Rödbetschips

Introduktion och förberedelse

Bjud på hemgjorda rödbetschips du lagar av tunt skivade rödbetor som torkas i ugnen till knapriga chips.

En slags rotfruktschips med svenska rödbetor.

Lättlagade, nyttiga och goda chips med lite flingsalt.

Det blir runt 35 - 45 chips.

Serveringsförslag

Du behöver

En mandolin är smidigt att skiva rödbetorna med så de blir riktigt tunna och knapriga.

4 portioner rödbetschips

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 55 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 2 stora eller 4-5 mindre rödbetor, ekologiska
  • 1 msk rapsolja, majsolja eller solrosolja
  • 1 krm salt
  • 1/2 tsk flingsalt till garnering och servering

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 125 grader varmluft.
  2. Skala rödbetor. Använda förslagsvis plasthandskar om du ej vill få röda händer.
  3. Skiva dem i 1 mm tjocka skivor. En mandolin är lätt att skiva tunt med.
  4. Lägg över i en skål.
  5. Blanda försiktigt runt med vanligt salt och olja.
  6. Placera ut rödbetsskivorna på bakplåtspapper på plåtar.
  7. Låt stå i 10 minuter.
  8. Torka med lite hushållspapper på rödbetsskivorna så de blir torra. Saltet drar ur vätska ur rödbetsskivorna.
  9. Sätt in rödbetorna i nedre delen av ugnen i 35 minuter. Öppna luckan och släpp ut luft - ånga - efter 15 minuter. Håll ett öga på chipsen så de ej bränns. Flytta eventuellt runt dem, vänd på plåten eller öppna luckan lite.
  10. Ta ut och vänd chipsen.
  11. Torka dem i ytterligare 5 minuter. Öppna luckan och lufta hastigt.
  12. Stäng av värmen och låt stå med eftervärme i 5 minuter till.
  13. Öppna luckan och låt stå att torka till i ca 10 minuter.
  14. Servera och smaka av med lite extra flingsalt. Förvaras i lufttät burk.
E-mail
Medel: 4.1 (31 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 133 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-05-25