Rödbetschips
Bjud på hemgjorda rödbetschips du lagar av tunt skivade rödbetor som torkas i ugnen till knapriga chips.
En slags rotfruktschips med svenska rödbetor.
Lättlagade, nyttiga och goda chips med lite flingsalt.
Det blir runt 35 - 45 chips.
Tillagning
- Sätt ugnen på 125 grader varmluft.
- Skala rödbetor. Använda förslagsvis plasthandskar om du ej vill få röda händer.
- Skiva dem i 1 mm tjocka skivor. En mandolin är lätt att skiva tunt med.
- Lägg över i en skål.
- Blanda försiktigt runt med vanligt salt och olja.
- Placera ut rödbetsskivorna på bakplåtspapper på plåtar.
- Låt stå i 10 minuter.
- Torka med lite hushållspapper på rödbetsskivorna så de blir torra. Saltet drar ur vätska ur rödbetsskivorna.
- Sätt in rödbetorna i nedre delen av ugnen i 35 minuter. Öppna luckan och släpp ut luft - ånga - efter 15 minuter. Håll ett öga på chipsen så de ej bränns. Flytta eventuellt runt dem, vänd på plåten eller öppna luckan lite.
- Ta ut och vänd chipsen.
- Torka dem i ytterligare 5 minuter. Öppna luckan och lufta hastigt.
- Stäng av värmen och låt stå med eftervärme i 5 minuter till.
- Öppna luckan och låt stå att torka till i ca 10 minuter.
- Servera och smaka av med lite extra flingsalt. Förvaras i lufttät burk.
Serveringsförslag
- Gott som snacks, till drink, chips, sallader, salladsbowl, pokebowl eller som garnering till soppa, tilltugg eller fiskrätter.
- Kan även serveras med dipp.
Du behöver
En mandolin är smidigt att skiva rödbetorna med så de blir riktigt tunna och knapriga.
Uppskattat näringsvärde per portion: 133 kcal