Ädeloströra
Introduktion och förberedelse
Blanda en enkel kall röra eller sås med smakrik ädelost, crème fraiche och lite gräddfil.
Serveringsförslag
- God som kall röra eller sås till grillat som entrecote, oxfilé, fläskfilé, fläskkarré, grönsaker med mera.
- Lättlagad till många på buffé och fest.
- Som salladsdressing till vanlig grönsallad eller cobbsallad.
- Passar vidare som dippsås till chips, grönsaksstavar, nuggets, pommes frites, klyftpotatis, räkor, nachos, kycklingvingar med mera.
- Dubbla mängden ost till en tjockare röra och servera på kex, crostinis eller delikatessknäcke som snittar och tilltugg. Garnera med hackad gräslök.
- Toppa som kall röra/sås på pizza.
Val av ädelost
Du kan ta valfri ädelost, blåmögelost eller grönmögelost. Jag tog svensk Kvibille grädd ädel med 36% fetthalt.
Annan ädelost som passar är italiensk Gorgonzola, fransk Saint Aigur eller Roquefort, engelsk Stilton, svensk Bredsjö blå eller annan valfri grönmögelost eller blåmögelost.
Varianter
Varm ädelostsås hittar du här.

Tillagning
- Skär ädelosten i tärningar. Eller smula den. Lägg i en bunke.
- Tillsätt crème fraiche och gräddfil.
- Rör ihop med en elvisp eller vispa väl för hand till en krämig röra eller sås.
- Servera ädeloströran kall. Kan förberedas och förvaras i kylen minst några dagar.
- Kan garneras med hackad persilja eller gräslök.
Uppskattat näringsvärde per portion: 171 kcal