Ädeloströra
Blanda en enkel kall röra eller sås med smakrik ädelost, crème fraiche och lite gräddfil.
Tillagning
- Skär ädelosten i tärningar. Eller smula den. Lägg i en bunke.
- Tillsätt crème fraiche och gräddfil.
- Rör ihop med en elvisp eller vispa väl för hand till en krämig röra eller sås.
- Servera ädeloströran kall. Kan förberedas och förvaras i kylen minst några dagar.
- Kan garneras med hackad persilja eller gräslök.
Serveringsförslag
- God som kall röra eller sås till grillat som entrecote, oxfilé, fläskfilé, fläskkarré, grönsaker med mera.
- Lättlagad till många på buffé och fest.
- Som salladsdressing till vanlig grönsallad eller cobbsallad.
- Passar vidare som dippsås till chips, grönsaksstavar, nuggets, pommes frites, klyftpotatis, räkor, nachos, kycklingvingar med mera.
- Dubbla mängden ost till en tjockare röra och servera på kex, crostinis eller delikatessknäcke som snittar och tilltugg. Garnera med hackad gräslök.
- Toppa som kall röra/sås på pizza.
Val av ädelost
Du kan ta valfri ädelost, blåmögelost eller grönmögelost. Jag tog svensk Kvibille grädd ädel med 36% fetthalt.
Annan ädelost som passar är italiensk Gorgonzola, fransk Saint Aigur eller Roquefort, engelsk Stilton, svensk Bredsjö blå eller annan valfri grönmögelost eller blåmögelost.
Varianter
Varm ädelostsås hittar du här.
Uppskattat näringsvärde per portion: 171 kcal