röra till grillat eller som tillbehör till det mesta som meze, buffé med hemgjord kebab och falafel, arabiska tunnbröd som libabröd, grillspett kebab samt tabbouleh.

Gott är att ha istället för smör som pålägg och dipp till bröd - det kan vara vilket nybakt bröd som helst - ett tips är varma pitabröd.

Receptet kan dubblas och håller sig länge i kylen. Hummus kan också frysas. Vill du ha riktigt fin hummus så mixar du den väl till en helt slät röra.

Koka gärna egna kikärter - det är godast och billigast eller köp kokta på burk eller i paket (2 burkar till detta recept).

Du kan ta svensk rapsolja istället för olivolja. Annan olja som majsolja funkar också.

Förslag till garnering:

  • Strö över spiskummin, finriven citron, paprikapulver eller sumak som är ett mörkt surt pulver av malda sumakbär. Sumak hittar du i välsorterade affärer med sortiment från mellanöstern och persisk mat.
  • Strö över hackad bladpersilja
  • Ringla över lite olivolja.
  • Garnera med hela kokta eller rostade kikärter.

4 portioner hummus

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 5 dl kokta kikärter
  • 0,5 dl olivolja
  • 4 msk tahini, sesampasta (valfritt)
  • 1-2 pressade vitlöksklyftor
  • 1-2 msk citronsaft (valfritt), helst ekologisk äkta citronsaft eller pressad färsk citronsaft
  • 2 krm salt
  • GARNERING (valfritt): 0,5 tsk mald spiskummin
  • 0,5 tsk sumak
  • 2 msk hackad bladpersilja
  • 3-5 msk olivolja

Tillagning

  1. Med torkade kikärter: Lägg okokta kikärter i blöt över natten. Laga gärna ett helt paket på 400-500 gram direkt. Resterna av kikärterna kan du ha till annat eller frysa in.
  2. Häll av dem och tillsätt vatten så att det täcker.
  3. Koka kikärterna mjuka på medelvärme under lock i 1,5 - 2 timmar. Smaka så att de är mjuka.
  4. Häll av i durkslag och skölj dem i kallt vatten. Om du vill kan du spara kokvattnet som kallas Aquafaba och kan användas att vispa likt äggvita och baka med.
  5. Hummus: skala vitlöken och lägg med kikärtorna i en bunke, mixer eller matberedare med kniven.
  6. Använder du färdiga koka kikärter från burk så skölj dem i durkslag innan.
  7. Tillsätt olivolja och sesampasta. Mixa kikärtorna till en slät röra. Tillsätt någon msk vatten i taget så att röran blir lös och kan mixas samt blir bredbar. Desto slätare röra ju finare hummus men det är en smaksak.
  8. Smaka av hummusen med lite citronsaft och salt i taget samt eventuellt mer vitlök om du gillar det.
  9. Lägg upp hummusen på fat eller i skål. Vill du festa till hummusen så kan du garnera med valfria grejer som ex. lite spiskummin, sumak, några msk olivolja samt grovhackad bladpersilja.
E-mail
Medel: 4.2 (30 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-06-29

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate i vin och drycker. Läs mer.

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer